# Year 2 Maths Assessment(1)

In this assessment, students will review their comprehension of topics covered in Year 2. May take approximately 45 minutes to complete.

Key stage:  KS 1

Curriculum topic:   Assessment

Curriculum subtopic:   Starter Assessment

Difficulty level:

### QUESTION 1 of 10

In this assessment, you'll review your understanding of topics covered in Year 2.

It may take approximately 45 minutes to complete. This is a timed activity, but don't worry if you need more time.

Choose the correct digits for this number:

seventeen

12

17

10

70

Write the name of the number given.

14

Who has more cats?

Ben

Eve

Match the colour of each car to its position in this race.

## Column B

1st
Red
2nd
Orange
3rd
Blue
4th
Green
5th
Yellow

Write the number which is:

1 less than 69

Arrange the numbers on the apples in order, putting the smallest first.

## Column B

1
23
2
27
3
19
4
11
5
15

What must I add to 2 to make 9? Write the missing word in the box below.

 2 + ? = 9

Write the missing number in the box below:

9 + 8 = ?

Use the pictures to subtract 19 - 8:

Subtract:

20 - 14

45 comes out of this "Subtract 10" machine. Which number went in?

Lola is given 5 presents and her friends give her 7 more.

Choose the calculation to work out how many presents she has now.

7 - 5 = 2

7 - 5 = 12

5 + 7 = 11

5 + 7 = 12

Find the missing number. Use subtraction or addition.

Type the value.

 ? - 1 = 18

20 goes into this Double machine.

Which number will come out?

Which division gives the number of dogs in each row?

45 ÷ 5 = 8

40 ÷ 5 = 8

40 ÷ 8 = 8

Use the pictures to find:

½ of 10

Select all the shapes which are a quarter-shaded.

A:

B:

C:

A

B

C

Which ruler is longer, A or B?

A

B

Is this tank empty, a quarter full, half full or full of water?

empty

a quarter full

half full

full

Read the scale to find out how many more cups of orange juice are needed to reach the 10 mark.

How much is this coin worth?

1p

2p

5p

10p

20p

Look at this pencil case, which costs £1.20 to buy.

Which two coins can be used to pay for it exactly?

1p

2p

5p

10p

20p

50p

£1

£2

Look at this tomato, which costs 65p to buy.

Which three coins can be used to pay for it exactly?

£1

50p

20p

10p

5p

2p

1p

£2

The milkman delivers milk very early in the morning.

Is this a.m. or p.m.?

a.m.

p.m.

Fill in the missing word (months, week, days, hours, minutes, seconds).

2 minutes = 120 ______________

The time is

12:30 p.m.

Which clock face shows this time?

 A B C
A

B

C

Count the squares.

How many squares can you see?

Which shape could it be?

It has less than 5 straight sides.

There are three possible answers for this one!

Choose all of them.

circle

square

rectangle

triangle

Look at the map to find out which country is directly east of Finland?

Norway

Germany

Russia

• Question 1

Choose the correct digits for this number:

seventeen

17
EDDIE SAYS
seventeen is 17
• Question 2

Write the name of the number given.

14

fourteen
EDDIE SAYS
Fourteen = 14
• Question 3

Who has more cats?

Ben
EDDIE SAYS
Ben has 9 and Eve has 6.
• Question 4

Match the colour of each car to its position in this race.

## Column B

1st
Yellow
2nd
Blue
3rd
Orange
4th
Green
5th
Red
EDDIE SAYS
The yellow car is first to the finish line. The blue is second. The orange is third.... The red is last, which is fifth because there are five cars.
• Question 5

9
EDDIE SAYS
4 + 3 + 2 = 9
• Question 6

Write the number which is:

1 less than 69

68
EDDIE SAYS
69 - 1 = 68
• Question 7

Arrange the numbers on the apples in order, putting the smallest first.

## Column B

1
11
2
15
3
19
4
23
5
27
EDDIE SAYS
The smallest is 11.
Then come 15, 19 and 23 in that order.
The biggest is 27.
• Question 8

What must I add to 2 to make 9? Write the missing word in the box below.

