The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Year 2 Revision - Level 2

This is a level 2 revision exercise to help prepare for Year 2/end of Key Stage 1 tests.

'Year 2 Revision - Level 2' worksheet

Key stage:  KS 1

Curriculum topic:  Revision

Curriculum subtopic:  Year 2 Revision

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

 

In this worksheet, you will find 40 questions that include many of the level 2 topics that you have learned this year.

Work through the questions carefully.

Good luck!

Place these numbers in order from the smallest to the largest:

 

17      5      28      82      71       50       15

Column A

Column B

1 (smallest)
71
2
15
3
28
4
5
5
17
6
50
7 (largest)
82

Look at these numbers which go up in 5s.

  

14    19          29     34

 

What is the missing number?

Estimate the number of butterflies.

 

72

82

92

Count the tens and units.

Type in the number which is 10 less than the one shown.

 

 

Choose the numbers which lie between 57 and 63.

 

57

58

37

60

63

64

62

Estimate the number to which the arrow is pointing.

 

Starting with 35, count back to 8. 

How many did you count back to?

 

Match the missing numbers on this number line to the letters.

 

Column A

Column B

A
60
B
58
C
64

Jack has 63p in his pocket.

Jill has 36p in her pocket.

Sacha has 66p in her purse.

Fatima has 33p in her purse.

 

Put these people in order from the person who has the most to the least.

Column A

Column B

1 (most)
Sacha
2
Jill
3
Jack
4 (least)
Fatima

Ben was counting in equal steps.

He started at 24 and finished at 39.

 

Was he counting up in 2s, 5s or 10s?

2s

5s

10s

Count the objects and work out their total.

+

This is a "Take 15" frog.

Work out the values of A and B.

 

A     B 27 12
 value
A
B

Write the number which is:

 

15 more than 38

 

Use the number line if you wish.

 

Fill in the missing symbol  <,  >  or  =

  

49 - 2      94 ÷ 2

<

>

=

Each box holds 10 cakes.

How many cakes are there here in total?

 

Choose all the subtraction and addition facts related to:

 

35 + 57 = 92

57 + 35 = 92

35 - 92 = 57

92 - 57 = 35

57 - 92 = 35

92 - 35 = 57

67 - 45  is the same as...

45 - 67

none of these

67 + 45

Subtract 

24 - 5

There are 36 people in a classroom.

When the bell goes, 17 people leave.

 

How many people are now in the classroom?

Here is a story with numbers.

 

There are 8 butterflies around a flower.

 

3 butterflies fly away.

 

 

Choose the correct calculation to work out the total left.

8 + 3 = 11

8 - 3 = 5

3 + 8 = 11

3 - 8 = 5

Decide whether each number is odd or even.

 even odd
5
9
12
20
27
34
43
72

Fill in the missing symbol  ×,  ÷  or  =

  

40    5  =  8

×

÷

=

Match the multiplications and divisions which give the same answers.

Column A

Column B

10 × 2
10 × 9
9 × 10
5 × 3
20 ÷ 5
2 × 10
3 × 5
no match

How many 5 cm lengths of string can I cut from a 45 cm length?

What is ¼ of 56?

What time is shown on the clock?

Select all the correct answers.

 

7:40

7:08

20 to 8

20 to 7

How many hours are there in 150 minutes?


2


Ann and her dad baked cakes for her football team.

The start and finish times are given on the clocks.

How long did it take?

 

START TIME FINISH TIME

3 hours 30 minutes

45 minutes

4 hours 30 minutes

  

How much change do I get in pennies when I pay with £1 for something costing

46p

 

(Just write the number.)

Find the total of these coins.

TWO answers are correct. Tick them.

 

£2.68

2.68p

268p

268

Choose the correct way of writing:

 

150 pounds and 5 pence

£150.05p

£150.5p

£150.05

£150.5

Name this 2D shape.

How many lines of symmetry does this road sign have?

Name this 3D shape.

 

Look at this cuboid.

 

 

Count the number of faces.

Count the number of edges.

Count the number of corners.

 

Remember to count the ones you cannot see as well.

Add your three numbers together to find the total of all the faces, edges and corners.

How far round have these shapes turned at each stage?

 

a quarter turn clockwise

a quarter turn anticlockwise

a half turn

Fill in the table to show the main colour of each object.

 

Pineapple Rocks Biscuit Raspberry
 BrownRedGrey
Pineapple
Rocks
Biscuit
Raspberry

This block graph shows the favourite fruits of all the children in a class.

How many children are in the class?

 

Another survey is carried out on favourite types of TV programmes.

The results are shown in this pictogram.

Each TV stands for 5 people.

 

Favourite TV programmes
 sport TVTVTVTVTV
 soaps TVTVTVTV
 quiz TVTVTV
 comedy TVTVTV

 

How many people were asked in total in the survey?

150 people are asked to choose their favourite ice cream flavour.

 

The results are partially shown in this pictogram. 

The pictogram has not been finished.

