The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

11+ Practice Paper in the style of GL Maths

In this assessment, students will complete a maths activity in the style of GL assessment under timed conditions.

'11+ Practice Paper in the style of GL Maths' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:  11+ Practice Papers

Curriculum subtopic:  Maths and Numerical Reasoning

Difficulty level:  

down

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

This is a practice 11+ Maths paper in the style of a GL assessment.

 

This is a multiple choice assessment.

In the 11+, you may complete your answers on a separate piece of paper or on a computer.

At EdPlace, you will select the correct answer from five options on the computer (a,b,c,d,e).

 

This paper includes a variety of types of maths questions.

At the start of each question, there will be a set of instructions which you will need to apply until further instruction.

 

You should work as quickly as possible through the questions.

The timer is set for 50 minutes for this practice paper, although you can keep working after the timer has run out.

This means that you should aim for no more than 1 minute per question and hopefully, as you become more confident, less than 1 minute.

You may find some of the questions difficult.

If you are struggling to answer a question do not waste time on it, but move onto the next question.

 

 

Disclaimer:

We have no affiliation to GL Assessments and these questions represent our own unique content developed by EdPlace 11+ authors.

None of the content displayed here has been supplied by GL or any other third party suppliers.

 

 

What is the value of the angle marked x° in this triangle?

47 °

46 °

58 °

56 °

57 °

How many 70 pence chocolate bars can be purchased with for £5?

9

6

8

7

10

Apples weigh 70 grams.

 

Oranges weigh 110 grams. 

 

If Sarah fills her 1.6 kg shopping bag with 9 apples and 12 oranges, how much in kilograms does it weigh?

3.55 kg

3550 g

35.5 g

335 kg

3.35 kg

The timetable below shows the journey times for a train.

 

 Bus Service   Leisure Centre  Train Station  Shopping Centre  Hospital 
 84  08:56  09:17  09:26  10:07
 53   08:59  09:16  09:24  09:59
 61  09:17  09:38  09:58  10:26

 

 

What is the difference between the longest and shortest journey from the Leisure Centre to the Shopping Centre?

30

25

16

18

41

The chart below shows the shoe sizes of children in year 3.

 

 Shoe Size  Number of Children
 1  12
  2   8
   3    13
 4  4
 5  3


Which statement below is correct?

The range of sizes is 6.

The mean size is 8.

The median size is 2

Size 3 is the modal size.

None of these.

Jack leaves home at quarter past midday to go shopping.

He arrives home 90 minutes later.

 

A   

B   

C   

D   

E  

 

Which is these clocks is closest to the time which Jack arrives home?

Clock A

Clock B

Clock C

Clock D

Clock E

What does the 6 represent in 0.416?

6 thousands

6 thousandths

6 hundredths

6 tenths

6 millionths

Simon buys 10 cans of dog food, which each contain 500 grams. 

He feeds his dog 300 g of food per meal.

His dog eats twice a day.

 

How many days will the cans last?

7

9

8

12

16

Sarah and Ben earn £45 from washing cars.

 

Sarah spends ⅓ of the money on new car shampoo.

 

Ben spends 30% of the money on new sponges and buckets.

 

How much profit do they have after buying new supplies?

£15.75

£15.00

£13.50

£15.50

£16.50

 

Clare has made a cuboid from 1 cm ³ blocks.

She breaks it in half.

 

What is the volume of one half of this cuboid?

120 cm ³

50 cm ³

60 cm ³

30 cm ³

40 cm ³

James surveys 25 children about their choice of crisp flavour.

 

18 of them choose salt and vinegar as their favourite. 

 

What percentage of them do not choose the most popular flavour?

14 %

21 %

25 %

28 %

7 %

 

What is the total area of 3 parallelograms like the one above in metres squared?

18 m ³

0.18 m ²

180 cm ³

180 m ²

1.8 m ²

Rachel does 45 minutes of revision per day for 12 days. 

 

Clare revises for 25 minutes per day for 20 days.

 

Tom revises for 15 minutes per day for 15 days.

 

James revises for 12 minutes per day for 30 days.

 

Steve does 21 minutes revision for 35 days.

