The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

SATs / End of Key Stage 1 Comprehension Assessment

In this assessment, students will review their comprehension of topics covered across key stage 1 in English comprehension. This assessment will take approximately 30 minutes to complete.

'SATs / End of Key Stage 1 Comprehension Assessment' worksheet

Key stage:  KS 1

Curriculum topic:  End of Key Stage Assessments

Curriculum subtopic:  Starter Assessments

Difficulty level:  

down

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this assessment, you'll review your comprehension of 3 pieces of text covered across key stage 1. The assessment will take approximately 45 minutes to complete. This is a timed activity. Don't worry if it takes you longer to complete. Click on the 'help' button at anytime to come back to reference the text. 

++++++++++++++++++++++++++++++++

The Emperor's New Clothes

The Emperor's New Clothes is a story by Hans Christian Andersen. It was written in 1837 and contains lots of words you wouldn't find in children's stories today. Read through the story carefully.

Many years ago there lived an Emperor, who was so fond of new clothes that he spent all his money on them in order to be beautifully dressed. He did not care about his soldiers, he did not care about the theatre; he only liked to go out walking around, showing off his new clothes. He had a coat for every hour of the day; and he spent all of his time in his wardrobe.

 

In the great city in which he lived, there was always something going on. One day, two swindlers arrived, pretending to be weavers, and said that they knew how to weave the most beautiful cloth imaginable. Not only were the texture and pattern uncommonly beautiful, but the clothes which were made of the magical stuff were invisible to anyone who was not rich enough, or was very stupid.

 

"Those must indeed be splendid clothes," thought the Emperor. "If I had them on I could find out which men in my kingdom are unfit for the offices they hold; I could distinguish the wise from the stupid! Yes, this cloth must be woven for me at once," and he gave both the swindlers a lot of money, so that they could begin their work.

They bought two weaving-looms and began to work, but they had nothing on the looms. They also demanded the finest silk and the best gold, which they put in their pockets, and worked at the empty looms till late into the night.

 

"I should like very much to know how far they have got on with the cloth," thought the Emperor, but he remembered, when he thought about it, that whoever was stupid or not fit for his office would not be able to see it. Now he certainly believed that he had nothing to fear for himself, but he wanted first to send somebody else in order to see how he stood with regard to his office. Everybody in the whole town knew what a wonderful power the cloth had, and they were all curious to see how bad or how stupid their neighbour was.

"I will send my old and honoured minister to the weavers," thought the Emperor. "He can judge best what the cloth is like, for he has intellect, and no one understands his office better than he."

 

+++++++++++++++++++++++++++++++

Bats

 

You may have read lots of chronological reports, such as instructions, explanations and recounts. These are all written in time order from beginning to end, and have to be written like this so that they make sense.

 

This worksheet is about a non-chronological report. This is a type of non-fiction text that isn't written in time order. It gives information on a particular subject and will include many facts.

 

Read the following non-chronological report on bats and then answer the questions in the worksheet. Remember that you can look back at the text as often as you like by clicking the Help button.

A bat is a flying mammal.

 

There are more than 1,000 different species of bat and they are found in every continent in the world except Antarctica. Bats can live in caves, trees, houses and even under bridges. Some species of bat live alone but some live with thousands of other bats in colonies. Bats are nocturnal.

 

Bats have strong wings for flying and strong claws that allow them to hang upside down. They have extremely good hearing and find their way around at night by picking up echoes from objects around them. They have a good sense of smell and are not blind, despite the popular saying 'blind as a bat'.

 

Most species of bat eat insects, but some eat fruit or fish, and there are three species of vampire bats that feed only on blood.

 

Many people think that bats are birds because they can fly, but they have fur rather than feathers and are warm blooded. Bats are born alive whereas birds are hatched from eggs. Although bats and birds both have wings, bats also have hands with fingers, and birds do not.

 

Although some mammals such as flying squirrels can glide through the air, bats are the only mammal that can truly fly.

 

++++++++++++++++++++++++++++++++

The Ugly Duckling

Enjoy this first part of the tale by Hans Christian Andersen and answer the questions, using full sentences for your answers.

