The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Solving Problems Using the Four Operations (3)

In this worksheet, students use their knowledge of addition, subtraction, multiplication and division to answer number problems.

'Solving Problems Using the Four Operations (3)' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Number: Multiplication and Division

Curriculum subtopic:   Solve Multiplication/Division Problems

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this worksheet, you will be asked some wordy problems and must use maths to work out the answers.

 

Example

There are 18 children on a bus.

Three get off and two more get on. Then 10 get off and 4 get on.

How many are left on the bus?

 

Answer

This is a subtraction or take away.

18 - 3 + 2 = 15 + 2 = 17

17 - 10 + 4 = 11

11 chilren are left on the bus

 

Jane has 22 sweets and Tom has 16 sweets.

How many more sweets has Jane than Tom?

Andrew has 14 apples.

David has 12 apples.

Liz has 18 apples.

 

How many apples do they have altogether?

Jack has 23 marbles.

Jill has twice as many as Jack.

 

How many do they have altogether?

A football team has 11 players.

If 4 players can fit in each car, how many cars will be needed to take them to a match?

My new pencils are each 15 cm long.

If I place 4 end to end, how long will they stretch in cm?

Lessons start at 8.30 a.m. and last for 2½ hours until break starts.

At what time does break start?

10.30

11.00

11.00 a.m.

A film starts at 7.15 p.m. and finishes at 9.30 p.m.

Will the film fit on my 2 hour video tape?

Yes

No

My dad is 50 years old.

I am one fifth of his age.

How old am I?

Jack has 25p in one pocket and 59p in another pocket.

How much does he have altogether?

Jack has £1.70

Jill has 79p.

 

They want to buy a pail costing £2.50

Can they afford it?

Yes

No

  • Question 1

Jane has 22 sweets and Tom has 16 sweets.

How many more sweets has Jane than Tom?

CORRECT ANSWER
6
EDDIE SAYS
22 - 16 = 6
  • Question 2

Andrew has 14 apples.

David has 12 apples.

Liz has 18 apples.

 

How many apples do they have altogether?

CORRECT ANSWER
44
EDDIE SAYS
14 + 12 + 18 = 44
  • Question 3

Jack has 23 marbles.

Jill has twice as many as Jack.

 

How many do they have altogether?

CORRECT ANSWER
69
EDDIE SAYS
23 + 46 = 69
  • Question 4

A football team has 11 players.

If 4 players can fit in each car, how many cars will be needed to take them to a match?

CORRECT ANSWER
3
EDDIE SAYS
3 cars will fit 12 people
  • Question 5

My new pencils are each 15 cm long.

If I place 4 end to end, how long will they stretch in cm?

CORRECT ANSWER
60
60 cm
60cm
EDDIE SAYS
4 x 15 = 60
  • Question 6

Lessons start at 8.30 a.m. and last for 2½ hours until break starts.

At what time does break start?

CORRECT ANSWER
11.00 a.m.
  • Question 7

A film starts at 7.15 p.m. and finishes at 9.30 p.m.

Will the film fit on my 2 hour video tape?

CORRECT ANSWER
No
EDDIE SAYS
15 minutes short
  • Question 8

My dad is 50 years old.

I am one fifth of his age.

How old am I?

CORRECT ANSWER
10
EDDIE SAYS
50 ÷ 5 = 10
  • Question 9

Jack has 25p in one pocket and 59p in another pocket.

How much does he have altogether?

CORRECT ANSWER
84p
84 p
EDDIE SAYS
25p + 59p = 84p
  • Question 10

Jack has £1.70

Jill has 79p.

 

They want to buy a pail costing £2.50

Can they afford it?

CORRECT ANSWER
No
EDDIE SAYS
170p + 79p = 249p They need 1p more to make 250p
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.