 

Who does the most revision?

 

Rachel

Clare

Tom

James

Steve

Farmer Jack picks 670 apples from his orchards.

 

17% of the apples are sent to market.

 

33% of the apples are made into apple juice.

 

The rest are stored to be sold later.

 

How many apples are put into storage?

375

330

320

335

350

 

In a maths test where the maximum possible score is 60, James scored 39.

 

How many students definitely scored less than James?

16

28

18

22

38

 

This graph shows the growth of a seedling over time. 

 

How much does the seedling grow between day 2 and day 10?

35 cm

3.5 mm

26 mm

36 mm

2.6 cm

Sally has a collection of five pence and two pence coins. 

 

What is the smallest number of coins she needs to make 31 p?

16

14

11

8

6

Mr Weddale has 3 jars of sweets (S) on his desk. 

 

On Wednesday he gives away 13 sweets and on Thursday he gives away another 22 sweets.

 

Which expression shows how many sweets Mr Weddale has left?

35S - 3

3(S - 35)

3S - 35

S - 35 x S

35S ÷ 3

Tom is weighing fruit. 

 

3 apples and 4 pears weigh 1.8 kg.

 

2 apples and 4 pears weigh 1600 g.

 

How much would 4 apples and 5 pears weigh, in kg?

2.4 kg

2.6 kg

2.3 kg

2.2 kg

4.2 kg

All students in Year 6 have chosen their favourite colour from the list below. 

 

 COLOUR  STUDENT VOTES
 Black  7
 Yellow  12
 Red  21
 Blue  11
 Pink  13
 Purple  16

 

Which 4 colours together make up exactly ¾ of the students' votes?

Yellow, Red, Blue and Black

Black, Red, Blue and Purple

Yellow, Red, Pink and Purple

Yellow, Pink, Blue and Purple

Yellow, Red, Blue and Purple

7 friends compared how much pocket money they get each week.

 

 Mike  £2
 Lilly  £12
 Wendy  £3
 Ethan  £14
 Fred  £8
 Sarah  £6
 Steve  £17 

 

What is the range of this data?

16

15

14

13

17

 

Terry rolls this fair, six-sided dice. 

 

What is the probability of him rolling a factor of 24?

50%

1⁄6

2⁄3

5⁄6

3⁄6

Dolly has group piano lessons which cost £5.20 a week.

 

There are 10 sessions per term, and 3 terms per year.

 

If the teacher gives Dolly a 10% discount, what will her total yearly bill be?

£104.40

£140.40

£144.00

£140.04

£144.40

In a box, there are 200 apples.

 

40 of the apples go rotten.

 

What percentage of apples are not rotten?

70%

160%

80%

180%

90%

Acorn class are measuring worms. 

The teacher says that the average length of a worm is 8.2 cm.

 

Whose worm is closest to this length?

 

 Name  Length of worm
 Yahvin  72 mm
 James  81 mm
 Clare  0.089 m
 Sarah  6.9 cm
 Milly  7.5 cm
 Sian  78 mm
Yahvin

James

Clare

Milly

Sarah

Coordinates Grid

 

C and F are two points of an isosceles triangle. 

 

Where must the 3rd point be plotted?

(0, 2)

(2, 0)

(2, 1)

(0, 1)

(1, 0)

Sue is given £8 pocket money a fortnight. 

 

She plans to buy a new pair of shoes which will cost £68.

 

She has already saved £12.

 

How many weeks will it take before Sue has enough money to buy the new shoes?

19 weeks

11 weeks

8 weeks

14 weeks

7 weeks

 

Beth makes a tesselating pattern using triangles identical to the one above. 

 

The total area of her pattern is 900 cm ² .

 

How many triangles are in Beth's pattern?

7.5

20

10

15

5

Holly makes some cubes from cardboard nets. 

 

The first cube has sides of 3 cm.

 

The other 5 cubes have sides of 4 cm.

 

What is the total area of card which Holly uses?

150 cm²

434 cm²

543 cm²

534 cm ²

254 cm²

If 96 ÷ 8 = 12.

960 ÷ 16 = ?

