# 11+ Practice Paper in the style of GL Maths

In this assessment, students will be able to complete a timed 11+ maths paper in the style of GL.

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:  11+ Practice Papers

Curriculum subtopic:  Maths and Numerical Reasoning

Difficulty level:

### QUESTION 1 of 10

This is a practice 11+ Maths paper in the style of a GL assessment.

This is a multiple choice assessment.

In the 11+, you may complete your answers on a separate piece of paper or on a computer.

At EdPlace, you will select the correct answer from five options on the computer (a,b,c,d,e).

This paper includes a variety of types of maths-focused questions.

At the start of each question, there will be a set of instructions which you will need to apply until further instruction.

You should work as quickly as possible through the questions.

The timer is set for 50 minutes for this practice paper, although you can keep working after the timer has run out.

This means that you should aim for no more than 1 minute per question and hopefully, as you become more confident, less than 1 minute.

You may find some of the questions difficult.

If you are struggling to answer a question do not waste time on it, but move onto the next question.

Disclaimer:

We have no affiliation to GL Assessments and these questions represent our own unique content developed by EdPlace 11+ authors.

None of the content displayed here has been supplied by GL or any other third party suppliers.

Sam is making a cake.

He has put the butter, sugar and 2 eggs in the bowl.

The total weight of the ingredients 370 g.

He has put in 160 g of sugar and 160 g of butter.

How much does one egg weigh?

50 g

45 g

25 g

35 g

40 g

The whole of a primary school are going on a trip at the end of the year.

Each year group has 90 students in it.

Mrs. Smith, the Headteacher, is missing some replies.

Here is a table showing the number of replies so far:

 Year Group Number of Replies Received Year 1 89 Year 2 85 Year 3 83 Year 4 86 Year 5 84 Year 6 87

Which year group have the most students that have not replied?

Year 3

Year 5

Year 2

Year 4

Year 6

A local supermarket has recorded the flavours of crisps that are most popular with shoppers.

They are considering the results displayed below.

Identify the statement that is TRUE below.

Salt and Vinegar is the most popular flavour.

Cheese and Onion accounts for 50% of the sales.

Together Prawn Cocktail and Salt and Vinegar account for a third of sales.

It would be advisable to stop selling Ready Salted.

Prawn Cocktail will be the best flavour to buy next year.

Claire has 3 rabbits.

She likes to treat them equally and has bought 65 carrots to last them for 1 weeks' worth of treats in addition to their normal food.

She shares the carrots out equally, and whatever she cannot divide she eats herself.

How many carrots will each rabbit get a day?

1

21

3

23

5

Louise is given £6 pocket money a week.

She has seen a new pair of trainers that she would like to buy that cost £58.

She has already saved £21.

How many weeks will it take before Louise has enough money to buy the trainers?

4 weeks

5 weeks

6 weeks

7 weeks

8 weeks

All students in Year 5 have chosen their favourite sport from the list below.

 SPORT STUDENT VOTES Football 18 Rugby 11 Hockey 2 Tennis 10 Badminton 3 Rounders 16

Which 2 sports together make up exactly a third of the students' votes?

Football and Rugby

Tennis and Rounders

Rugby and Rounders

Football and Hockey

A)

B)

C)

D)

E)

The above pictures show a clock as it moves chronologically throughout the day from lunchtime.

Which of the clocks is in the wrong place?

A

B

C

D

E

Mr. Hughes sells his jam at county fairs between March and August each year.

Look at his sales from last year.

 March 7 Jars April 12 Jars May 15 Jars June 16 Jars July 14 Jars August 8 Jars

What is the average amount of jam Mr. Hughes sold in a month last year?

15 Jars

13 Jars

14 Jars

13 Jars

12 Jars

A local business wants to sponsor a percentage of their profits to two local causes - the animal centre and the local girls' football team.

They have £35,000 in profit and they would like to donate 10% to the animal centre and 8% to the girls' football team.

How much would the girls' football team get in sponsorship?

£2,400

£4,200

£3000

£2800

£240

Steve buys 6 bars of chocolate for 37p each and 2 packets of crisps for 82p.

He pays with a £5 note.

How much change should Steve expect to get?

