The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Using the 24-hour Clock: What's the Time?

In this worksheet, students add or subtract minutes to or from the given times, stating their answers in 24-hour clock time.

'Using the 24-hour Clock: What's the Time?' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Maths and Numerical Reasoning

Curriculum subtopic:   Time and Timetables

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

Remember that 24 hour clock time uses 4 numbers separating the hours from the minutes with a : sign.

 

7.35 a.m. is 07:35

7.35 p.m. is 19:35

 

Example

What 24 hour time is 46 minutes after 7.35 p.m.?

 

Answer

We start at 7.00 p.m. and then add the two minutes numbers.

35 + 46 = 81 minutes.

81 minutes is 1 hour and 21 minutes.

1 hour and 21 minutes after 7.00 p.m. is 8.21 p.m.

8.21 p.m. is 20:21 in 24 hour clock time.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

15 minutes after 8.35 a.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

15 minutes after 8.35 p.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

15 minutes before 8.35 p.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

45 minutes before 8.35 p.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

45 minutes before 8.05 a.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

100 minutes before 8.05 a.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

100 minutes after 8.45 p.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

65 minutes after 10.45 p.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

65 minutes before 10.25 p.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

75 minutes before 1.05 a.m.

  • Question 1

Write the following time in 24 hour clock format:

 

15 minutes after 8.35 a.m.

CORRECT ANSWER
08:50
  • Question 2

Write the following time in 24 hour clock format:

 

15 minutes after 8.35 p.m.

CORRECT ANSWER
20:50
  • Question 3

Write the following time in 24 hour clock format:

 

15 minutes before 8.35 p.m.

CORRECT ANSWER
20:20
  • Question 4

Write the following time in 24 hour clock format:

 

45 minutes before 8.35 p.m.

CORRECT ANSWER
19:50
  • Question 5

Write the following time in 24 hour clock format:

 

45 minutes before 8.05 a.m.

CORRECT ANSWER
07:20
  • Question 6

Write the following time in 24 hour clock format:

 

100 minutes before 8.05 a.m.

CORRECT ANSWER
06:25
  • Question 7

Write the following time in 24 hour clock format:

 

100 minutes after 8.45 p.m.

CORRECT ANSWER
22:25
  • Question 8

Write the following time in 24 hour clock format:

 

65 minutes after 10.45 p.m.

CORRECT ANSWER
23:50
  • Question 9

Write the following time in 24 hour clock format:

 

65 minutes before 10.25 p.m.

CORRECT ANSWER
21:20
  • Question 10

Write the following time in 24 hour clock format:

 

75 minutes before 1.05 a.m.

CORRECT ANSWER
23:50
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.