60

120

30

140

90

Coordinates Grid

 

Barry is drawing a trapezium.

He uses points F, A and G for three of the vertices. 

 

Where would his 4th coordinate point be?

(6, 2)

(3, 8)

(3, 7)

(7, 4)

(6, 4)

Steve is building a wall.

 

Each brick is 6 cm high.

 

Each layer of cement is 2 cm high.

 

Steve uses a layer of cement on the base of his wall, and between each layer of bricks. 

 

If Steve uses 12 bricks, how tall will the finished wall be?

102

92

98

94

96

Hannah thinks of a number. 

 

She adds 12 to this number. 

 

She multiplies it by 10 and gets 210. 

 

What was the number Hannah was first thinking of?

21

10

9

15

4

What is this number in figures? 

 

Six million, six thousand and sixty-seven.

60,006,067

606,067

600,667

6,006,067

6,006,67

Mohammed has a one an a half litre water bottle.

He fills it up before leaving for school.

 

He drinks 20% of the water at playtime.

 

Later, he drinks half of what is left at football practice.

 

How much is left in the water bottle now?

60 ml

1200 ml

600 ml

700 ml

900 ml

 

Chloe makes a model from some cubes. 

 

What percentage are not green?

4 ⁄ 12

1 ⁄ 3

8 ⁄ 12

2 ⁄ 3

1 ⁄ 6

Lucy has to leave school early as she has a dentist appointment at five past midday.

 

It takes 5 minutes to sign out of school and 17 minutes to walk to the dentists. 

 

What time will Lucy need to leave her lesson?

11.43 am

12.43 am

11.33 am

11.52 am

11.48 pm

What is the missing number in the following sequence?

 

7, -7, -21, __, -56

-35

-28

-42

-21

-63

The coach takes 6 hours to travel 288 miles.

 

What is the average speed of the coach to the nearest ten miles per hour?

40 miles per hour

80 miles per hour

60 miles per hour

50 miles per hour

70 miles per hour

 

This Venn Diagram shows multiples of 5 and 7.

 

Which number could be represented by D?

25

21

63

48

35

Which of these numbers is the 2nd smallest?

 

 

459, 491, 443, 461, 556, 520     

491

459

443

556

520

Can you work out what the value for a is in the equation below?

 

99 + a² = 124

25

5

4

16

6

.

 

Jack makes a pattern with some 6 cm sided squares.

 

What is the perimeter of his pattern?

30 cm

66 cm

60 cm

78 cm

72 cm

7.624 + 6.139 = ?

13.762

13.763

13.663

12.763

13.773

What is the difference between 3 cubed and 9 squared?

51

56

54

49

38

Which fraction below has the largest value?

10 ⁄ 12

3 ⁄ 5

6 ⁄ 9

3 ⁄ 4

7 ⁄ 8

 

This pictogram shows the number of children aged 7-10 who enjoy adventure, comedy and action books.

 

Using the chart above, work out which statement is false.

21 ten year olds like comedy best.

12 eight year olds don't prefer adventure.

39 ten years olds took part in the survey.

14 children aged 7-8 like action books best.

Less than 10 over eights prefer adventure.

 

Shape ABCD is translated L4,U3.

 

What is the new coordinate for point D?

(4, 11)

(6, 11)

(6, 2)

(4, 2)

(5, 10)

 

80 people were asked about their favourite holiday destination. 

 

Which statement below is most likely to be true?

20 people liked USA best.

¾ of people chose a destination outside of the UK

33 people chose either Europe or UK.

33% of people chose the UK.

39 people chose USA or other.

Zain multiplies a number by 100 and gets 3 whole ones and 4 tenths.

 

What was his original number?

0.34

0.034

340

3.40

0.304

  • Question 1

 

 

What is the value of the angle marked x° in this triangle?

CORRECT ANSWER
57 °
EDDIE SAYS
Angles in a triangle always add up to 180 °. The triangle shown is a right-angled triangle, so one angle will be 90 °. Subtract the total of the angles from 180. 90 + 33 = 123. 180 - 123 = 57. So, the answer is 57 °.
  • Question 2

How many 70 pence chocolate bars can be purchased with for £5?