£3.68

£1.14

£1.41

£3.86

£1.68

John is doing the shopping for his wife's birthday party.

There are 25 adults attending the party and John thinks there should be enough for each adult to have 1 / 6 of a cake.

There will be 16 children also coming to the party and John thinks 1 / 8 each of a cake will be enough.

If John buys 7 identical cakes, how much will he have left?

2 ⁄ 8

4 ⁄ 6

1 ⁄ 6

5 ⁄ 8

5 ⁄ 6

Can you work out the volume of the total volume of the cubes below in cm³?

The length of 1 cube is 3 cm.

27 cm³

33 cm³

66 cm³

81 cm³

67 cm³

Can you work out what the value for y is in the equation below?

30 + 3y = 39

6

3

36

33

13

Can you work out the area of the triangle above?

80 cm³

20 cm³

40 cm³

80 cm²

40 cm²

Fiona has run 890 m on the school track.

How far has she managed to run in cm?

890 cm

1680 cm

98000 cm

16800 cm

89000 cm

How many students took part in this survey?

40

42

30

46

38

The above graph shows how a person's body temperature changes as they exercise.

At 16 minutes, what is the person's temperature?

107 ° F

101 ° F

103 ° F

100 ° F

97 ° F

George has £1.53 in one penny and two pence coins.

George has 87 one penny coins.

How many two pence coins does he have?

24

27

30

33

36

Felicity has T + 2 pairs of trainers in her wardrobe and her friend Ivy has 2T pairs of trainers in hers.

Together Felicity and Ivy have 26 pairs of trainers.

How many pairs of trainers does Felicity have?

10

12

14

16

18

The following table shows a breakdown of the different nationalities to stay in a London hotel in the 4 months.

 American 587 people Austrian 68 people Belgian 37 people British 985 people Chinese 482 people Columbian 36 people Danish 17 people

Which country has the median figure for the number of visitors to the hotel?

American

Austrian

Belgian

British

Columbian

Stuart rolls this 6-sided dice.

What is the probability that he will get an even number?

1 / 6

2 / 6

4 / 6

1 / 2

1 / 3

There are 4 sets of twins in 2 classes of 20 students each.

What percentage of the class are twins?

10%

15%

20%

25%

30%

Amy thinks of a number.

She adds 6 to this number.

She multiplies this by 3 and gets 72.

What was the number Amy was first thinking of?

12

24

18

16

36

Holly cuts out some shapes from some paper.

She cuts out 1 rectangle that has a length of 6 cm and a width of 3 cm.

She cuts out 2 triangles.

One triangle has a base of 6 cm and a height of 10 cm.

The other has a base of 8 cm and a height of 8 cm.

What is the total area of all the shapes together?

60 cm³

142 cm³

140 cm³

80 cm³

100 cm³

What are the coordinates for the location of letter G?

8 , 4

9 , 6

10 , 6

10 , 5

6 , 9

Look at points E and C.

Where would you need to move H to in order to plot a right-angled triangle?

8 , 3

3 , 8

3 , 1

8 , 2

2 , 8

Henry and Matt are building towers from brick.

Each brick is 3.5 cm in height.

Matt builds his to 28 cm high.

Henry builds his double the size of Matt's.

How many bricks did Henry use?

15

28

56

20

16

What is the number below in figures?

Seventy-nine thousand, one hundred and thirty-four.

179,134

7,914

78,134

79,134

791,340

In the following number 9784, what does the 8 represent?

8 ones

8 tens

Eighteen

8 hundreds

8 thousands

What is the next number in the sequence below?

72, 81, 90, 99, 108 ?

117

116

115

114

113

A jug of water holds 150 ml of water.

Kate is filling up a water container that holds 3 litres with the jug.

If Kate is to fill up the water container to the top, how many times must she fill up the jug?

15

18

20

23

25

How much of the shape below has been shaded in?

1 / 4

1 / 8

1 / 2

1 / 3

1 / 6

What percentage of the shape below is not shaded?

90 %

30 %

40 %

75 %

60 %

A bus left the depot at 9:56 am on it's route.

It got to its second destination at 10:27 am.

How long did the bus take?

31 minutes

24 minutes

33 minutes

21 minutes

30 minutes

Tom took 6 hours to travel 360 miles.

