The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Practise Column Subtraction: 5-Digit Numbers

In this worksheet, students practise subtracting one five-digit number from another using columns.

'Practise Column Subtraction: 5-Digit Numbers' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Number: Addition, Subtraction, Multiplication and Division

Curriculum subtopic:   Carry Out Calculations Using Order of Operations

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this worksheet, we will use column subtraction to subtract 5 digit numbers.
 

For Example:

Subtract the numbers, remembering to regroup if needed.  

1. Begin with the ones column. Regroup so the 5 in the tens column becomes 4 and the 3 in the ones column becomes 13, so 13 - 4 = 9.

2. Moving to the tens column, regroup the 6 in the hundreds column to 5 and the 4 in the tens column to 14, so 14 - 7 = 7.

3. Next look at the hundreds column. Regroup so that the 3 in the thousands column becomes a 2 and the 5 in the hundreds column is 15, so 15 - 9 = 6.

4. Subtract the thousands, 2 -1 = 1.

5. Subtract the ten thousands, so 5 - 2 = 3.

Answer: 31679

 Subtraction with regrouping 

Subtract the numbers.

82382 – 23620 = ___________

Subtract the numbers.

37647 – 34597 = ___________

Subtract the numbers.

98358 – 68214 = ___________

Subtract the numbers.

81382 – 62986 = ___________

Subtract the numbers.

74609 – 14403 = ___________

Subtract the numbers.

92308 – 37452 = ___________

Subtract the numbers.

74941 – 31742 = ___________

Subtract the numbers.

64547 – 28538 = ___________

Subtract the numbers.

92952 – 75207 = ___________

Subtract the numbers.

31492 – 21194 = ___________

  • Question 1

Subtract the numbers.

82382 – 23620 = ___________

CORRECT ANSWER
58762
EDDIE SAYS
1. Begin with the ones column, 2 - 0 = 2. 2. Moving to the tens column, 8 - 2 = 6. 3. Next look at the hundreds column. Regroup so that the 2 in the thousands column becomes a 1 and the 3 in the hundreds column is 13, so 13 - 6 = 7. 4. Now look at the thousands column. Regroup so the 8 in the ten thousands column becomes 7 and the 1 in the thousands becomes 11, so 11 - 3 = 8. 5. Subtract the ten thousands, so 7 - 2 = 5. Answer: 58762
  • Question 2

Subtract the numbers.

37647 – 34597 = ___________

CORRECT ANSWER
3050
EDDIE SAYS
1. Begin with the ones column, 7 - 7 = 0. 2. Moving to the tens column, regroup and the 6 in the hundreds column becomes a 5, while the 4 in the tens column becomes a 14. Subtract 14 - 9 = 5. 3. Next look at the hundreds column and subtract, 5 - 5 = 0. 4. Now look at the thousands column and subtract 7 - 4 = 3. 5. Subtract the ten thousands, so 3 -3 = 0. Answer: 3050
  • Question 3

Subtract the numbers.

98358 – 68214 = ___________

CORRECT ANSWER
30144
EDDIE SAYS
1. Begin with the ones column, 8 - 4 = 4. 2. Moving to the tens column, 5 - 1 = 4. 3. Next look at the hundreds column, 3 - 2 = 1. 4. Now look at the thousands column, 8 - 8 = 0. 5. Lastly, subtract the ten thousands, 9 - 6 = 3 Answer: 30144
  • Question 4

Subtract the numbers.

81382 – 62986 = ___________

CORRECT ANSWER
18396
EDDIE SAYS
1. Begin with the ones column by regrouping so the 8 in the tens column becomes a 7 and the 2 in the ones column becomes a 12. Subtract 12 - 6 = 6. 2. Moving to the tens column, regroup so the 3 in the hundreds column becomes a 2 and the 7 in the tens column becomes 17. Subtract 17 - 8 = 9. 3. Next look at the hundreds column. Regroup so that the 1 in the thousands column becomes a 0 and the 2 in the hundreds column is 12, so 12 - 9 = 3. 4. Now look at the thousands column. Regroup so the 8 in the ten thousands column becomes 7 and the 0 in the thousands column becomes 10, so 10 - 2 = 8. 5. Subtract the ten thousands, so 7 - 6 = 1. Answer: 18396
  • Question 5

Subtract the numbers.