CORRECT ANSWER
7
EDDIE SAYS
Use related times tables facts to find multiples of 70. 7 x 7 = 49 70 x 7 = 490 490 pence is equal to £4.90. So, £5 is enough to purchase 7 chocolate bars. (There will be 10 pence change.)
  • Question 3

Apples weigh 70 grams.

 

Oranges weigh 110 grams. 

 

If Sarah fills her 1.6 kg shopping bag with 9 apples and 12 oranges, how much in kilograms does it weigh?

CORRECT ANSWER
3.55 kg
EDDIE SAYS
9 apples weigh 630 grams. 9 x 70 = 630 12 oranges weigh 1320 grams. 12 x 110 = 1320 The bag weighs 1600 grams. 1.6 x 1000 = 1600 Altogether the bag and the fruit weigh 3550 grams. 630 + 1320 + 1600 = 3550 Convert the grams to kilograms: 3550 ÷ 1000 = 3.55 kg
  • Question 4

The timetable below shows the journey times for a train.

 

 Bus Service   Leisure Centre  Train Station  Shopping Centre  Hospital 
 84  08:56  09:17  09:26  10:07
 53   08:59  09:16  09:24  09:59
 61  09:17  09:38  09:58  10:26

 

 

What is the difference between the longest and shortest journey from the Leisure Centre to the Shopping Centre?

CORRECT ANSWER
16
EDDIE SAYS
Bus 84 takes 30 minutes. Bus 53 takes 25 minutes Bus 61 takes 41 minutes. The difference between the longest and shortest journey is 16 minutes. 41 - 21 = 16
  • Question 5

The chart below shows the shoe sizes of children in year 3.

 

 Shoe Size  Number of Children
 1  12
  2   8
   3    13
 4  4
 5  3


Which statement below is correct?

CORRECT ANSWER
Size 3 is the modal size.
EDDIE SAYS
Size 3 is the modal size, as this size has the largest number of children.
  • Question 6

Jack leaves home at quarter past midday to go shopping.

He arrives home 90 minutes later.

 

A   

B   

C   

D   

E  

 

Which is these clocks is closest to the time which Jack arrives home?

CORRECT ANSWER
Clock B
EDDIE SAYS
Jack would arrive home at 13:45. Clock B, which is showing 13:55 is closest to this time.
  • Question 7

What does the 6 represent in 0.416?

CORRECT ANSWER
6 thousandths
EDDIE SAYS
In decimal place value, the numbers after the decimal point represent tenths, then hundredths and then thousandths. The 6 in 0.416 represents 6 thousandths, or 0.006.
  • Question 8

Simon buys 10 cans of dog food, which each contain 500 grams. 

He feeds his dog 300 g of food per meal.

His dog eats twice a day.

 

How many days will the cans last?

CORRECT ANSWER
8
EDDIE SAYS
10 cans of dog food contain 5000 grams. The dog eats 600 g a day and in 8 days would eat 4800 g. 8 x 600 = 4800 There would be 200 g left, so not enough for another day's food. So the cans would last 8 whole days.
  • Question 9

Sarah and Ben earn £45 from washing cars.

 

Sarah spends ⅓ of the money on new car shampoo.

 

Ben spends 30% of the money on new sponges and buckets.

 

How much profit do they have after buying new supplies?

CORRECT ANSWER
£16.50
EDDIE SAYS
⅓ of £45 is £15 45 ÷ 3 = 15 30 of £45 is £13.50 10% = £4.50 4.5 x 3 = 13.5 They spend £28.50 on new supplies. 15 + 13.5 = 28.5 They have £16.50 left, which is profit. 45 - 28.5 = 16.5
  • Question 10

 

Clare has made a cuboid from 1 cm ³ blocks.

She breaks it in half.

 

What is the volume of one half of this cuboid?

CORRECT ANSWER
30 cm ³
EDDIE SAYS
The volume of the cuboid is 60 cm ³ 3 x 4 x 5 = 60 Half of this is 30 cm ³ 60 ÷ 2 = 30
  • Question 11

James surveys 25 children about their choice of crisp flavour.