What was his average speed in miles per hour?

30 mile per hour

40 miles per hour

50 miles per hour

60 miles per hour

70 miles per hour

How many of the triangle above would fit into a rectangle that had the area of 480 cm³?

2

4

6

8

10

What is the value of the angle labelled?

140°

150°

160°

170°

180°

This Venn Diagram displays information about two chocolate bars: the Pluto Bar and the Comet Bar.

What do both chocolate bars have in common?

Soft nougat

Super-size bar

Melts in the mouth

Thick milk chocolate

Contains nuts

Which of these numbers is the third largest?

459        482        443        461        456        420

459

482

443

461

456

What is the perimeter of the door shown in the diagram above?

11 ft

13 ft

15 ft

17.5 ft

19 ft

What number comes next in the sequence?

9        16        ?        36

20

24

25

28

30

Using the chart above, work out which statement is FALSE.

More people felt their school dinner was unhealthy than healthy.

Few people felt that their school dinner was poor.

Under 20% of people felt their school dinner was overpriced.

At least 25% more people felt their dinner was tasty than average.

A similar number of people felt that their school dinner was unhealthy as tasty.

What is the answer to the sum below?

1.9 x 10 = ?

18

19

10

190

2.8

A tank travels 65 miles in one day.

How far does it go in 5 days?

300 miles

315 miles

325 miles

340 miles

360 miles

What percentage of £3 is 30 p?

5%

10%

15%

20%

25%

How may 20 p coins can Jamie get for £2.40?

9

10

11

12

14

London is 8 hours behind Tokyo.

It's 6 pm in London.

What time is it in Tokyo?

10 pm

12 am

12 pm

8 am

10 am

340 ÷ 5 = ?

68

72

76

80

84

A suitcase weighs 7.5 kg when empty.

The clothes going into the suitcase weigh 4.8 kg and the shoes weigh 2.5 kg.

How much must the suitcase weigh in total?

10 kg

14.5 kg

12.8 kg

14.9 kg

14.8 kg

0.05 + 1.08 = ?

1.58

1.13

1.85

2.13

2.58

• Question 1

Sam is making a cake.

He has put the butter, sugar and 2 eggs in the bowl.

The total weight of the ingredients 370 g.

He has put in 160 g of sugar and 160 g of butter.

How much does one egg weigh?

25 g
EDDIE SAYS
120 g (sugar) + 120 g (butter) = 320 g 370 g (total) - 320 g (total butter and sugar) = 50 g There are 2 eggs, don't forget! 50 / 2 = 25 g
• Question 2

The whole of a primary school are going on a trip at the end of the year.

Each year group has 90 students in it.

Mrs. Smith, the Headteacher, is missing some replies.

Here is a table showing the number of replies so far:

 Year Group Number of Replies Received Year 1 89 Year 2 85 Year 3 83 Year 4 86 Year 5 84 Year 6 87

Which year group have the most students that have not replied?

Year 3
EDDIE SAYS
Year 3 are waiting for 7 replies. That's more than any other class.
• Question 3

A local supermarket has recorded the flavours of crisps that are most popular with shoppers.

They are considering the results displayed below.

Identify the statement that is TRUE below.

Together Prawn Cocktail and Salt and Vinegar account for a third of sales.
EDDIE SAYS
Prawn Cocktail and Salt and Vinegar together make up a third of sales. The other answers are not true.
• Question 4

Claire has 3 rabbits.

She likes to treat them equally and has bought 65 carrots to last them for 1 weeks' worth of treats in addition to their normal food.

She shares the carrots out equally, and whatever she cannot divide she eats herself.

How many carrots will each rabbit get a day?

3
EDDIE SAYS
Once Claire has shared the carrots out equally she will have 2 left over which she will eat. She has 63 carrots to divide by 3, which means each rabbit will have 21 carrots for the week. There are 7 days in the week, 21/7 = 3 carrots for each rabbit each day.
• Question 5

Louise is given £6 pocket money a week.

She has seen a new pair of trainers that she would like to buy that cost £58.

She has already saved £21.

How many weeks will it take before Louise has enough money to buy the trainers?