 

Each cone stands for 10 people.

 

Favourite Flavours
 chocolate  
 strawberry
 vanilla
 fruit and nut

 

 

How many cones should go in the 'fruit and nut' section?

  • Question 1

Place these numbers in order from the smallest to the largest:

 

17      5      28      82      71       50       15

CORRECT ANSWER

Column A

Column B

1 (smallest)
5
2
15
3
17
4
28
5
50
6
71
7 (largest)
82
EDDIE SAYS
Counting up, we would say 5 first and 82 last.
15, 17, 28, 50 and 71 come in between.
  • Question 2

Look at these numbers which go up in 5s.

  

14    19          29     34

 

What is the missing number?

CORRECT ANSWER
24
EDDIE SAYS
Add 5 to each number to get 14... 19... 24... 29... 34
  • Question 3

Estimate the number of butterflies.

 

CORRECT ANSWER
92
EDDIE SAYS
9 blocks of 10 and 2 extra.
  • Question 4

Count the tens and units.

Type in the number which is 10 less than the one shown.

 

 

CORRECT ANSWER
28
EDDIE SAYS
38 is shown.
38 - 10 = 28
  • Question 5

Choose the numbers which lie between 57 and 63.

 

CORRECT ANSWER
58
60
62
EDDIE SAYS
58, 59, 60, 61 and 62 lie between the given numbers.
  • Question 6

Estimate the number to which the arrow is pointing.

 

CORRECT ANSWER
54
55
56
EDDIE SAYS
Half way between 50 and 60.
  • Question 7

Starting with 35, count back to 8. 

How many did you count back to?

 

CORRECT ANSWER
27
EDDIE SAYS
35 - 8 = 27
  • Question 8

Match the missing numbers on this number line to the letters.

 

CORRECT ANSWER

Column A

Column B

A
64
B
58
C
60
EDDIE SAYS
58... 59... 60... 61... 62... 63... 64... 65... 66... 67... 68
  • Question 9

Jack has 63p in his pocket.

Jill has 36p in her pocket.

Sacha has 66p in her purse.

Fatima has 33p in her purse.

 

Put these people in order from the person who has the most to the least.

CORRECT ANSWER

Column A

Column B

1 (most)
Sacha
2
Jack
3
Jill
4 (least)
Fatima
EDDIE SAYS
66 is the largest number and 33 is the smallest.
63 and 36 come in between.
  • Question 10

Ben was counting in equal steps.

He started at 24 and finished at 39.

 

Was he counting up in 2s, 5s or 10s?

CORRECT ANSWER
5s
EDDIE SAYS
In 2s, it goes 24... 26... 28... 30... 32... 34... 36... 38... 40.
In 5s, it goes 24... 29... 34... 39... 44.
In 10s, it goes 24... 34... 44... 54.
  • Question 11

Count the objects and work out their total.

+

CORRECT ANSWER
26
EDDIE SAYS
12 + 14 = 26
  • Question 12

This is a "Take 15" frog.

Work out the values of A and B.

 

A     B 27 12
CORRECT ANSWER
 value
A
B
EDDIE SAYS
Work backwards and add 15.
B is 27 + 15 = 42.
A is 42 + 15 + 15 + 15 = 87.
  • Question 13

Write the number which is:

 

15 more than 38

 

Use the number line if you wish.

 

CORRECT ANSWER
53
EDDIE SAYS
38 + 10 = 48
48 + 5 = 53
  • Question 14

Fill in the missing symbol  <,  >  or  =

  

49 - 2      94 ÷ 2

CORRECT ANSWER
=
EDDIE SAYS
49 - 2 = 47
94 ÷ 2 = 47
  • Question 15

Each box holds 10 cakes.

How many cakes are there here in total?

 

CORRECT ANSWER
25
EDDIE SAYS
10 + 10 + 5 = 25
  • Question 16

Choose all the subtraction and addition facts related to:

 

35 + 57 = 92

CORRECT ANSWER
57 + 35 = 92
92 - 57 = 35
92 - 35 = 57
EDDIE SAYS
For the other addition fact, just reverse the first two numbers.
The big number goes first in the subtractions.
  • Question 17

67 - 45  is the same as...

CORRECT ANSWER
none of these
EDDIE SAYS
Subtracting cannot be done in reverse order.
  • Question 18

Subtract 

24 - 5

CORRECT ANSWER
19
EDDIE SAYS
10 + 14 - 5 = 10 + 9
  • Question 19

There are 36 people in a classroom.

When the bell goes, 17 people leave.

 

How many people are now in the classroom?

CORRECT ANSWER
19
EDDIE SAYS
We subtract, 36 - 17.
36 - 16 = 20
20 - 1 = 19
  • Question 20

Here is a story with numbers.

 

There are 8 butterflies around a flower.

 

3 butterflies fly away.

 

 

Choose the correct calculation to work out the total left.

CORRECT ANSWER
8 - 3 = 5
EDDIE SAYS
We start with 8 and take away 3 to leave 5 behind.
  • Question 21

Decide whether each number is odd or even.