 

18 of them choose salt and vinegar as their favourite. 

 

What percentage of them do not choose the most popular flavour?

CORRECT ANSWER
28 %
EDDIE SAYS
18 out of 25 chose salt and vinegar, so 7 did not choose this. 7⁄25 can be converted to 28⁄100 using the multiple of 4. 28⁄100 is equal to 28%.
  • Question 12

 

What is the total area of 3 parallelograms like the one above in metres squared?

CORRECT ANSWER
1.8 m ²
EDDIE SAYS
To find the area of a parallelogram, use the equation base x height. 10 x 6 = 60 The parallelogram shown has an area of 60 cm ³ . So, the area of 3 of these parallelograms would be 180 cm ³, which converts to 1.8 m ³ .
  • Question 13

Rachel does 45 minutes of revision per day for 12 days. 

 

Clare revises for 25 minutes per day for 20 days.

 

Tom revises for 15 minutes per day for 15 days.

 

James revises for 12 minutes per day for 30 days.

 

Steve does 21 minutes revision for 35 days.

 

Who does the most revision?

 

CORRECT ANSWER
Steve
EDDIE SAYS
Rachel does 45 minutes of revision per day for 12 days. 12 x 45 = 540 Clare revises for 25 minutes per day for 20 days. 25 x 20 = 500 Tom revises for 15 minutes per day for 15 days. 15 x 15 = 225 James revises for 12 minutes per day for 30 days. 12 x 30 360 Steve does 21 minutes revision for 35 days. 21 x 35 = 735 Steve does the most revision.
  • Question 14

Farmer Jack picks 670 apples from his orchards.

 

17% of the apples are sent to market.

 

33% of the apples are made into apple juice.

 

The rest are stored to be sold later.

 

How many apples are put into storage?

CORRECT ANSWER
335
EDDIE SAYS
50% of the apples are sent to market or made into juice. 33 + 17 = 50 Therefore, 50% of the apples are stored to be sold later. 50% of 670 is 335.
  • Question 15

 

In a maths test where the maximum possible score is 60, James scored 39.

 

How many students definitely scored less than James?

CORRECT ANSWER
18
EDDIE SAYS
James scored 39 out of 60. So, his mark is included in the 31-40 bar. Add up the bars containing lower scores to find out how many students definitely scored less than James. 12 + 4 + 2 = 18. 4 students scored 31-40. Some of these may have scored lower than James, but we cannot know for certain.
  • Question 16

 

This graph shows the growth of a seedling over time. 

 

How much does the seedling grow between day 2 and day 10?

CORRECT ANSWER
36 mm
EDDIE SAYS
The graph shows that by day 10, the seedling had grown to a height of 36 mm.
  • Question 17

Sally has a collection of five pence and two pence coins. 

 

What is the smallest number of coins she needs to make 31 p?

CORRECT ANSWER
8
EDDIE SAYS
31 pence can be made using 8 coins: (5 x 5) + (3 x 2) It can also be made using 11 and 14 coins but these numbers are larger.
  • Question 18

Mr Weddale has 3 jars of sweets (S) on his desk. 

 

On Wednesday he gives away 13 sweets and on Thursday he gives away another 22 sweets.

 

Which expression shows how many sweets Mr Weddale has left?

CORRECT ANSWER
3S - 35
EDDIE SAYS
There are 3 jars of sweets. This is shown using the expression: 3S. Mr Weddell gives away 35 sweets in total. So 3S - 35 is the correct expression.
  • Question 19

Tom is weighing fruit. 

 

3 apples and 4 pears weigh 1.8 kg.

 

2 apples and 4 pears weigh 1600 g.

 

How much would 4 apples and 5 pears weigh, in kg?

CORRECT ANSWER
2.3 kg
EDDIE SAYS
The difference between the two descriptions given is 200 g and 1 apple. So, 1 apple weighs 200 g and 1 pear weighs 300 g. (2 x 200) + (4 x 300) = 1600 So, 4 apples and 5 pears would weigh 2300 g, or 2.3 kg. (4 x 200) + (5 x 300) = 2300
  • Question 20

All students in Year 6 have chosen their favourite colour from the list below. 