7 weeks
EDDIE SAYS
Louise needs to save £37 (58 - 21 = 37). 37 / 6 = 6.1 At 6 weeks, Louise will not quite have enough money. Therefore, Louise will have to wait until the 7th week to have enough money.
• Question 6

All students in Year 5 have chosen their favourite sport from the list below.

 SPORT STUDENT VOTES Football 18 Rugby 11 Hockey 2 Tennis 10 Badminton 3 Rounders 16

Which 2 sports together make up exactly a third of the students' votes?

Football and Hockey
EDDIE SAYS
There are 60 students in the year group. A third of 60 is 20. The only combination that can add to make 20 is Football (18) and Hockey (2).
• Question 7

A)

B)

C)

D)

E)

The above pictures show a clock as it moves chronologically throughout the day from lunchtime.

Which of the clocks is in the wrong place?

C
EDDIE SAYS
Clock A = 1:15 Clock B = 2:35 Clock C = 1:54 Clock D = 3:00 Clock E = 7:30 Clock C is therefore in the wrong place in the sequence, as it should come before Clock B.
• Question 8

Mr. Hughes sells his jam at county fairs between March and August each year.

Look at his sales from last year.

 March 7 Jars April 12 Jars May 15 Jars June 16 Jars July 14 Jars August 8 Jars

What is the average amount of jam Mr. Hughes sold in a month last year?

13 Jars
EDDIE SAYS
7+ 12 + 15 + 16 + 14 + 8 = 72 total jam sales 72 / 6 = 12 jars of jam on average
• Question 9

A local business wants to sponsor a percentage of their profits to two local causes - the animal centre and the local girls' football team.

They have £35,000 in profit and they would like to donate 10% to the animal centre and 8% to the girls' football team.

How much would the girls' football team get in sponsorship?

£2800
EDDIE SAYS
1% of 35,000 = £350 8 x £350 = £2,800 So 8% of £35,000 is £2,800.
• Question 10

Steve buys 6 bars of chocolate for 37p each and 2 packets of crisps for 82p.

He pays with a £5 note.

How much change should Steve expect to get?

£1.14
EDDIE SAYS
6 x 37p = £2.22 on bars of chocolate 2 x 82p = £1.64 on crisps Total spend: £2.22 + £1.64 = £3.86 £5.00 - £3.86 = £1.14 change
• Question 11

John is doing the shopping for his wife's birthday party.

There are 25 adults attending the party and John thinks there should be enough for each adult to have 1 / 6 of a cake.

There will be 16 children also coming to the party and John thinks 1 / 8 each of a cake will be enough.

If John buys 7 identical cakes, how much will he have left?

5 ⁄ 6
EDDIE SAYS
The children eat two cakes. So there are 5 cakes left for the adults. They eat four cakes and 1 ⁄ 6. Therefore, there are 5 ⁄ 6 left over.
• Question 12

Can you work out the volume of the total volume of the cubes below in cm³?

The length of 1 cube is 3 cm.

81 cm³
EDDIE SAYS
3 x 3 x 3 = the area of 1 cube (27 cm³) 3 x 27cm ³ = 81 cm³
• Question 13

Can you work out what the value for y is in the equation below?

30 + 3y = 39

3
EDDIE SAYS
30 + 3 x y = 39 30 + 3 x 3 = 39 So y = 3
• Question 14

Can you work out the area of the triangle above?

40 cm²
EDDIE SAYS
Remember the equation 1 / 2 x base x height. 1 / 2 x 10 x 8 = 40 cm²
• Question 15

Fiona has run 890 m on the school track.

How far has she managed to run in cm?

89000 cm
EDDIE SAYS
890 x 100 = 89000 cm
• Question 16

How many students took part in this survey?

40
EDDIE SAYS
Read the total number of students in each bar and add them together. 6 + 10 + 10 + 6 + 8 = 40
• Question 17

The above graph shows how a person's body temperature changes as they exercise.

At 16 minutes, what is the person's temperature?

100 ° F
EDDIE SAYS
Remember walk before you learn to fly. Track along the bottom axis to 16 minutes then trace up until you hit the line. Then move along to the axis on the left to read off the value. If you do this, you will read off 100 ° F on the temperature axis.
• Question 18

George has £1.53 in one penny and two pence coins.

