The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Time Problems (4)

In this worksheet, students must know how many months, weeks and days there are in various time periods, including halves and quarters.

'Time Problems (4)' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:  Maths and Numerical Reasoning

Curriculum subtopic:  Time and Timetables

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

You should know that there are:

12 months in 1 year

7 days in 1 week.

 

This means that there are:

6 months in ½ year

3 months in ¼ year

 

14 days in 2 weeks (1 fortnight).

 

You should also know that there are:

365 days in 1 year

366 days in 1 leap year.

 

 

Example 1

Jack takes 3 weeks to decorate his mum's dining room.

He gets paid £10 every day.

How much does he get paid to decorate the room.

 

Answer

1 week = 7 days.

3 weeks = 3 × 7 = 21 days.

21 × 10 = £210

 

 

Example 2

Annie stays at her job for 4¼ years.

How many months is this?

 

Answer

1 year = 12 months.

½ year = 6 months.

¼ year = 3 months.

 

4¼ years = 4 × 12 + 3 = 48 + 3 = 51 months.

Jack sleeps for 8 hours every night.

How many hours of sleep does he get each week?

Just write the number.

How many days are there in 2 normal years?

Just write the number.

Write the missing number below:

 

There are    months in 3½ years.

Jack works for 72 hours each fortnight.

For how many hours does he work in a week?

Just write the number.

A chicken lays 1 egg every other day.

How many eggs does she lay in 4 weeks?

14

7

28

Amy likes running.

She runs 2 miles every day.

How far does she run in 4 weeks?

56

8

28

Fatima gets £10 pocket money every month.

How much does she get in a year?

Just write the number.

A car factory makes 5 cars every month.

How many cars are made in a year?

Just write the number.

A tree is 39 months old.

How old is the tree in years?

3 years

3¼ years

3½ years

Bert is exactly 7 years old.

Amy is exactly 80 months old.

Who is older?

Amy

Bert

  • Question 1

Jack sleeps for 8 hours every night.

How many hours of sleep does he get each week?

Just write the number.

CORRECT ANSWER
56
EDDIE SAYS
1 week = 7 days
7 × 8 = 56 hours
  • Question 2

How many days are there in 2 normal years?

Just write the number.

CORRECT ANSWER
730
EDDIE SAYS
1 year = 365 days
2 years = 2 × 365 = 730 days
  • Question 3

Write the missing number below:

 

There are    months in 3½ years.

CORRECT ANSWER
42
EDDIE SAYS
½ year = 6 months
36 + 6 = 42 months
  • Question 4

Jack works for 72 hours each fortnight.

For how many hours does he work in a week?

Just write the number.

CORRECT ANSWER
36
EDDIE SAYS
1 fortnight = 2 weeks
72 ÷ 2 = 36 hours
  • Question 5

A chicken lays 1 egg every other day.

How many eggs does she lay in 4 weeks?

CORRECT ANSWER
14
EDDIE SAYS
4 weeks = 28 days
28 ÷ 2 = 14 eggs
  • Question 6

Amy likes running.

She runs 2 miles every day.

How far does she run in 4 weeks?

CORRECT ANSWER
56
EDDIE SAYS
4 weeks = 28 days
28 × 2 = 56 miles
  • Question 7

Fatima gets £10 pocket money every month.

How much does she get in a year?

Just write the number.

CORRECT ANSWER
120
EDDIE SAYS
1 year = 12 months
12 × 10 = £120
  • Question 8

A car factory makes 5 cars every month.

How many cars are made in a year?

Just write the number.

CORRECT ANSWER
60
EDDIE SAYS
1 year = 12 months
12 × 5 = 60
  • Question 9

A tree is 39 months old.

How old is the tree in years?

CORRECT ANSWER
3¼ years
EDDIE SAYS
36 months = 3 years
3 months = ¼ year
  • Question 10

Bert is exactly 7 years old.

Amy is exactly 80 months old.

Who is older?

CORRECT ANSWER
Bert
EDDIE SAYS
12 months = 1 year
Bert is 7 × 12 = 84 months old.
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.