 

 COLOUR  STUDENT VOTES
 Black  7
 Yellow  12
 Red  21
 Blue  11
 Pink  13
 Purple  16

 

Which 4 colours together make up exactly ¾ of the students' votes?

CORRECT ANSWER
Yellow, Red, Blue and Purple
EDDIE SAYS
There are 80 students in the year group. ¾ of 80 is 60. The only combination that can add to make 60 is yellow, red, blue and purple. 12 + 21 + 11 + 16 = 60
  • Question 21

7 friends compared how much pocket money they get each week.

 

 Mike  £2
 Lilly  £12
 Wendy  £3
 Ethan  £14
 Fred  £8
 Sarah  £6
 Steve  £17 

 

What is the range of this data?

CORRECT ANSWER
15
EDDIE SAYS
To find the range, first order the data from least to greatest. Then subtract the smallest value from the largest value in the set. 17 - 2 = 15 So, the range of pocket money amounts is 15.
  • Question 22

 

Terry rolls this fair, six-sided dice. 

 

What is the probability of him rolling a factor of 24?

CORRECT ANSWER
5⁄6
EDDIE SAYS
The dice has the numbers 1, 2, 3, 4, 5 and 6 on its sides. 1, 2, 3, 4 and 6 are all factors of 24 but 5 is not. So, there is a 5 out of 6 chance that he will roll a factor of 24. We can show this as a fraction: 5 ⁄ 6.
  • Question 23

Dolly has group piano lessons which cost £5.20 a week.

 

There are 10 sessions per term, and 3 terms per year.

 

If the teacher gives Dolly a 10% discount, what will her total yearly bill be?

CORRECT ANSWER
£140.40
EDDIE SAYS
The lessons cost £52 per term and £156 per year. 5.20 x 10 = 52 52 x 3 = 156 After the discount, Dolly pays £140.40 for her lessons over the year. 156 ÷ 10 = 15.6 156 - 15.6 = 140.4
  • Question 24

In a box, there are 200 apples.

 

40 of the apples go rotten.

 

What percentage of apples are not rotten?

CORRECT ANSWER
80%
EDDIE SAYS
There are 200 apples and 40 are rotten. This leaves 160 apples which are not rotten. 160/200 can be simplified to 80/100, which is equivalent to 80%.
  • Question 25

Acorn class are measuring worms. 

The teacher says that the average length of a worm is 8.2 cm.

 

Whose worm is closest to this length?

 

 Name  Length of worm
 Yahvin  72 mm
 James  81 mm
 Clare  0.089 m
 Sarah  6.9 cm
 Milly  7.5 cm
 Sian  78 mm
CORRECT ANSWER
James
EDDIE SAYS
First, convert all the measurements into cm, then work out how far from 8.2 cm they are. Yahvin 72 mm = 7.2 cm (1 cm shorter) James 81 mm = 8.1 cm (0.1 cm shorter) Clare 0.089 m = 8.9 cm (0.7 cm longer) Sarah 6.9 cm (1.3 cm shorter) Milly 7.5 cm (0.7 cm shorter) Sian 78 mm = 7.8 cm (0.6 cm shorter) James worm is closest in length to 8.2 cm.
  • Question 26

Coordinates Grid

 

C and F are two points of an isosceles triangle. 

 

Where must the 3rd point be plotted?

CORRECT ANSWER
(2, 0)
EDDIE SAYS
An isosceles triangle must have 2 equal angles and 2 equal sides. Therefore, the only coordinate point which works is (2,0).
  • Question 27

Sue is given £8 pocket money a fortnight. 

 

She plans to buy a new pair of shoes which will cost £68.

 

She has already saved £12.

 

How many weeks will it take before Sue has enough money to buy the new shoes?

CORRECT ANSWER
14 weeks
EDDIE SAYS
Sue needs to save another £56. 68 - 12 = 56 She needs to save another 7 lots of £8. This will take 14 weeks, as she gets given pocket money every 2 weeks. So, Sue will have to save for 10 more weeks.
  • Question 28

 

Beth makes a tesselating pattern using triangles identical to the one above. 