74609 – 14403 = ___________

CORRECT ANSWER
60206
EDDIE SAYS
1. Begin with the ones column, 9 - 3 = 6. 2. Moving to the tens column, 0 - 0 = 0. 3. Next look at the hundreds column, 6 - 4 = 2. 4. Now look at the thousands column, 4 - 4 = 0. 5. Subtract the ten thousands, so 7 - 1 = 6. Answer: 60206
  • Question 6

Subtract the numbers.

92308 – 37452 = ___________

CORRECT ANSWER
54856
EDDIE SAYS
1. Begin with the ones column, 8 - 2 = 6. 2. Moving to the tens column, regroup so the 3 in the hundreds column becomes a 2 and the 0 in the tens column becomes a 10. Subtract 10 - 5 = 5. 3. Next look at the hundreds column. Regroup so that the 2 in the thousands column becomes a 1 and the 2 in the hundreds column is 12, so 12 - 4 = 8. 4. Now look at the thousands column. Regroup so the 9 in the ten thousands column becomes 8 and the 1 in the thousands becomes 11, so 11 - 7 = 4. 5. Subtract the ten thousands, so 8 - 3 = 5. Answer: 54856
  • Question 7

Subtract the numbers.

74941 – 31742 = ___________

CORRECT ANSWER
43199
EDDIE SAYS
1. Begin with the ones column and regroup so the 4 in the tens column becomes a 3 and the 1 in the ones column is 11. Subtract 11 - 2 = 9. 2. Moving to the tens column, regroup so that the 9 in the hundreds column becomes an 8 and the 3 in the tens column becomes 13. Subtract 13 - 4 = 9. 3. Next look at the hundreds column, 8 - 7 = 1. 4. Now look at the thousands column, 4 - 1 = 3. 5. Subtract the ten thousands, so 7 - 3 = 4. Answer: 43199
  • Question 8

Subtract the numbers.

64547 – 28538 = ___________

CORRECT ANSWER
36009
EDDIE SAYS
1. Begin with the ones column and regroup so the 4 in the tens column becomes 3 and the 7 in the ones column becomes 17. Subtract 17 - 9 = 9. 2. Moving to the tens column, 3 - 3 = 0. 3. Next look at the hundreds column, 5 - 5 = 0. 4. Now look at the thousands column. Regroup so the 6 in the ten thousands column becomes 5 and the 4 in the thousands becomes 14, so 14 - 8 = 6. 5. Subtract the ten thousands, so 5 - 2 = 3. Answer: 36009
  • Question 9

Subtract the numbers.

92952 – 75207 = ___________

CORRECT ANSWER
17745
EDDIE SAYS
1. Begin with the ones column and regroup so the 5 in the tens column becomes a 4 and the 2 in the ones column becomes 12. Subtract 12 - 7 = 5. 2. Moving to the tens column, 4 - 0 = 4. 3. Next look at the hundreds column, 9 - 2 = 7. 4. Now look at the thousands column. Regroup so the 8 in the ten thousands column becomes 7 and the 2 in the thousands becomes 12, so 12 - 5 = 7. 5. Subtract the ten thousands, so 8 - 7 = 1. Answer: 17745
  • Question 10

Subtract the numbers.

31492 – 21194 = ___________

CORRECT ANSWER
10298
EDDIE SAYS
1. Begin with the ones column, regrouping so the 9 in the tens column becomes 8 and the 2 in the ones column is 12. Subtract 12 - 4 = 8. 2. Moving to the tens column, regroup so the 4 in the hundreds column becomes 3 and the 8 in the tens column is 18. Subtract 18 - 9 = 9. 3. Next look at the hundreds column, 3 - 1 = 2. 4. Now look at the thousands column, 1 - 1 = 0. 5. Subtract the ten thousands, so 3 - 2 = 1. Answer: 10298
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.