# Measurement: Problem Solving (2)

In this worksheet, students solve wordy problems.

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Maths and Numerical Reasoning

Curriculum subtopic:   Word Problems

Difficulty level:

### QUESTION 1 of 10

Example

There are 5 tables in a classroom.

Around each table sit 6 children.

Half the children in the class are boys.

How many boys are in the classroom?

This is a multiplication to find the number of children.

5 × 6 = 30 children

Half of 30 = 30 ÷ 2 = 15 boys

There are 6 tables in a classroom.

Around each table sit 6 children.

Half the children in the class are girls.

How many girls are in the classroom?

There are 25 children in a class.

A minibus carries 12 children.

How many minibuses will be needed to take the whole class on a trip?

Midas has 20 gold coins to give away.

He keeps 2 for himself and shares the rest equally between his brother and his two sisters.

How many coins does his brother get?

A can of lemonade holds 330 ml.

Can I pour three cans into a one-litre jug without spilling any lemonade?

yes

no

In my pocket, I have...

Three 20p coins

Five 2p coins

Two 5p coins.

How much do I have in total in my pocket?

(Just write the number)

How many December days are there after Christmas Day?

Bonnie saves £2 every week.

How long will it take for her to save £24.

a year

12 weeks

a month

Jack earns this amount each day.

How much will he earn in a 7-day week?

47 p

280 p

£2.80

£1.40

none of these amounts

Tom watches a film for 1¾ hours.

How many minutes is this?

Jack has 75 marbles.

He shares them out equally between himself and his two sisters.

How many does he have left?

• Question 1

There are 6 tables in a classroom.

Around each table sit 6 children.

Half the children in the class are girls.

How many girls are in the classroom?

18
EDDIE SAYS
6 × 6 = 36 36 ÷ 2 = 18
• Question 2

There are 25 children in a class.

A minibus carries 12 children.

How many minibuses will be needed to take the whole class on a trip?

3
EDDIE SAYS
2 minibuses will only carry 24 children.
• Question 3

Midas has 20 gold coins to give away.

He keeps 2 for himself and shares the rest equally between his brother and his two sisters.

How many coins does his brother get?

6
EDDIE SAYS
20 - 2 = 18 18 ÷ 3 = 6
• Question 4

A can of lemonade holds 330 ml.

Can I pour three cans into a one-litre jug without spilling any lemonade?

yes
EDDIE SAYS
3 × 330 ml = 990 ml
1 litre is 1000 ml
• Question 5

In my pocket, I have...

Three 20p coins

Five 2p coins

Two 5p coins.

How much do I have in total in my pocket?

(Just write the number)

80
EDDIE SAYS
60 + 10 + 10 = 80p
• Question 6

How many December days are there after Christmas Day?

6
EDDIE SAYS
31 - 25 = 6
• Question 7

Bonnie saves £2 every week.

How long will it take for her to save £24.

12 weeks
EDDIE SAYS
24 ÷ 2 = 12 weeks
• Question 8

Jack earns this amount each day.

How much will he earn in a 7-day week?

280 p
£2.80
• Question 9

Tom watches a film for 1¾ hours.

How many minutes is this?

105
• Question 10

Jack has 75 marbles.

He shares them out equally between himself and his two sisters.

How many does he have left?

25
EDDIE SAYS
75 ÷ 3 = 25
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

### What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started