The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Key Stage 1 Maths

In this assessment, students will review their comprehension of topics covered across key stage 1. May take approximately 45 minutes to complete.

'Key Stage 1 Maths' worksheet

Key stage:  KS 1

Curriculum topic:  End of Key Stage Assessments

Curriculum subtopic:  Starter Assessments

Difficulty level:  

down

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this assessment, you'll review your understanding of topics covered across key stage 1. May take approximately 45 minutes to complete but take all the time you need.

Place these numbers in order from the smallest to the largest:

 

17        5        24        33        20

Column A

Column B

1 (smallest)
33
2
20
3
5
4
24
5 (largest)
17

Look at these numbers which go up in 5s.

  

14    19          29     34

 

What is the missing number?

Look at this number track which shows some of the counting numbers going up in order.

 

A E B D 77 78 79 80 C H G F

  

Match the correct numbers to the correct letters.

Column A

Column B

A
73
B
83
C
74
D
82
E
81
F
75
G
84
H
76

Estimate the number of butterflies.

 

72

82

92

Work out:

 

14 - 8

Bill has 25p in one pocket and 15p in another pocket.

 

How much does he have altogether in pence?

(Just write the number.)

This is a "Take 15" frog.

Work out the values of A and B.

 

A     B 27 12
 value
A
B

What must I add to 28 to make 46?

 

Write the answers to these times tables questions.

 answers
10 × 5
6 × 2
3 × 10
5 × 5
8 × 2

How many 5 cm lengths of string can I cut from a 40 cm length?

Fill in the missing symbol  <,  >  or  =

  

49 - 2      94 ÷ 2

<

>

=

Put the number 67 into this tree diagram. 

Where does it exit? 

A

B

C

D

What is ¼ of 12?

 

    

    

    

    

What is ¼ of 56?

Place these numbers in order from the smallest to the largest:

 

1        1½        ¼        1¼        ¾

Column A

Column B

1 (smallest)
1
2
¼
3
4
5
¾

How many pence are shown here?

(Just write the number.)

 

What time is shown on the clock face?

 

11.03

3:12

3:11

11:15

How many hours are there in 150 minutes?


2


Find the total of these coins.

TWO answers are correct. Tick them.

 

£2.68

2.68p

268p

268

Pencils cost 15p each.

Pens cost 50p each.

 

Ahmed has these coins in his pocket.

 

 

Select which of these shopping lists he has enough money to buy.

(There is more than one answer.)

3 pencils and 1 pen

3 pens and 1 pencil

2 pencils and 3 pens

5 pencils and 2 pens

Film A starts and finishes at these times:

 

         

 

Film B starts and finishes at these times:

 

         

 

How many minutes longer is Film B than Film A?

(Just write the number.)

Match each unit of measurement to the thing that it measures.

 mass capacity temperature length/height
cm and m
kg and g
°C
litres and ml

What is this shape called?

 

Name this 3D shape.

 

State whether these shapes are 2-dimensional (2D) or 3-dimensional (3D).

 2D 3D
circle
sphere
cube
square
rectangle
cuboid

How far round have these shapes turned at each stage?

 

a quarter turn clockwise

a quarter turn anticlockwise

a half turn

Which shape is being described?

 

"It has a circular base.

It is 3-dimensional.

It rises up to a point."

pyramid

cylinder

cone

prism

This block graph shows the favourite fruits of children in a class.

How many children chose oranges as their favourite fruit?

 

150 people are asked to choose their favourite ice cream flavour.

 

The results are partially shown in this pictogram. 

The pictogram has not been finished.

 

Each cone stands for 10 people.

 

Favourite Flavours
 chocolate  
 strawberry
 vanilla
 fruit and nut

 

 

How many cones should go in the 'fruit and nut' section?

Aisha asks her classmates about their favourite fruit.

 

This block graph shows nearly all of her results.

She hasn't finished the 'Pear' column yet, but she knows that half the number of children who chose apples, opted for pears.