 

It was lovely summer weather in the country, and the golden corn, the green oats, and the haystacks piled up in the meadows looked beautiful. In a sunny spot stood an old farm-house close by a deep river, where a duck sat on her nest in the reeds, waiting for her young brood to hatch.

 

At length one shell cracked, and then another, and from each egg came a living creature that lifted its head and cried, "Peep, peep."

 

"Quack, quack," said the mother, and then they all quacked as well as they could, and looked about them on every side. "How large the world is," said the young ducks, when they found how much more room they now had than while they were inside the egg-shell.

"One egg is not hatched yet," said the mother duck, "but I think I will sit on it a little while longer. I have sat so long already, a few days more will be nothing."

 

At last the large egg broke, and a young one crept forth crying, "Peep, peep." It was very large and ugly. The duck stared at it and exclaimed: "|t is not at all like the others. I wonder if it's a duck at all. Maybe it's a turkey. We shall soon find it out, when we go to the water."

 

 

On the next day the weather was delightful, and the sun shone brightly on the green leaves, so the mother duck took her young brood down to the water, and jumped in with a splash.

 

"Quack, quack," she cried, and one after another the little ducklings jumped in. The water closed over their heads, but they came up again in an instant, and swam about quite prettily with their legs paddling under them and the ugly duckling was also in the water swimming with them.

 

"Oh," said the mother, "how well he uses his legs, and how upright he holds himself! He is my own child, and he is not so very ugly after all if you look at him properly. Quack, quack! Come with me now, I will introduce you to the farmyard, but you must keep close to me or you may be trodden upon; and, above all, beware of the cat."

 

The other ducklings in the farmyard stared, and said, "Look, here comes another brood, as if there were not enough of us already! What a queer looking object one of them is. We don't want him here," and then one flew out and bit him in the neck.

 

"Leave him alone," said the mother; "he is not doing any harm."


"Yes, but he is so big and ugly," said a spiteful duck, "and therefore he must be turned out."

 

"The others are very pretty children," said an old duck, "all but that one. I wish his mother could improve him a little."

 

 

The poor duckling, who had crept out of his shell last of all, and looked so ugly, was bitten and pushed and made fun of, not only by the ducks, but by all the poultry. He did not know where to go and was quite miserable. So it went on from day to day till it got worse and worse. Even his brothers and sisters were unkind to him, and would say: "Ah, you ugly creature, I wish the cat would get you," and his mother said she wished he had never been born. The ducks pecked him, the chickens beat him, and the girl who fed the poultry kicked him. So at last he ran away, frightening the little birds in the hedge as he flew over the palings.
 

"They are afraid of me because I am ugly," he said. So he closed his eyes, and flew still farther, until he came out on a large moor, inhabited by wild ducks. Here he remained the whole night, feeling very tired and sorrowful.

 

In the morning, when the wild ducks rose in the air, they stared at their new comrade.

 

"What sort of a duck are you?" they all said, coming round him.

 

He bowed to them, and was as polite as he could be. "You are exceedingly ugly," said the wild ducks, "but that will not matter if you do not want to marry one of our family."

 

He ran away from the moor as fast as he could. He ran over field and meadow till a storm arose, and he could hardly struggle against it. Towards evening, he reached a poor little cottage that seemed ready to fall, and only remained standing because it could not decide on which side to fall first. The storm continued and was so violent, that the duckling could go no farther, so he sat down by the cottage. There was a narrow opening near the bottom large enough for him to slip through, which he did very quietly, and got shelter for the night. 

++++++++++++++++++++++++++++++++

The following nine questions are linked to The Emperor's New Clothes.

What is an Emperor?

If you are not sure, read the story again and think about the types of things he does and the people around him.

a wealthy businessman

a king

a swindler

In the story The Emperor's New Clothes, how did the Emperor enjoy himself?

He went to the theatre.

He walked around the city.

He liked to show off his new clothes.

In the story The Emperor's New Clothes, two swindlers arrived to see the Emperor. They were pretending to be weavers.