 2 + ? = 9
7
EDDIE SAYS

9 - 2 = 7

Missing number = 7

• Question 9

Write the missing number in the box below:

9 + 8 = ?

17
EDDIE SAYS
Start at 9 and count on 8 more numbers to get to 17.
• Question 10

Use the pictures to subtract 19 - 8:

11
EDDIE SAYS
19 - 8 = 11 because there are 11 rabbits left.
• Question 11

Subtract:

20 - 14

6
EDDIE SAYS
and count back 14 more numbers.

20   19  18  17  16  15  14  13  12  11  10   9   8   7  6

• Question 12

45 comes out of this "Subtract 10" machine. Which number went in?

55
EDDIE SAYS
We add 10 to find what went in.
45 + 10 = 55
• Question 13

Lola is given 5 presents and her friends give her 7 more.

Choose the calculation to work out how many presents she has now.

5 + 7 = 12
EDDIE SAYS
5 presents and 7 more presents means we ADD 5 + 7.
• Question 14

Find the missing number. Use subtraction or addition.

Type the value.

 ? - 1 = 18
19
EDDIE SAYS

1 + 18 = 19

Missing number = 19

Check:

19 − 1 = 18

• Question 15

20 goes into this Double machine.

Which number will come out?

40
EDDIE SAYS
20 × 2 = 40
• Question 16

Which division gives the number of dogs in each row?

40 ÷ 5 = 8
EDDIE SAYS
There are 40 dogs in total.
There are 5 rows.
There are 8 dogs in each row.

40 ÷ 5 = 8
• Question 17

Use the pictures to find:

½ of 10

5
EDDIE SAYS
Cross 5 out.
5 are not crossed out.
• Question 18

Select all the shapes which are a quarter-shaded.

A:

B:

C:

B
EDDIE SAYS
A: 4 unequal parts.
B: 4 equal parts and 1 is shaded.
C: The shaded part is larger than the others.
• Question 19

Which ruler is longer, A or B?

A
EDDIE SAYS
A is a 10 cm ruler. B is a 7 cm ruler.
10 is more than 7.
• Question 20

Is this tank empty, a quarter full, half full or full of water?

a quarter full
EDDIE SAYS
The water reaches a quarter of the way up.
• Question 21

Read the scale to find out how many more cups of orange juice are needed to reach the 10 mark.

7
EDDIE SAYS
The juice reaches the 3 mark.
10 - 3 = 7
• Question 22

How much is this coin worth?

20p
EDDIE SAYS
This is a twenty pence coin. It is silver with 7 curved edges.
• Question 23

Look at this pencil case, which costs £1.20 to buy.

Which two coins can be used to pay for it exactly?

20p
£1
EDDIE SAYS
£1 + 20p = £1.20 which we read as one pound twenty.
Notice that the point separates the pounds from the pence.
• Question 24

Look at this tomato, which costs 65p to buy.

Which three coins can be used to pay for it exactly?

50p
10p
5p
EDDIE SAYS
50 + 10 + 5 = 65
• Question 25

The milkman delivers milk very early in the morning.

Is this a.m. or p.m.?

a.m.
EDDIE SAYS
This is BEFORE NOON.
• Question 26

Fill in the missing word (months, week, days, hours, minutes, seconds).

2 minutes = 120 ______________

seconds
EDDIE SAYS

1 minute = 60 seconds

• Question 27

The time is

12:30 p.m.

Which clock face shows this time?

 A B C
A
EDDIE SAYS
The short hand is pointing to halfway between the 12 and the 1.
The long hand is pointing to 6.
• Question 28

Count the squares.

How many squares can you see?

6
EDDIE SAYS
Don't forget the ones which have been turned.
• Question 29

Which shape could it be?

It has less than 5 straight sides.

There are three possible answers for this one!

Choose all of them.

square
rectangle
triangle
EDDIE SAYS

• Question 30

Look at the map to find out which country is directly east of Finland?

Russia
EDDIE SAYS
Russia is to the EAST of Finland. It is to the right of Finland as you look at it on the map.
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

### What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started