Year 2 Revision - Level 1

This is a level 1 revision exercise to help prepare for Year 2/end of Key Stage 1 tests.

Key stage:  KS 1

Curriculum topic:  Revision

Curriculum subtopic:  Year 2 Revision

Difficulty level:

QUESTION 1 of 10

In this worksheet, you will find 40 questions that include many of the level 1 topics that you have learned this year.

Work through the questions carefully.

Good luck!

Look at these numbers which go up in 2s.

14    16    18        22

What is the missing number?

Place these numbers in order from the smallest to the largest:

17        5        24        33        20

Column B

1 (smallest)
33
2
5
3
24
4
20
5 (largest)
17

Look at this 100 Square.

Lots of numbers are missing.

The top row should read 1, 2, 3, 4, 5 etc.

Match the letters with the numbers 46, 15, 10, 89, 32.

Column B

A
46
B
89
C
15
D
10
E
32

This is an "Add 5" frog.

Work out the values of A and B.

 A 11 16 B 26 31
 value A B

Write the number which is:

10 more than 38

Use the number line if you wish.

Fill in the missing symbol  <,  >  or  =

49      94

<

>

=

Write the number which goes where the ? is found on this number line.

Paul says that there are 7 tens in the number 67.

Is he right?

yes

no

Is this number odd or even?

83

odd

even

Write the number 37 in tens and units.

 Tens Units 37 is

Count the tens and count the units.

Which number is shown on this abacus?

What is the nearest 10 to the number 52 ?

Estimate the number to which the arrow is pointing.

Work out:

5 + 7

Work out:

14 - 8

Bill has 25p in one pocket and 15p in another pocket.

How much does he have altogether in pence?

(Just write the number.)

There are 48 people on a bus.

15 people get off.

How many people are now on the bus?

What number must I add to 3 to make 17?

 3 + ? = 17

What is the sum of 14 and 17?

Which number should the blank card show?

Look at these three dice.

They show 4, 5 and 6.

4 + 5 + 6 = 15.

Choose two other ways of getting a total of 15.

6 + 4 + 2

2 + 4 + 5

5 + 5 + 5

3 + 6 + 6

4 + 4 + 6

6 + 5 + 2

"There are 24 cakes in a shop.

How many cakes are left in the shop?

(Just write the number.)

Write the answers to these times tables questions.

 answers 10 × 5 6 × 2 3 × 10 5 × 5 8 × 2

A plate has 3 bananas.

How many bananas will there be on 6 similar plates?

Count the chicks and divide them into two equal groups.

How many are there in each group?

How many 5 cm lengths of string can I cut from a 40 cm length?

A fruit bar costs 85p.

You pay with a £1 coin.

How much change in pennies do you get?

(Just write the number.)

How many pence are shown here?

(Just write the number.)

What fraction of this shape is shaded blue?

1/2

1/3

1/4

2/3

1/5

What is ¼ of 12?

What time is shown on the clock face?

11.03

3:12

3:11

11:15

Match the time facts.

Column B

1 year
24 hours
1 day
7 days
1 week
60 minutes
1 hour
365 days
1 minute
60 seconds

What is this shape called?

Tick the 3D solid shape which is closest in shape to this object.

cube

cuboid

cylinder

cone

sphere

Choose the longest length.

35 mm

3 cm

350 m

3 km

How has the shape on the left turned to become the shape on the right?

a quarter turn clockwise

a quarter turn anticlockwise

a half turn

One morning, Fatima counted the birds she saw out of her bedroom window.

Which bird did she see the most?

Sparrow

Robin

Blackbird

Seagull

This block graph shows the favourite fruits of children in a class.

How many children chose oranges as their favourite fruit?

A survey is carried out on favourite types of TV programmes.

The results are shown in this pictogram.

Each TV stands for 2 people.

 Favourite TV programmes sport soaps quiz comedy

How many people preferred sports programmes?

Another survey is carried out on favourite types of TV programmes.

The results are shown in this pictogram.

Each TV stands for 10 people.

 Favourite TV programmes sport soaps quiz comedy

How many people were asked in total in the survey?

• Question 1

Look at these numbers which go up in 2s.

14    16    18        22

What is the missing number?

20
EDDIE SAYS
Add 2 to each number to get 14... 16... 18... 20... 22
• Question 2

Place these numbers in order from the smallest to the largest:

17        5        24        33        20

Column B

1 (smallest)
5
2
17
3
20
4
24
5 (largest)
33
EDDIE SAYS
Counting up, we would say 5 first and 33 last.
17, 20, and 24 come in between.
• Question 3

Look at this 100 Square.

Lots of numbers are missing.

The top row should read 1, 2, 3, 4, 5 etc.

Match the letters with the numbers 46, 15, 10, 89, 32.

Column B

A
10
B
15
C
32
D
46
E
89
EDDIE SAYS
10 is at the end of the first row.
15 is in the middle of the second row (the 10s row).
32 is in the 2nd position of the 30s row.
46 is in the 6th position of the 40s row.
89 is in the 9th position of the 80s row.
• Question 4

This is an "Add 5" frog.

Work out the values of A and B.

 A 11 16 B 26 31
 value A B
EDDIE SAYS
A is 5 less than 11.
B is 5 more than 16 and 5 less than 26.
• Question 5

Write the number which is:

10 more than 38

Use the number line if you wish.

48
EDDIE SAYS
38 + 10 = 48
• Question 6

Fill in the missing symbol  <,  >  or  =

49      94

<
EDDIE SAYS
A number in the 40s is smaller than a number in the 90s.
49 is smaller than 94.
• Question 7

Write the number which goes where the ? is found on this number line.