What is a swindler?

a weaver

a cheat and a liar

a window cleaner

In the story The Emperor's New Clothes, what did the swindlers say about the cloth they were going to make?

Tick two boxes.

It was very beautiful.

It was soft.

It was invisible.

It was expensive.

The Emperor thought he would use the invisible cloth to 'distinguish the wise from the stupid!'

Wise means to be clever, but what does distinguish mean? Try working out the meaning from the rest of the sentence.

put something together

disgusting

find the difference between

The Emperor said that he 'had nothing to fear'  in seeing the cloth first.

What does that description mean?

He was afraid.

He was not afraid.

He was too far away.

In the story The Emperor's New Clothes, it is written; "I will send my old and honoured minister to the weavers," thought the Emperor. "He can judge best what the cloth is like..."

What does honoured mean?

Tick two boxes.

to be trusted

to be ignored

to be believed especially

In the story The Emperor's New Clothes, even though the Emperor 'had nothing to fear' he didn't go and see the cloth himself. Why?

He wanted to make sure that he had clever people working for him who could see the cloth.

He was afraid he was not rich enough to see the cloth.

He was too busy changing his coats.

In the story The Emperor's New Clothes, do you think there is any cloth?

No, there is definitely no cloth because the swindlers are pretending. They have empty looms and are not weaving anything.

Yes, they are weaving beautiful cloth for the Emperor and the Emperor will wear it and parade through the city.

The following six questions are linked to the information text on Bats.

These questions are about the information contained in the report. Remember that you can look back at the introduction as often as you like by clicking on the Help button.

 

How many species of bat are there in the world?

about 500

nearly 1,000

over 1,000

With reference to the bats information text.

In which part of the world do bats live?

only in Europe

in Europe and Antarctica

everywhere except Antarctica

Look at the information text on bats. Decide whether the following statement is true or false.

 

Most bats are blind.

true

false

Once you have read about bats, see if you can answer this question. Which of the following items do bats eat?

Tick four boxes.

eggs

blood

bread

fruit

cheese

fish

insects

Bats are mammals, not birds. Which of the following statements is not true?

Bats have fur.

Bats have hands and feet.

Bats hatch from eggs.

Bats are warm-blooded.

Sometimes reports contain words that we might not understand. It can be useful to read around the word, using the rest of the sentence to help. Have a look at the bats information text.

 

Some species of bat live alone but some live with thousands of other bats in colonies.

 

What are colonies?

a group of bats

a small island

somewhere dark

The following questions are linked to the story of The Ugly Duckling. Read the story through carefully before you try to answer the questions.

In which season is this story set?

 

In the story of The Ugly Duckling, why did the world seem so large to the new ducklings?

Complete this sentence in the box below

The world seemed large to the ducklings because they are...

In the story of The Ugly Ducking, how was the last duckling different to the other ducklings?

 

Start your answer with these words:

The last duckling was different because it was...     and...

At first the mother duck thought that her last duckling was a turkey. Why did she change her mind?

 

The mother duck changed her mind when...

In the story of The Ugly Ducking, one of the farm ducks bit the ugly duckling. What did the mother duck do?

 

The mother duck...

In The Ugly Ducking, it was not only the other ducklings who were unkind. What else happened to the ugly duckling?

The ugly duckling was...

In the story of The Ugly Ducking, why did the ugly duckling fly away?

 

The ugly duckling flew away because...

From the story of The Ugly Ducking, read this paragraph again.

In the morning, when the wild ducks rose in the air, they stared at their new comrade. "What sort of a duck are you?'" they all said, coming round him.

 

Which word means the same as 'fellow duck'?

In The Ugly Ducking, how is the cottage that the ugly duckling flies to described?

The cottage is a ...

How do you think the ugly duckling is feeling at the end of the extract?

 

I think the ugly duckling is feeling...

  • Question 1

The following nine questions are linked to The Emperor's New Clothes.

What is an Emperor?

If you are not sure, read the story again and think about the types of things he does and the people around him.

