# ITC Year 4 Maths Assessment

In this assessment, students will review their comprehension of topics covered at the end of year 3 to guide their activities and progress in year 4. May take approximately 30 minutes to complete.

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:  Assessment

Curriculum subtopic:  Starter Assessment

Difficulty level:

### QUESTION 1 of 10

In this assessment, you will review your understanding of topics covered in year 3 to help guide your assigned activities in year 4.

It may take approximately 30 minutes to complete.

Good luck and have fun!

Choose the correct option to spell the number:

49

fourty-nine

four fourty

forty-nine

fourty plus nine

Look at this list of numbers.

34   40   430   440  4000   404   4430   334   43

Which number is a multiple of 100?

 14 marbles in this bag 25 marbles in this bag 25 marbles in this bag

How many marbles are there altogether?

Estimate the answer by rounding the numbers to the nearest hundred and then adding.

896 + 121

 89 sheets of paper in the printer. 59 are used.

How many sheets are left?

Work out the missing number:

24 × 3 =

Do this division in your head, without using counters or a number line.

 40 ÷ 5 =

There are 18 people going to a party. A taxi can carry 4 people.

How many taxis do they need?

Use the fraction wall to write down how many quarters there are in two wholes.

When half full, a bucket holds 4500 ml.

How many litres does it hold when it is completely full?

Just write the number.

How much heavier is the fish?

 Oranges Fish
150 grams

300 grams

Choose all the ways in which this time can be read.

7:33

6:35

7 to 7

25 to 7

Bill is roasting a leg of lamb.

He puts it in the oven at 10:45 a.m. and cooks it for 1 hour and 25 mins.

At what time does he take it out?

11:70 a.m.

1:25 p.m.

12:10 p.m.

Look at these two lines.

Are they parallel, perpendicular or intersecting?

(Select ALL that apply.)

parallel

perpendicular

intersecting

 Kirstie timed how long it took her to cycle to the paper shop every day for a month. The results are in the bar chart.   What is the difference between her longest and shortest times?   __ mins
• Question 1

Choose the correct option to spell the number:

49

forty-nine
EDDIE SAYS
40 and 9 is forty-nine with a hyphen.
• Question 2

Look at this list of numbers.

34   40   430   440  4000   404   4430   334   43

Which number is a multiple of 100?

4000
EDDIE SAYS
4000 is the only number with at least two zeros.
• Question 3

 14 marbles in this bag 25 marbles in this bag 25 marbles in this bag

How many marbles are there altogether?

64
EDDIE SAYS

14 + 25 + 25 = 64

• Question 4

Estimate the answer by rounding the numbers to the nearest hundred and then adding.

896 + 121

1000
EDDIE SAYS

896 + 121

↓        ↓

900 + 100 = 1000

• Question 5

 89 sheets of paper in the printer. 59 are used.

How many sheets are left?

30
EDDIE SAYS

89 - 59 = 30

• Question 6

Work out the missing number:

24 × 3 =

72
EDDIE SAYS
20 × 3 = 60
4 × 3 = 12
60 + 12 = 72
• Question 7

Do this division in your head, without using counters or a number line.

 40 ÷ 5 =
8
EDDIE SAYS

40 ÷ 5 = 8

5 x 8 = 40

• Question 8

There are 18 people going to a party. A taxi can carry 4 people.

How many taxis do they need?

5
EDDIE SAYS
18 ÷ 4 is 4 remainder 2, which means they have 4 taxis each with 4 people in and the fifth taxi only has 2 people in it. They need 5 taxis altogether.
• Question 9

Use the fraction wall to write down how many quarters there are in two wholes.

8
EDDIE SAYS
Each whole has 4 quarters.
• Question 10

When half full, a bucket holds 4500 ml.

How many litres does it hold when it is completely full?

Just write the number.

9
EDDIE SAYS
A full bucket holds 9000 ml which is 9 litres.
• Question 11

How much heavier is the fish?

 Oranges Fish
150 grams
EDDIE SAYS
650 g - 500 g = 150 g
• Question 12

Choose all the ways in which this time can be read.

6:35
25 to 7
EDDIE SAYS
The green minute hand is on 7, which is 35 minutes past.
The red hour hand is between 6 and 7, so the time is 6:35.
There are 25 minutes to go until it is 7 o'clock.
• Question 13

Bill is roasting a leg of lamb.

He puts it in the oven at 10:45 a.m. and cooks it for 1 hour and 25 mins.

At what time does he take it out?

12:10 p.m.
EDDIE SAYS
From 10:45 a.m. to 11:45 a.m. is 1 hour.
From 11:45 a.m. to 12 noon is another 15 mins.
Another 10 mins is needed, to get to 12:10 p.m. (10 mins past midday).
• Question 14

Look at these two lines.

Are they parallel, perpendicular or intersecting?

(Select ALL that apply.)

perpendicular
intersecting
EDDIE SAYS
They are intersecting because they cross each other.
They are also perpendicular because they cross at right angles.
• Question 15
 Kirstie timed how long it took her to cycle to the paper shop every day for a month. The results are in the bar chart.   What is the difference between her longest and shortest times?   __ mins
5
EDDIE SAYS
13 - 8 = 5
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

### What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.