# Solve Money Problems with Addition and Subtraction

In this worksheet, students will need to use addition to add up money and subtraction to find change.

Key stage:  KS 1

Curriculum topic:   Measurement

Curriculum subtopic:   Add/Subtract Money

Difficulty level:

#### Worksheet Overview

In this activity, we will be going to the shops!

We will need to use addition to work out how much items cost and we will need to use subtraction to find out how much change we will get.

Here is our shop with the cost of each item.

10p   50p

£1        36p

85p    £2

How much would it cost to buy a toy car and a toy train?

The first thing we need to do is look at the cost of each item.

A toy car is 36p and a toy train is 85p.

Now we need to add these together:

85p + 36p =

We could work this out by adding the tens and then the one:

Tens: 80 + 30 = 110

Ones: 5 + 6 = 11

Total: 110 + 11 = 121

Then we need to put the p back on so it is 121p

Remember 100p = £1

So, this could also be written as £1.21 but both answers are correct!

You went to the shop with £1 and bought a crayon, how much change will you have left?

Let's start by looking at how much the crayon costs. It is 10p

If we start with £1 and spend 10p this is a subtraction:

£1 - 10p =

Let's convert the £1 to pennies to make this easier to solve:

100p - 10p = 90p

We will have 90p change.

Ok, are you ready to have a go at these questions and spend some money??

### What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started

Try an activity or get started for free

• National Tutoring Awards 2023 Shortlisted
• Winner - Private Tutoring
• Finalist
• Winner - Best for Home Learning / Parents