George has 87 one penny coins.

How many two pence coins does he have?

33
EDDIE SAYS
153 - 87 = 66 66 / 2 = 33 two pence coins
• Question 19

Felicity has T + 2 pairs of trainers in her wardrobe and her friend Ivy has 2T pairs of trainers in hers.

Together Felicity and Ivy have 26 pairs of trainers.

How many pairs of trainers does Felicity have?

10
EDDIE SAYS
(T + 2) + 3T = 26 4T + 2 = 26 4T = 24 T = 24 / 4 T = 8 2 + 8 = 10 trainers for Felicity 2 x 8 = 16 trainers for Ivy
• Question 20

The following table shows a breakdown of the different nationalities to stay in a London hotel in the 4 months.

 American 587 people Austrian 68 people Belgian 37 people British 985 people Chinese 482 people Columbian 36 people Danish 17 people

Which country has the median figure for the number of visitors to the hotel?

Austrian
EDDIE SAYS
Put the numbers in numerical order and then identify the middle figure. 985, 587, 482, 68, 37, 36, 17. 68 is the middle term in this list. The only nationality with 68 visitors is Austrian.
• Question 21

Stuart rolls this 6-sided dice.

What is the probability that he will get an even number?

1 / 2
EDDIE SAYS
There are 3 chances that he will gain an even number, as he could roll a 2, 4 or 6. There are a total of 6 options that he could possibly roll - he could only roll a number 1, 2, 3, 4, 5 or 6. Therefore, the probability of rolling an even number is 3 / 6 or 1 / 2.
• Question 22

There are 4 sets of twins in 2 classes of 20 students each.

What percentage of the class are twins?

20%
EDDIE SAYS
8 people in the group are twins. There are 40 people in both classes. 8 / 40 x 100 = 20%
• Question 23

Amy thinks of a number.

She adds 6 to this number.

She multiplies this by 3 and gets 72.

What was the number Amy was first thinking of?

18
EDDIE SAYS
Work backwards from the end number of 72. 72 / 3 = 24 24 - 6 = 18 SO 18 must have been Amy's starting number.
• Question 24

Holly cuts out some shapes from some paper.

She cuts out 1 rectangle that has a length of 6 cm and a width of 3 cm.

She cuts out 2 triangles.

One triangle has a base of 6 cm and a height of 10 cm.

The other has a base of 8 cm and a height of 8 cm.

What is the total area of all the shapes together?

80 cm³
EDDIE SAYS
Rectangle Area = 18 cm³ Triangle 1 Area = 30 cm³ Triangle 2 Area = 32 cm³ Total = 18 + 30 + 32 = 80 cm³
• Question 25

What are the coordinates for the location of letter G?

9 , 6
EDDIE SAYS
Always remember to go along (walk) before you travel up (fly). G is positioned at 9 squares along and 6 squares up.
• Question 26

Look at points E and C.

Where would you need to move H to in order to plot a right-angled triangle?

8 , 3
EDDIE SAYS
Always remember to go along (walk) before you travel up (fly). Point E is at 3 , 3. Point C is at 8 , 0. Therefore, point H would need to be positioned at 8 , 3 in order to create a right-angled triangle.
• Question 27

Henry and Matt are building towers from brick.

Each brick is 3.5 cm in height.

Matt builds his to 28 cm high.

Henry builds his double the size of Matt's.

How many bricks did Henry use?

16
EDDIE SAYS
Matt uses 8 bricks. 3.5 cm x 8 = 28 cm To use double this amount would require 16 bricks. Or 56 cm / 3.5 = 16 cm
• Question 28

What is the number below in figures?

Seventy-nine thousand, one hundred and thirty-four.

79,134
EDDIE SAYS
The answer is d.
• Question 29

In the following number 9784, what does the 8 represent?

8 tens
EDDIE SAYS
The answer is b. The eight stands for eight tens, which also is the equivalent of 80.
• Question 30

What is the next number in the sequence below?

72, 81, 90, 99, 108 ?

117
EDDIE SAYS
The answer is a. The sequence goes up by 9 at a time. You may also have recognised some of the numbers from the 9 times table.
• Question 31

A jug of water holds 150 ml of water.