 

The total area of her pattern is 900 cm ² .

 

How many triangles are in Beth's pattern?

CORRECT ANSWER
15
EDDIE SAYS
The area of the triangle is 60 cm² calculated from ½ x (15 x 8). 900 ÷ 60 = 15. So, 20 triangles would fit into a rectangle with an area of 800 cm ² .
  • Question 29

Holly makes some cubes from cardboard nets. 

 

The first cube has sides of 3 cm.

 

The other 5 cubes have sides of 4 cm.

 

What is the total area of card which Holly uses?

CORRECT ANSWER
534 cm ²
EDDIE SAYS
The first cube has sides of 3 cm, its total surface area will be 54 cm². 6 x (3 x 3) = 54 The other 5 cubes have sides of 4 cm, each one has a surface area of 96 cm². 6 x (4 x 4) = 96 The total area of the cubes will be 534 cm². (96 x 5) + 54 = 480 + 54 = 534
  • Question 30

If 96 ÷ 8 = 12.

960 ÷ 16 = ?

CORRECT ANSWER
60
EDDIE SAYS
96 ÷ 8 = 12 960 ÷ 8 = 120 When we double the 8 to 16, the answer halves. So, 960 ÷ 16 = 60.
  • Question 31

Coordinates Grid

 

Barry is drawing a trapezium.

He uses points F, A and G for three of the vertices. 

 

Where would his 4th coordinate point be?

CORRECT ANSWER
(3, 7)
EDDIE SAYS
The 4th coordinate point would need to be at (3, 7) as trapeziums always have 1 pair of parallel sides.
  • Question 32

Steve is building a wall.

 

Each brick is 6 cm high.

 

Each layer of cement is 2 cm high.

 

Steve uses a layer of cement on the base of his wall, and between each layer of bricks. 

 

If Steve uses 12 bricks, how tall will the finished wall be?

CORRECT ANSWER
96
EDDIE SAYS
Steve uses 12 bricks which are 72 cm high altogether. 12 x 6 = 72 He uses 12 layers of cement, which are 24 cm high altogether. 12 x 2 = 24 The brick wall will be 96 cm high. 72 + 24 = 96
  • Question 33

Hannah thinks of a number. 

 

She adds 12 to this number. 

 

She multiplies it by 10 and gets 210. 

 

What was the number Hannah was first thinking of?

CORRECT ANSWER
9
EDDIE SAYS
Start from the last instruction and use the inverse to work backwards. 210 ÷ 10 = 21 21 - 12 = 9 So, Anna started with the number 44.
  • Question 34

What is this number in figures? 

 

Six million, six thousand and sixty-seven.

CORRECT ANSWER
6,006,067
EDDIE SAYS
The number has 6 millions, so will be a 7 digit number. Remember to use zero to hold the places for the hundredths of thousands, tens of thousands and hundreds places in this number.
  • Question 35

Mohammed has a one an a half litre water bottle.

He fills it up before leaving for school.

 

He drinks 20% of the water at playtime.

 

Later, he drinks half of what is left at football practice.

 

How much is left in the water bottle now?

CORRECT ANSWER
600 ml
EDDIE SAYS
The bottle holds 1500 ml. Steve drinks 20% at playtime, which is 300 ml. There is 1200 ml left. 1500 - 2300 = 1200 He drinks 600 ml at football practice. So, there is 600 ml left.
  • Question 36

 

Chloe makes a model from some cubes. 

 

What percentage are not green?

CORRECT ANSWER
2 ⁄ 3
EDDIE SAYS
There are 20 cubes in total. 14 are not green. 14 ⁄ 20 which is equivalent to 70 ⁄ 100. So, 70% of the cubes are not green.
  • Question 37

Lucy has to leave school early as she has a dentist appointment at five past midday.

 

It takes 5 minutes to sign out of school and 17 minutes to walk to the dentists. 

 

What time will Lucy need to leave her lesson?

