The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Calculate Average Speed

In this worksheet, students will calculate average speeds given, total distance travelled and total time taken to complete a journey.

'Calculate Average Speed' worksheet

Key stage:  KS 3

Curriculum topic:   Geometry and Measures

Curriculum subtopic:   Derive and Apply Formulae

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

Speed is an example of a compound measure, which is one that involves more than one unit of measurement. 

Speed is a measure of distance (e.g. miles, km) in relation to time (e.g. hours, minutes) and can be measured in mph (miles per hour), km/h etc.

Throughout a typical journey, speed varies. It stays constant, then it may increase or decrease.

We calculate the average speed from the total distance travelled and the total time taken.

 

Average speed = total distance travelled ÷ total time taken

 

Example

A train leaves London at 1130 and arrives in Portsmouth at 1220. 

The distance between the two stations is 110 km. 

Find the average speed in km/h.

 

Answer

First we must state the time taken in hours, not in minutes.

Time taken = 50 minutes = 5/6 hour

 

Average Speed = total distance ÷ total time

= 110 ÷ 5/6

= 110 × 6/5

= 132 km/h

 

To test and consolidate your knowledge we'll apply it by answering word problems.

A train leaves London at 1130 and arrives in Brighton at 1230. The distance between the two stations is 80 km. 

 

Find the average speed in km/h.

 

(Just the number.)

A train travels 189 km from London to Bristol in 1½ hours.

 

Find the average speed in km/h.

 

(Just write the number.)

A car travels 144 miles in 2 hours.

 

Find the average speed in mph.

 

(Just write the number.)

A train travels 279 miles in 2¼ hours.

 

Find the average speed in mph.

 

(Just write the number.)

A car travels the 36 miles from Liverpool to Manchester in ¾ hour.

 

Find the average speed in mph.

48

84

0.48

27

A car travels the 10.5 miles from Leeds to Bradford in 30 minutes.

 

Find the average speed in mph.

 

(Just write the number.)

A cyclist travels the 10.5 miles from Leeds to Bradford in 90 minutes.

 

Find the average speed in mph.

 

(Just write the number.)

A plane flies from London to Rome, a distance of 1503 km. The flying time is 2¼ hours.

 

Find the average speed in km/h.

 

(Just write the number.)

A plane flies from London to New York, on a route that is 5452 km long. The flying time is 7¼ hours.

 

Find the average speed in km/h.

 

(Just write the number.)

A bus leaves Birmingham at 11.10 a.m. and arrives in Rugby at 12.30 p.m. The journey is 56 km long.

 

Find the average speed in km/h.

 

(Just write the number and round to the nearest integer.)

  • Question 1

A train leaves London at 1130 and arrives in Brighton at 1230. The distance between the two stations is 80 km. 

 

Find the average speed in km/h.

 

(Just the number.)

CORRECT ANSWER
80
EDDIE SAYS
First, we must state the time taken in hours, not in minutes. Time taken = 60 minutes = 1 hour Average speed = total distance ÷ total time = 80 ÷ 1 = 80 km/h Don't worry if you struggled with this first question. Hopefully by reading through the explanation, you will now understand the working out required of you.
  • Question 2

A train travels 189 km from London to Bristol in 1½ hours.

 

Find the average speed in km/h.

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
126
EDDIE SAYS
Time taken in hours = 1.5 hours Average speed = total distance ÷ total time = 189 ÷ 1.5 = 126 km/h Was this easier or more difficult?
  • Question 3

A car travels 144 miles in 2 hours.

 

Find the average speed in mph.

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
72
EDDIE SAYS
Time taken = 2 hours Average speed = total distance ÷ total time = 144 ÷ 2 = 72 km/h You're making great progress! Let's push on.
  • Question 4

A train travels 279 miles in 2¼ hours.

 

Find the average speed in mph.

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
124
EDDIE SAYS
Time taken = 2.25 hours Average speed = total distance ÷ total time = 279 ÷ 2.25 = 124 km/h Are you beginning to remember the calculation?
  • Question 5

A car travels the 36 miles from Liverpool to Manchester in ¾ hour.

 

Find the average speed in mph.

CORRECT ANSWER
48
EDDIE SAYS
Time taken = 0.75 hours Average speed = total distance ÷ total time = 36 ÷ 0.75 = 48 km/h
  • Question 6

A car travels the 10.5 miles from Leeds to Bradford in 30 minutes.

 

Find the average speed in mph.

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
21
EDDIE SAYS
Time taken = 0.5 hours Average speed = total distance ÷ total time = 10.5 ÷ 0.5 = 21 km/h You're making giant leaps in your progress.
  • Question 7

A cyclist travels the 10.5 miles from Leeds to Bradford in 90 minutes.

 

Find the average speed in mph.

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
7
EDDIE SAYS
Time taken = 1.5 hours Average speed = total distance ÷ total time = 10.5 ÷ 1.5 = 7 km/h
  • Question 8

A plane flies from London to Rome, a distance of 1503 km. The flying time is 2¼ hours.

 

Find the average speed in km/h.

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
668
EDDIE SAYS
Time taken = 2.25 hours Average speed = total distance ÷ total time = 1503 ÷ 2.25 = 668 km/h You should be feeling super confident by this point. If you're still struggling don't worry, you always click back to the introduction!
  • Question 9

A plane flies from London to New York, on a route that is 5452 km long. The flying time is 7¼ hours.

 

Find the average speed in km/h.

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
752
EDDIE SAYS
Time taken = 7.25 hours Average speed = total distance ÷ total time = 5452 ÷ 7.25 = 752 km/h One more question to go, then you can take a well-deserved break!
  • Question 10

A bus leaves Birmingham at 11.10 a.m. and arrives in Rugby at 12.30 p.m. The journey is 56 km long.

 

Find the average speed in km/h.

 

(Just write the number and round to the nearest integer.)

CORRECT ANSWER
42
EDDIE SAYS
Time taken = 1.333 hours Average speed = total distance ÷ total time = 56 ÷ 1.333 = 42.010 km/h Great work maths-pro! That's another activity ticked off.
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.