 

How many children are in the class?

 

  • Question 1

Place these numbers in order from the smallest to the largest:

 

17        5        24        33        20

CORRECT ANSWER

Column A

Column B

1 (smallest)
5
2
17
3
20
4
24
5 (largest)
33
EDDIE SAYS
Counting up, we would say 5 first and 33 last.
17, 20, and 24 come in between.
  • Question 2

Look at these numbers which go up in 5s.

  

14    19          29     34

 

What is the missing number?

CORRECT ANSWER
24
EDDIE SAYS
Add 5 to each number to get 14... 19... 24... 29... 34
  • Question 3

Look at this number track which shows some of the counting numbers going up in order.

 

A E B D 77 78 79 80 C H G F

  

Match the correct numbers to the correct letters.

CORRECT ANSWER

Column A

Column B

A
73
B
75
C
81
D
76
E
74
F
84
G
83
H
82
EDDIE SAYS
Count backwards from 77 and forwards from 80.
  • Question 4

Estimate the number of butterflies.

 

CORRECT ANSWER
92
EDDIE SAYS
9 blocks of 10 and 2 extra.
  • Question 5

Work out:

 

14 - 8

CORRECT ANSWER
6
EDDIE SAYS
Start at 14 and count backwards 8 to 6.
  • Question 6

Bill has 25p in one pocket and 15p in another pocket.

 

How much does he have altogether in pence?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
40
EDDIE SAYS
We add 25 and 15.

25 + 10 = 35
35 + 5 = 40
  • Question 7

This is a "Take 15" frog.

Work out the values of A and B.

 

A     B 27 12
CORRECT ANSWER
 value
A
B
EDDIE SAYS
Work backwards and add 15.
B is 27 + 15 = 42.
A is 42 + 15 + 15 + 15 = 87.
  • Question 8

What must I add to 28 to make 46?

 

CORRECT ANSWER
18
EDDIE SAYS
46 - 28 = 18
  • Question 9

Write the answers to these times tables questions.

CORRECT ANSWER
 answers
10 × 5
6 × 2
3 × 10
5 × 5
8 × 2
EDDIE SAYS
You should know your 2, 5 and 10 times tables by heart.
10 × 5 = 50
6 × 2 = 12
3 × 10 = 30
5 × 5 = 25
8 × 2 = 16
  • Question 10

How many 5 cm lengths of string can I cut from a 40 cm length?

CORRECT ANSWER
8
EDDIE SAYS
40 ÷ 5 = 8
8 × 5 = 40
  • Question 11

Fill in the missing symbol  <,  >  or  =

  

49 - 2      94 ÷ 2

CORRECT ANSWER
=
EDDIE SAYS
49 - 2 = 47
94 ÷ 2 = 47
  • Question 12

Put the number 67 into this tree diagram. 

Where does it exit? 

CORRECT ANSWER
D
EDDIE SAYS
67 is NOT less than 20.
67 is NOT even.
  • Question 13

What is ¼ of 12?

 

    

    

    

    

CORRECT ANSWER
3
EDDIE SAYS
12 ÷ 4 = 3
  • Question 14

What is ¼ of 56?

CORRECT ANSWER
14
EDDIE SAYS
56 ÷ 4 = 14
Or halve 56 to get 28, then halve 28 to get 14.
  • Question 15

Place these numbers in order from the smallest to the largest:

 

1        1½        ¼        1¼        ¾

CORRECT ANSWER

Column A

Column B

1 (smallest)
¼
2
¾
3
1
4
5
EDDIE SAYS
Remember that ¼ is smaller than ½ which is smaller than ¾.
  • Question 16

How many pence are shown here?

(Just write the number.)

 

CORRECT ANSWER
427
EDDIE SAYS
400 + 20 + 7 = 427
  • Question 17

What time is shown on the clock face?