CORRECT ANSWER
a king
EDDIE SAYS
An emperor is a king.
  • Question 2

In the story The Emperor's New Clothes, how did the Emperor enjoy himself?

CORRECT ANSWER
He liked to show off his new clothes.
EDDIE SAYS
The Emperor liked to show off his new clothes.
  • Question 3

In the story The Emperor's New Clothes, two swindlers arrived to see the Emperor. They were pretending to be weavers.

What is a swindler?

CORRECT ANSWER
a cheat and a liar
EDDIE SAYS
A swindler is a cheat and a liar who will pretend in order to get what he wants.
  • Question 4

In the story The Emperor's New Clothes, what did the swindlers say about the cloth they were going to make?

Tick two boxes.

CORRECT ANSWER
It was very beautiful.
It was invisible.
EDDIE SAYS
The swindlers said that the cloth was very beautiful but also invisible to some.
  • Question 5

The Emperor thought he would use the invisible cloth to 'distinguish the wise from the stupid!'

Wise means to be clever, but what does distinguish mean? Try working out the meaning from the rest of the sentence.

CORRECT ANSWER
find the difference between
EDDIE SAYS
The Emperor thought he would be able to tell who was clever (the people who could see the cloth) and who was stupid (the people who could not see the cloth).
  • Question 6

The Emperor said that he 'had nothing to fear'  in seeing the cloth first.

What does that description mean?

CORRECT ANSWER
He was not afraid.
EDDIE SAYS
Nothing to fear means not afraid.
  • Question 7

In the story The Emperor's New Clothes, it is written; "I will send my old and honoured minister to the weavers," thought the Emperor. "He can judge best what the cloth is like..."

What does honoured mean?

Tick two boxes.

CORRECT ANSWER
to be trusted
to be believed especially
EDDIE SAYS
The Emperor's minister is 'honoured' because he has shown before that he can do a good job, and he can be believed and trusted.
  • Question 8

In the story The Emperor's New Clothes, even though the Emperor 'had nothing to fear' he didn't go and see the cloth himself. Why?

CORRECT ANSWER
He wanted to make sure that he had clever people working for him who could see the cloth.
EDDIE SAYS
The Emperor wanted to make sure that he had clever people working for him who could see the cloth.
  • Question 9

In the story The Emperor's New Clothes, do you think there is any cloth?

CORRECT ANSWER
No, there is definitely no cloth because the swindlers are pretending. They have empty looms and are not weaving anything.
EDDIE SAYS
No, there is no cloth. The swindlers have been very clever in telling everyone that only stupid people cannot see the cloth.
  • Question 10

The following six questions are linked to the information text on Bats.

These questions are about the information contained in the report. Remember that you can look back at the introduction as often as you like by clicking on the Help button.

 

How many species of bat are there in the world?

CORRECT ANSWER
over 1,000
EDDIE SAYS
There are over 1,000 species of bat in the world.
  • Question 11

With reference to the bats information text.

In which part of the world do bats live?

CORRECT ANSWER
everywhere except Antarctica
EDDIE SAYS
Bats don't like very cold places, which is why there are no bats in Antarctica.
  • Question 12

Look at the information text on bats. Decide whether the following statement is true or false.

 

Most bats are blind.

CORRECT ANSWER
false
EDDIE SAYS
A lot of people think that bats are blind because they use echoes to find their way around in the dark.
  • Question 13

Once you have read about bats, see if you can answer this question. Which of the following items do bats eat?

Tick four boxes.

CORRECT ANSWER
blood
fruit
fish
insects
EDDIE SAYS
Most vampire bats feed from the blood of birds, so there is nothing to be frightened of!
  • Question 14

Bats are mammals, not birds. Which of the following statements is not true?

CORRECT ANSWER
Bats hatch from eggs.
EDDIE SAYS
Bats are born as live babies unlike birds, which hatch from eggs.
  • Question 15

Sometimes reports contain words that we might not understand. It can be useful to read around the word, using the rest of the sentence to help. Have a look at the bats information text.

 

Some species of bat live alone but some live with thousands of other bats in colonies.