CORRECT ANSWER
 even odd
5
9
12
20
27
34
43
72
EDDIE SAYS
Even numbers end in 0, 2, 4, 6 or 8.
Odd numbers end in 1, 3, 5, 7 or 9.
  • Question 22

Fill in the missing symbol  ×,  ÷  or  =

  

40    5  =  8

CORRECT ANSWER
÷
EDDIE SAYS
5 × 8 = 40 so 40 ÷ 5 = 8
  • Question 23

Match the multiplications and divisions which give the same answers.

CORRECT ANSWER

Column A

Column B

10 × 2
2 × 10
9 × 10
10 × 9
20 ÷ 5
no match
3 × 5
5 × 3
EDDIE SAYS
Multiplying can be done in any order.
Dividing cannot.
  • Question 24

How many 5 cm lengths of string can I cut from a 45 cm length?

CORRECT ANSWER
9
EDDIE SAYS
45 ÷ 5 = 9
9 × 5 = 45
  • Question 25

What is ¼ of 56?

CORRECT ANSWER
14
EDDIE SAYS
56 ÷ 4 = 14
Or halve 56 to get 28, then halve 28 to get 14.
  • Question 26

What time is shown on the clock?

Select all the correct answers.

 

CORRECT ANSWER
7:40
20 to 8
EDDIE SAYS
The short hand is pointing to between the 7 and the 8.
The long hand is pointing to 8, which is 40 minutes past or '20 to'.
  • Question 27

How many hours are there in 150 minutes?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
2 hours is 120 minutes.
½ hour is another 30 minutes.
  • Question 28

Ann and her dad baked cakes for her football team.

The start and finish times are given on the clocks.

How long did it take?

 

START TIME FINISH TIME

CORRECT ANSWER
3 hours 30 minutes
EDDIE SAYS
7:00 - 3:30 = 3h 30m
  • Question 29

  

How much change do I get in pennies when I pay with £1 for something costing

46p

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
54
EDDIE SAYS
100 - 40 = 60
60 - 6 = 54
  • Question 30

Find the total of these coins.

TWO answers are correct. Tick them.

 

CORRECT ANSWER
£2.68
268p
EDDIE SAYS
Remember:
we write £2.68 for pounds
we write 268p for pence.
  • Question 31

Choose the correct way of writing:

 

150 pounds and 5 pence

CORRECT ANSWER
£150.05
EDDIE SAYS
£ goes before the number. Use a decimal point to separate the pounds and pence.
.05 is written for 5 pence.
No symbol is needed for pence.
  • Question 32

Name this 2D shape.

CORRECT ANSWER
rectangle
EDDIE SAYS
It is like a stretched square.
  • Question 33

How many lines of symmetry does this road sign have?

CORRECT ANSWER
1
EDDIE SAYS

  • Question 34

Name this 3D shape.

 

CORRECT ANSWER
cylinder
EDDIE SAYS
It has a circular base, like a tube.
  • Question 35

Look at this cuboid.

 

 

Count the number of faces.

Count the number of edges.

Count the number of corners.

 

Remember to count the ones you cannot see as well.

Add your three numbers together to find the total of all the faces, edges and corners.

CORRECT ANSWER
26
EDDIE SAYS
6 faces, 12 edges and 8 corners.
6 + 12 + 8 = 26
  • Question 36

How far round have these shapes turned at each stage?

 

CORRECT ANSWER
a quarter turn anticlockwise
EDDIE SAYS
Look at the black part, which is moving a quarter turn anticlockwise at each stage.
  • Question 37

Fill in the table to show the main colour of each object.

 

Pineapple Rocks Biscuit Raspberry
CORRECT ANSWER
 BrownRedGrey
Pineapple
Rocks
Biscuit
Raspberry
  • Question 38

This block graph shows the favourite fruits of all the children in a class.

How many children are in the class?

 

CORRECT ANSWER
23
EDDIE SAYS
6 + 5 + 5 + 7 = 23
  • Question 39

Another survey is carried out on favourite types of TV programmes.

The results are shown in this pictogram.

Each TV stands for 5 people.

 

Favourite TV programmes
 sport TVTVTVTVTV
 soaps TVTVTVTV
 quiz TVTVTV
 comedy TVTVTV

 

How many people were asked in total in the survey?

CORRECT ANSWER
75
EDDIE SAYS
15 × 5 = 75
  • Question 40

150 people are asked to choose their favourite ice cream flavour.

 

The results are partially shown in this pictogram. 

The pictogram has not been finished.

 

Each cone stands for 10 people.

 

Favourite Flavours
 chocolate  
 strawberry
 vanilla
 fruit and nut

 

 

How many cones should go in the 'fruit and nut' section?

CORRECT ANSWER
3
EDDIE SAYS
12 cones are already shown, which stand for 120 people.
30 people are missing in the fruit and nut section.
That's 3 cones.
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.