 

CORRECT ANSWER
11:15
EDDIE SAYS
The shorter hour hand is just past 11.
The longer minute hand is pointing to 3, which is 15 minutes past the hour.
  • Question 18

How many hours are there in 150 minutes?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
2 hours is 120 minutes.
½ hour is another 30 minutes.
  • Question 19

Find the total of these coins.

TWO answers are correct. Tick them.

 

CORRECT ANSWER
£2.68
268p
EDDIE SAYS
Remember:
we write £2.68 for pounds
we write 268p for pence.
  • Question 20

Pencils cost 15p each.

Pens cost 50p each.

 

Ahmed has these coins in his pocket.

 

 

Select which of these shopping lists he has enough money to buy.

(There is more than one answer.)

CORRECT ANSWER
3 pencils and 1 pen
3 pens and 1 pencil
5 pencils and 2 pens
EDDIE SAYS
He has £1.79 in his pocket (or 179p).
3 pencils and 1 pen cost 45p + 50p = 95p.
3 pens and 1 pencil cost 150p + 15p = 165p.
2 pencils and 3 pens cost 30p + 150p = 180p.
5 pencils and 2 pens cost 75p + 100p = 175p.
  • Question 21

Film A starts and finishes at these times:

 

         

 

Film B starts and finishes at these times:

 

         

 

How many minutes longer is Film B than Film A?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
5
EDDIE SAYS
Film A lasts 45 minutes.
Film B lasts 50 minutes.
  • Question 22

Match each unit of measurement to the thing that it measures.

CORRECT ANSWER
 mass capacity temperature length/height
cm and m
kg and g
°C
litres and ml
EDDIE SAYS
cm and m are used to measure distances.
kg and g are used to measure how heavy something is.
°C is used to measure how hot or cold something is.
litres and ml are used to measure how much liquid there is in a container.
  • Question 23

What is this shape called?

 

CORRECT ANSWER
pentagon
EDDIE SAYS
A pentagon has 5 sides.
  • Question 24

Name this 3D shape.

 

CORRECT ANSWER
cylinder
EDDIE SAYS
It has a circular base, like a tube.
  • Question 25

State whether these shapes are 2-dimensional (2D) or 3-dimensional (3D).

CORRECT ANSWER
 2D 3D
circle
sphere
cube
square
rectangle
cuboid
EDDIE SAYS
2D objects are flat and drawn on paper.
3D objects are solid and can be picked up.
  • Question 26

How far round have these shapes turned at each stage?

 

CORRECT ANSWER
a quarter turn anticlockwise
EDDIE SAYS
Look at the black part, which is moving a quarter turn anticlockwise at each stage.
  • Question 27

Which shape is being described?

 

"It has a circular base.

It is 3-dimensional.

It rises up to a point."

CORRECT ANSWER
cone
EDDIE SAYS

  • Question 28

This block graph shows the favourite fruits of children in a class.

How many children chose oranges as their favourite fruit?

 

CORRECT ANSWER
5
EDDIE SAYS
There are 5 blocks above the word orange.
  • Question 29

150 people are asked to choose their favourite ice cream flavour.

 

The results are partially shown in this pictogram. 

The pictogram has not been finished.

 

Each cone stands for 10 people.

 

Favourite Flavours
 chocolate  
 strawberry
 vanilla
 fruit and nut

 

 

How many cones should go in the 'fruit and nut' section?

CORRECT ANSWER
3
EDDIE SAYS
12 cones are already shown, which stand for 120 people.
30 people are missing in the fruit and nut section.
That is 3 cones.
  • Question 30

Aisha asks her classmates about their favourite fruit.

 

This block graph shows nearly all of her results.

She hasn't finished the 'Pear' column yet, but she knows that half the number of children who chose apples, opted for pears.

 

How many children are in the class?

 

CORRECT ANSWER
26
EDDIE SAYS
Half of 6 is 3, so 3 people chose pears.
6 + 3 + 5 + 5 + 7 = 26
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Start your £1 trial

Start your trial for £1