7
EDDIE SAYS
4... 5... 6... 7 ... 8... 9
• Question 8

Paul says that there are 7 tens in the number 67.

Is he right?

no
EDDIE SAYS
67 is 6 tens and 7 units.
• Question 9

Is this number odd or even?

83

odd
EDDIE SAYS
It ends in a 3 so it is odd.
• Question 10

Write the number 37 in tens and units.

 Tens Units 37 is
EDDIE SAYS
37 has a 3 in the tens column and a 7 in the units column.
• Question 11

Count the tens and count the units.

Which number is shown on this abacus?

83
EDDIE SAYS
83 has an 8 in the tens column and a 3 in the units column.
• Question 12

What is the nearest 10 to the number 52 ?

50
EDDIE SAYS
52 is only two red marks past 50.
• Question 13

Estimate the number to which the arrow is pointing.

78
79
EDDIE SAYS
The arrow is pointing to a number just less than 80.
• Question 14

Work out:

5 + 7

12
EDDIE SAYS
Start at 5 and count forwards 7 to 12.
• Question 15

Work out:

14 - 8

6
EDDIE SAYS
Start at 14 and count backwards 8 to 6.
• Question 16

Bill has 25p in one pocket and 15p in another pocket.

How much does he have altogether in pence?

(Just write the number.)

40
EDDIE SAYS

25 + 10 = 35
35 + 5 = 40
• Question 17

There are 48 people on a bus.

15 people get off.

How many people are now on the bus?

33
EDDIE SAYS
We subtract 48 - 15.

48 - 10 = 38
38 - 5 = 33
• Question 18

What number must I add to 3 to make 17?

 3 + ? = 17

14
EDDIE SAYS
17 - 3 = 14
• Question 19

What is the sum of 14 and 17?

31
EDDIE SAYS
The word sum means total.
14 + 17 = 31
• Question 20

Which number should the blank card show?

5
EDDIE SAYS
2 + 1 = 3
8 - 3 = 5
Missing number = 5
• Question 21

Look at these three dice.

They show 4, 5 and 6.

4 + 5 + 6 = 15.

Choose two other ways of getting a total of 15.

5 + 5 + 5
3 + 6 + 6
EDDIE SAYS
6 + 4 + 2 = 12
2 + 4 + 5 = 11
5 + 5 + 5 = 15
3 + 6 + 6 = 15
4 + 4 + 6 = 14
6 + 5 + 2 = 13
• Question 22

"There are 24 cakes in a shop.

How many cakes are left in the shop?

(Just write the number.)

9
EDDIE SAYS
24 - 5 = 19
19 - 10 = 9
• Question 23

Write the answers to these times tables questions.

 answers 10 × 5 6 × 2 3 × 10 5 × 5 8 × 2
EDDIE SAYS
You should know your 2, 5 and 10 times tables by heart.
10 × 5 = 50
6 × 2 = 12
3 × 10 = 30
5 × 5 = 25
8 × 2 = 16
• Question 24

A plate has 3 bananas.

How many bananas will there be on 6 similar plates?

18
EDDIE SAYS
6 × 3 = 18 bananas
• Question 25

Count the chicks and divide them into two equal groups.

How many are there in each group?

6
EDDIE SAYS
12 ÷ 2 = 6
• Question 26

How many 5 cm lengths of string can I cut from a 40 cm length?

8
EDDIE SAYS
40 ÷ 5 = 8
8 × 5 = 40
• Question 27

A fruit bar costs 85p.

You pay with a £1 coin.

How much change in pennies do you get?

(Just write the number.)

15
EDDIE SAYS
100 - 85 = 15
Or count up to 100 starting from 85.
• Question 28

How many pence are shown here?

(Just write the number.)

427
EDDIE SAYS
400 + 20 + 7 = 427
• Question 29

What fraction of this shape is shaded blue?

1/3
EDDIE SAYS
1 part out of 3 equal parts is shaded blue.
• Question 30

What is ¼ of 12?

3
EDDIE SAYS
12 ÷ 4 = 3
• Question 31

What time is shown on the clock face?

11:15
EDDIE SAYS
The shorter hour hand is just past 11.
The longer minute hand is pointing to 3, which is 15 minutes past the hour.
• Question 32

Match the time facts.

Column B

1 year
365 days
1 day
24 hours
1 week
7 days
1 hour
60 minutes
1 minute
60 seconds
EDDIE SAYS
Remember that a leap year has 366 days.
• Question 33

What is this shape called?

pentagon
EDDIE SAYS
A pentagon has 5 sides.
• Question 34

Tick the 3D solid shape which is closest in shape to this object.

sphere
EDDIE SAYS
A round ball is a sphere.
• Question 35

Choose the longest length.

3 km
EDDIE SAYS
3 km is 3000 m which is the longest.
• Question 36

How has the shape on the left turned to become the shape on the right?

a quarter turn clockwise
EDDIE SAYS

• Question 37

One morning, Fatima counted the birds she saw out of her bedroom window.

Which bird did she see the most?

Sparrow
EDDIE SAYS
There were 6 sparrows, which is the largest of all the numbers.
• Question 38

This block graph shows the favourite fruits of children in a class.

How many children chose oranges as their favourite fruit?

5
EDDIE SAYS
There are 5 blocks above the word 'orange'.
• Question 39

A survey is carried out on favourite types of TV programmes.

The results are shown in this pictogram.

Each TV stands for 2 people.

 Favourite TV programmes sport soaps quiz comedy

How many people preferred sports programmes?

10
EDDIE SAYS
5 × 2 = 10
• Question 40

Another survey is carried out on favourite types of TV programmes.

The results are shown in this pictogram.

Each TV stands for 10 people.

 Favourite TV programmes sport soaps quiz comedy

How many people were asked in total in the survey?