 

What are colonies?

CORRECT ANSWER
a group of bats
EDDIE SAYS
A colony is the name we give to a group of bats.
  • Question 16

The following questions are linked to the story of The Ugly Duckling. Read the story through carefully before you try to answer the questions.

In which season is this story set?

 

CORRECT ANSWER
Summer
Summertime
EDDIE SAYS
The story is set in the countryside in the summertime near a farm.
  • Question 17

In the story of The Ugly Duckling, why did the world seem so large to the new ducklings?

Complete this sentence in the box below

The world seemed large to the ducklings because they are...

CORRECT ANSWER
very small
out of their shells
small
tiny
EDDIE SAYS
The world seemed large to the ducklings because they are small.

The world seemed large to the ducklings because they are out of their eggshells which were very small.
  • Question 18

In the story of The Ugly Ducking, how was the last duckling different to the other ducklings?

 

Start your answer with these words:

The last duckling was different because it was...     and...

CORRECT ANSWER
large
ugly
EDDIE SAYS
The last duckling was different because it was very large and ugly.
  • Question 19

At first the mother duck thought that her last duckling was a turkey. Why did she change her mind?

 

The mother duck changed her mind when...

CORRECT ANSWER
she saw him swim
she saw him swim well in the river
he had strong legs and held himself up straight
EDDIE SAYS
The mother duck changed her mind when she saw him swim.

Award up to two marks for correct answers that give more information:
The mother duck changed her mind when she saw him swim so well in the river. He had strong legs and held himself up straight.
  • Question 20

In the story of The Ugly Ducking, one of the farm ducks bit the ugly duckling. What did the mother duck do?

 

The mother duck...

CORRECT ANSWER
told them to leave him alone
told the other ducks to leave him alone
EDDIE SAYS
Award one mark for a correct similar answer:
The mother duck told the other ducks to leave him alone.
  • Question 21

In The Ugly Ducking, it was not only the other ducklings who were unkind. What else happened to the ugly duckling?

The ugly duckling was...

CORRECT ANSWER
pushed
made fun of
bullied
pecked
beaten
kicked
EDDIE SAYS
Award one mark for an answer that includes one of the following:
The ugly duckling was pushed.
The ugly duckling was made fun of.
The ugly duckling was pecked.
The ugly duckling was beaten.
The ugly duckling was kicked.
  • Question 22

In the story of The Ugly Ducking, why did the ugly duckling fly away?

 

The ugly duckling flew away because...

CORRECT ANSWER
he was miserable
he was sad
everyone was horrible
he was unhappy
EDDIE SAYS
The ugly duckling flew away because he was unhappy.

Award up to two marks for correct answers that give more information:
The ugly duckling flew away because he was miserable. Everyone was horrible to him, even his mother and his brothers and sisters.
  • Question 23

From the story of The Ugly Ducking, read this paragraph again.

In the morning, when the wild ducks rose in the air, they stared at their new comrade. "What sort of a duck are you?'" they all said, coming round him.

 

Which word means the same as 'fellow duck'?

CORRECT ANSWER
comrade
EDDIE SAYS
Award one mark for the following answer: comrade.
  • Question 24

In The Ugly Ducking, how is the cottage that the ugly duckling flies to described?

The cottage is a ...

CORRECT ANSWER
poor little cottage
poor little cottage that is falling apart
poor little cottage that is falling apart. It is about to fall over.
EDDIE SAYS
Award one mark for a correct brief answer that is written in a sentence:
The cottage is a poor little cottage.

Award up to two marks for correct answers that give more information:
The cottage is a poor little cottage that is falling apart. It is about to fall over.
  • Question 25

How do you think the ugly duckling is feeling at the end of the extract?

 

I think the ugly duckling is feeling...

CORRECT ANSWER
sad
miserable
lonely
devastated
very sad
EDDIE SAYS
Award marks for an answer that reflects how the ugly duckling might be feeling... I think the ugly duckling is feeling very sad.

miserable, lonely, very sad, devastated... He has no friends.
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Start your £1 trial

Start your trial for £1