The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Percentage and Decimal Problems (2)

In this worksheet, students solve problems which require knowing the equivalents of those fractions with a denominator of a multiple of 10 or 25.

'Percentage and Decimal Problems (2)' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:  Maths and Numerical Reasoning

Curriculum subtopic:  Percentages

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this worksheet, you must remember that:

1/10 = 0.1 = 10%

2/10 = 0.2 = 20%

3/10 = 0.3 = 30% etc.

 

1/25 = 0.04 = 4%

1/50 = 0.02 = 2%

 

 

Example 1

Jack has £40 and spends 30% of it. 

How much does he have left?

 

Answer

30% = 3/10

First, find 3/10 of £40.

1/10 of £40 = £40 ÷ 10 = £4

So 3/10 of £40 = 3 × £4 = £12.

So Jack spends £12 and has £40 - £12 = £28 left.

 

 

Example 2

Which is bigger, 4/10 of £100 or 4% of £1000?

 

Answer

1/10 of £100 = £100 ÷ 10 = £10

4/10 of £100 = 4 × £10 = £40

 

4% = 1/25

1/25 of £1000 = £1000 ÷ 25 = £40

 

They are the same.

Jack has £400 and spends 30% of it on a bicycle. 

How much does the bicycle cost in pounds?

 

(Just write the number.)

Which is bigger, 6/10 of £100 or 50% of £120?

6/10 of £100

50% of £120

Both the same

There are 30 children in my class.

They each choose their favourite colour.

 

Half choose red.

20% choose blue.

The rest choose green.

 

How many children choose green?

Susie is saving up to buy a ticket to go into space. It costs £100 000.

She has saved 40% of the ticket price.

 

How much more must she save in pounds?

 

(Just write the number.)

Which is larger?

1/25 or 0.25?

1/25

0.25

Both the same

What is 3/10 of 1000 ml?

 

(Just write the number of ml without writing ml.)

Choose the fractions, decimals and percentages which are equal to each other.

50%

1/50

5%

0.25

2%

0.2

0.02

60 adults work at a school.

40% are men.

How many are women?

Nikita uses 4/10 of a 500 ml carton of orange juice in a recipe.

Amanda uses 70% of a 300 ml bottle of orange juice.

Who uses more?

Nikita

Amanda

Both the same

There are 15 people in my rugby team.

40% of them went to Twickenham to watch England play.

How many went to Twickenham?

  • Question 1

Jack has £400 and spends 30% of it on a bicycle. 

How much does the bicycle cost in pounds?

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
120
EDDIE SAYS
0.3 × 400 = 120
  • Question 2

Which is bigger, 6/10 of £100 or 50% of £120?

CORRECT ANSWER
Both the same
EDDIE SAYS
Both £60
  • Question 3

There are 30 children in my class.

They each choose their favourite colour.

 

Half choose red.

20% choose blue.

The rest choose green.

 

How many children choose green?

CORRECT ANSWER
9
EDDIE SAYS
15 red
30 ÷ 5 = 6 blue
30 - 15 - 6 = 9
  • Question 4

Susie is saving up to buy a ticket to go into space. It costs £100 000.

She has saved 40% of the ticket price.

 

How much more must she save in pounds?

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
60000
60 000
EDDIE SAYS
0.4 × 100 000 = 40 000
100 000 - 40 000 = 60 000
  • Question 5

Which is larger?

1/25 or 0.25?

CORRECT ANSWER
0.25
EDDIE SAYS
0.25 is 1/4 which is larger than 1/25.
  • Question 6

What is 3/10 of 1000 ml?

 

(Just write the number of ml without writing ml.)

CORRECT ANSWER
300
EDDIE SAYS
0.3 × 1000 = 300
  • Question 7

Choose the fractions, decimals and percentages which are equal to each other.

CORRECT ANSWER
1/50
2%
0.02
EDDIE SAYS
1/50 = 2/100 = 2% = 0.02
  • Question 8

60 adults work at a school.

40% are men.

How many are women?

CORRECT ANSWER
36
EDDIE SAYS
0.4 × 60 = 24 men
60 - 24 = 36 women
  • Question 9

Nikita uses 4/10 of a 500 ml carton of orange juice in a recipe.

Amanda uses 70% of a 300 ml bottle of orange juice.

Who uses more?

CORRECT ANSWER
Amanda
EDDIE SAYS
4/10 of 500 = 0.4 × 500 = 200 ml
70% of 300 = 0.7 × 300 = 210 ml
  • Question 10

There are 15 people in my rugby team.

40% of them went to Twickenham to watch England play.

How many went to Twickenham?

CORRECT ANSWER
6
EDDIE SAYS
20% is 1/5 which is 15 ÷ 5 = 3 people.
40% is double this.
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.