Kate is filling up a water container that holds 3 litres with the jug.

If Kate is to fill up the water container to the top, how many times must she fill up the jug?

20
EDDIE SAYS
The answer is c. 3 litres is 3000 ml. 3000 / 150 = 20 ml
• Question 32

How much of the shape below has been shaded in?

1 / 3
EDDIE SAYS
There are 12 squares in total. 4 squares have been shaded or 4 / 12. When we simplify this fraction, we get 1 / 3.
• Question 33

What percentage of the shape below is not shaded?

75 %
EDDIE SAYS
9 squares out of 12 are not shaded, this is the same as 3 / 4 or 75%.
• Question 34

A bus left the depot at 9:56 am on it's route.

It got to its second destination at 10:27 am.

How long did the bus take?

31 minutes
EDDIE SAYS
There are 31 minutes between 9:56 am and 10: 27 am.
• Question 35

Tom took 6 hours to travel 360 miles.

What was his average speed in miles per hour?

60 miles per hour
EDDIE SAYS
360 miles divided by 6 hours = 60 mph.
• Question 36

How many of the triangle above would fit into a rectangle that had the area of 480 cm³?

8
EDDIE SAYS
The answer is d. The area of the triangle in the picture is 60 cm³. 480 / 60 = 8 triangles
• Question 37

What is the value of the angle labelled?

140°
EDDIE SAYS
The answer is a. A circle always has 360° in total. Subtract the total of the angles from 360. 105 + 90 + 25 = 220 360 - 220 = 140°
• Question 38

This Venn Diagram displays information about two chocolate bars: the Pluto Bar and the Comet Bar.

What do both chocolate bars have in common?

Thick milk chocolate
EDDIE SAYS
The answer is d. To see where the two products have similarities, you need to look in the section where the circles overlap.
• Question 39

Which of these numbers is the third largest?

459        482        443        461        456        420

459
EDDIE SAYS
To work this out you need to order the numbers first. 420, 443, 456, 459, 461, 482. If you look at this list, you can see 459 is the third largest number.
• Question 40

What is the perimeter of the door shown in the diagram above?

19 ft
EDDIE SAYS
The answer is e. To work out a perimeter, you need to add up the length of the sides. As the shape is a rectangle, we know that 2 sides are 2.5 feet long and 2 sides are 7 ft. 2.5 + 2.5 + 7 + 7 = 19 ft
• Question 41

What number comes next in the sequence?

9        16        ?        36

25
EDDIE SAYS
Did you spot that the pattern here was square numbers? 3 x 3 = 9 4 x 4 = 16 5 x 5 = 25 6 x 6 = 36
• Question 42

Using the chart above, work out which statement is FALSE.

At least 25% more people felt their dinner was tasty than average.
EDDIE SAYS
The answer was d. Less than 25% of people felt their dinner was tasty than average.
• Question 43

What is the answer to the sum below?

1.9 x 10 = ?

19
EDDIE SAYS
The answer is b.
• Question 44

A tank travels 65 miles in one day.

How far does it go in 5 days?

325 miles
EDDIE SAYS
The answer is c. 65 x 6 = 325 miles
• Question 45

What percentage of £3 is 30 p?

10%
EDDIE SAYS
300 / 30 = 10
• Question 46

How may 20 p coins can Jamie get for £2.40?

12
EDDIE SAYS
240 / 20 = 12
• Question 47

London is 8 hours behind Tokyo.

It's 6 pm in London.

What time is it in Tokyo?

10 am
EDDIE SAYS
The answer is e. 10 am + 8 hours is 6 pm.
• Question 48

340 ÷ 5 = ?

68
EDDIE SAYS
The answer is a.
• Question 49

A suitcase weighs 7.5 kg when empty.

The clothes going into the suitcase weigh 4.8 kg and the shoes weigh 2.5 kg.

How much must the suitcase weigh in total?

14.8 kg
EDDIE SAYS
The answer is e. 7.5 + 2.5 + 4.8 = 14.8 kg
• Question 50

0.05 + 1.08 = ?

1.13
EDDIE SAYS
The answer is b.
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

### What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started

#### Similar activities you may like

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.

• Tuition Partner