 # Sharing in a Given Two-Part Ratio

In this worksheet, students share sums of money in the given two-part ratios. Key stage:  KS 3

Curriculum topic:   Ratio, Proportion and Rates of Change

Curriculum subtopic:   Use Ratio Notation

Difficulty level:   ### QUESTION 1 of 10

In this worksheet, we will use 2-part ratios in money sharing problems. Example 1

A sum of money is shared in the ratio 2:3 between two people, A and B.

If A gets £54, how much does B get?

A will have 2 bags of money and B will have 3 bags. Each bag holds an equal amount of money.

We need to work out how much money there is in each bag.

2 bags contain £54.

Sum of money in each bag = £54 ÷ 2 = £27

B gets 3 bags of money, i.e. 3 × £27 = £81.

Example 2

A sum of money is shared in the ratio 3:5 between two people, A and B.

If A gets £54, how much was shared in total?

A will have 3 bags of money and B will have 5 bags. Each bag holds an equal amount of money.

We need to work out how much money there is in each bag.

3 bags contain £54.

Sum of money in each bag = £54 ÷ 3 = £18

In total there are 3 + 5 = 8 bags of money, i.e. 8 × £18 = £144.

A sum of money is shared in the ratio 2:3 between two people, A and B.

If A gets £64, how much does B get in £?

(Just write the number.)

A sum of money is shared in the ratio 2:3 between two people, A and B.

If A gets £64, how much money is there in total in £?

(Just write the number.)

A sum of money is shared in the ratio 3:2 between two people, A and B.

If A gets £48, how much does B get in £?

(Just write the number.)

A sum of money is shared in the ratio 2:5 between two people, A and B.

If A gets £44, how much money is there in total in £?

(Just write the number.)

A sum of money is shared in the ratio 2:3 between two people, A and B.

If B gets £54, how much does A get in £?

(Just write the number.)

A sum of money is shared in the ratio 2:3 between two people, A and B.

If B gets £63, how much money is there in total in £?

(Just write the number.)

A sum of money is shared in the ratio 2:7 between two people, A and B.

If A gets £72, how much does B get in £?

(Just write the number.)

A sum of money is shared in the ratio 2:7 between two people, A and B.

If B gets £63, how much money is there in total in £?

(Just write the number.)

A sum of money is shared in the ratio 5:3 between two people, A and B.

If A gets £95, how much does B get in £?

(Just write the number.)

A sum of money is shared in the ratio 7:5 between two people, A and B.

If A gets £84, how much money is there in total in £?

(Just write the number.)

• Question 1

A sum of money is shared in the ratio 2:3 between two people, A and B.

If A gets £64, how much does B get in £?

(Just write the number.)

96
EDDIE SAYS
There are £64 in 2 bags, so each bag contains £64 ÷ 2 = £32.
B gets 3 bags, i.e. 3 × £32 = £96.
• Question 2

A sum of money is shared in the ratio 2:3 between two people, A and B.

If A gets £64, how much money is there in total in £?

(Just write the number.)

160
EDDIE SAYS
There are £64 in 2 bags, so each bag contains £64 ÷ 2 = £32.
In total, there are 5 bags, i.e. 5 × £32 = £160.
• Question 3

A sum of money is shared in the ratio 3:2 between two people, A and B.

If A gets £48, how much does B get in £?

(Just write the number.)

32
EDDIE SAYS
There are £48 in 3 bags, so each bag contains £48 ÷ 3 = £16.
B gets 2 bags, i.e. 2 × £16 = £32.
• Question 4

A sum of money is shared in the ratio 2:5 between two people, A and B.

If A gets £44, how much money is there in total in £?

(Just write the number.)

154
EDDIE SAYS
There are £444 in 2 bags, so each bag contains £44 ÷ 2 = £22.
In total, there are 7 bags, i.e. 7 × £22 = £154.
• Question 5

A sum of money is shared in the ratio 2:3 between two people, A and B.

If B gets £54, how much does A get in £?

(Just write the number.)

36
EDDIE SAYS
There are £54 in 3 bags, so each bag contains £54 ÷ 3 = £18.
A gets 2 bags, i.e. 2 × £18 = £36.
• Question 6

A sum of money is shared in the ratio 2:3 between two people, A and B.

If B gets £63, how much money is there in total in £?

(Just write the number.)

105
EDDIE SAYS
There are £63 in 3 bags, so each bag contains £63 ÷ 3 = £21.
In total, there are 5 bags, i.e. 5 × £21 = £105.
• Question 7

A sum of money is shared in the ratio 2:7 between two people, A and B.

If A gets £72, how much does B get in £?

(Just write the number.)

252
EDDIE SAYS
There are £72 in 2 bags, so each bag contains £72 ÷ 2 = £36.
B gets 7 bags, i.e. 7 × £36 = £252.
• Question 8

A sum of money is shared in the ratio 2:7 between two people, A and B.

If B gets £63, how much money is there in total in £?

(Just write the number.)

81
EDDIE SAYS
There are £63 in 7 bags, so each bag contains £63 ÷ 7 = £9.
In total, there are 9 bags, i.e. 9 × £9 = £81.
• Question 9

A sum of money is shared in the ratio 5:3 between two people, A and B.

If A gets £95, how much does B get in £?

(Just write the number.)

57
EDDIE SAYS
There are £95 in 5 bags, so each bag contains £95 ÷ 5 = £19.
B gets 3 bags, i.e. 3 × £19 = £57.
• Question 10

A sum of money is shared in the ratio 7:5 between two people, A and B.

If A gets £84, how much money is there in total in £?

(Just write the number.)

144
EDDIE SAYS
There are £84 in 7 bags, so each bag contains £84 ÷ 7 = £12.
In total, there are 12 bags, i.e. 12 × £12 = £144.
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

### What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started 