CORRECT ANSWER
11.43 am
EDDIE SAYS
Lucy needs to leave her lesson with 22 minutes to spare before her appointment time. 22 minutes before 12:05 pm is 11:43 am.
  • Question 38

What is the missing number in the following sequence?

 

7, -7, -21, __, -56

CORRECT ANSWER
-35
EDDIE SAYS
The sequence goes down 14 at a time. You may also have recognised some of the numbers from the 7 times table.
  • Question 39

The coach takes 6 hours to travel 288 miles.

 

What is the average speed of the coach to the nearest ten miles per hour?

CORRECT ANSWER
50 miles per hour
EDDIE SAYS
288 miles divided by 6 hours = 48 mph. 48 rounded to the nearest ten is 50.
  • Question 40

 

This Venn Diagram shows multiples of 5 and 7.

 

Which number could be represented by D?

CORRECT ANSWER
48
EDDIE SAYS
48 is the only number which is neither a multiple of 5, 7 or a multiple of 5 and 7.
  • Question 41

Which of these numbers is the 2nd smallest?

 

 

459, 491, 443, 461, 556, 520     

CORRECT ANSWER
459
EDDIE SAYS
To work this out you need to order the numbers first: 443, 459, 461, 491, 520, 556. If you look at this list, you can see 459 is the second smallest number.
  • Question 42

Can you work out what the value for a is in the equation below?

 

99 + a² = 124

CORRECT ANSWER
5
EDDIE SAYS
The difference between 124 and 99 is 25. 25 is 5². So, a = 5.
  • Question 43

.

 

Jack makes a pattern with some 6 cm sided squares.

 

What is the perimeter of his pattern?

CORRECT ANSWER
72 cm
EDDIE SAYS
To work out a perimeter you need to add up the length of the sides. All the sides are 6 cm and there are 12 sides. 6 x 12 = 72 The perimeter is 72 cm.
  • Question 44

7.624 + 6.139 = ?

CORRECT ANSWER
13.763
EDDIE SAYS
Start with the digit with the smallest value, in this case, the thousandths. 7.624 + 6.139 = 13.763
  • Question 45

What is the difference between 3 cubed and 9 squared?

CORRECT ANSWER
54
EDDIE SAYS
3³ = 27 9² = 81 81 + 27 = 54
  • Question 46

Which fraction below has the largest value?

CORRECT ANSWER
7 ⁄ 8
EDDIE SAYS
7 ⁄ 8 is larger than 3 ⁄ 4 as this simplifies to 6 ⁄ 8. 6 ⁄ 9 is smaller than 3 ⁄ 4 so it is also not the largest. 3 ⁄ 5 is just over half, so this is not largest. 7 ⁄ 8 is larger than 10 ⁄ 12 as: 7 ⁄ 8 is equivalent to 21 ⁄ 24. 10 ⁄ 12 is equivalent 20 ⁄ 24. So, 7 ⁄ 8 is the largest fraction.
  • Question 47

 

This pictogram shows the number of children aged 7-10 who enjoy adventure, comedy and action books.

 

Using the chart above, work out which statement is false.

CORRECT ANSWER
14 children aged 7-8 like action books best.
EDDIE SAYS
21 7 and 8-year-olds like action books best, so option C is false.
  • Question 48

 

Shape ABCD is translated L4,U3.

 

What is the new coordinate for point D?

CORRECT ANSWER
(6, 11)
EDDIE SAYS
The translation L4,U3 means that the shape moves 4 squares left and 3 squares up. Point D will be at (6, 11) after reflection, which is slightly off the marked scale.
  • Question 49

 

80 people were asked about their favourite holiday destination. 

 

Which statement below is most likely to be true?

CORRECT ANSWER
33 people chose either Europe or UK.
EDDIE SAYS
The Europe and UK segments take up just under half of the pie chart, so it is reasonable to say that 33 people chose one of these options.
  • Question 50

Zain multiplies a number by 100 and gets 3 whole ones and 4 tenths.

 

What was his original number?

CORRECT ANSWER
0.034
EDDIE SAYS
When multiplying by 100, all digits become 100 times larger. They each move 2 places to the left. 0.034 x 1000 = 3.4
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Start your £1 trial

Start your trial for £1