The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

11+ Practice Paper in the style of GL Maths

In this practice paper, students will complete a maths activity in the style of GL assessment under timed conditions.

'11+ Practice Paper in the style of GL Maths' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:  11+ Sample Practice Papers

Curriculum subtopic:  11+ Maths Practice Papers

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

This is a practice 11+ Maths paper in the style of a GL assessment.

 

This is a multiple-choice assessment.

In the 11+, you may complete your answers on a separate piece of paper or on a computer.

At EdPlace, you will select the correct answer from five options on the computer (a,b,c,d,e).

 

This paper includes a variety of types of maths questions.

At the start of each question, there will be a set of instructions which you will need to apply until further instruction.

 

You should work as quickly as possible through the questions.

The timer is set for 50 minutes for this practice paper, although you can keep working after the timer has run out.

This means that you should aim for no more than 1 minute per question and hopefully, as you become more confident, less than 1 minute.

You may find some of the questions difficult.

If you are struggling to answer a question do not waste time on it, but move onto the next question.

 

 

Disclaimer:

We have no affiliation to GL Assessments and these questions represent our own unique content developed by EdPlace 11+ authors.

None of the content displayed here has been supplied by GL or any other third party suppliers.

 

 

What is the value of the third angle in this triangle?

 

52 °

42 °

45 °

32 °

22 °

How many 30 pence lollies can Lucy buy for £ 3.60?

 

9

10

11

12

14

Mrs Smith's shopping basket weighs 1.2 kg.

 

She buys 4.8 kg of potatoes, 2.3 kg of carrots and half a kilo of apples.

 

How much does her basket weigh when she finishes shopping?

6.6 kg

7.6 kg

7.8 kg

8.6 kg

8.8 kg

The chart below shows the opening hours of Brenda's Bakery.

 

Day Opening hours
Monday 9.30 - 5.30
Tuesday 9.30 - 5.30
Wednesday 9.00 - 12.30
Thursday 9.30 - 3.30
Friday 9.00 - 400
Saturday 8.30 - 12.30
Sunday CLOSED

 

Sam, the bakers assistant always arrives 2 hours and 15 minutes before opening to start the oven and prepare his dough.

 

What time must he arrive on Wednesday morning?

8.15 am

7.15 am

6.45 am

5.45 am

6.30 am

The ice cream van owner sold ice creams every day except for Sunday at the park last week.

 

 Day  Number of Ice Creams Sold
 Monday  12
 Tuesday  10
 Wednesday  8
 Thursday  5
 Friday  11
 Saturday  8 

 

What is the mean number of ice creams sold on those days?

10

7

8

9

6

Tracey accidentally set her alarm clock to run 18 minutes fast.

 

 

What is the actual time?

1:08 am

1:33 am

1:17 am

1:42 am

1:07 am

In the following number 6782, what does the 7 represent?

7 ones

7 hundreds

7 hundredths

7 tenths

7 thousands

Mrs Brown opens a new packet of chocolate chip cookies on Monday morning.

 

Mrs Brown, Mr Brown, Ben and Sarah each have 3 chocolate chip cookies a day in their packed lunch.

 

After making the packed lunches on Thursday morning, there are 3 cookies left. 

 

How many were in the packet to begin with?

 

48

12

51

54

49

Sarah is having a pizza party. 

 

There are 15 children attending the party and they will each eat 1/3 of a whole pizza.

 

There are 8 adults attending the party and they will each eat 3/5 of a whole pizza.

 

How many whole pizzas will Sarah need to order?

 

9

11

15

8

10

Gary has a cube with sides 5 cm long.  

 

Red Cube 

 

James has 3 of these cubes.

 

What is the total volume of James's cubes in cm³?  

250 cm³

300 cm³

350 cm³

375 cm³

125 cm³

What percentage of the shape below is not shaded?

 

50 %

40 %

90 %

60 %

30 %

What is the area of the triangle below in centimetres squared?

 

 

108 cm ³

120 cm ³

21 cm ³

96 cm ²

54 cm ²

Jack the lorry driver covers 55 miles per day, for 5 days running. 

 

What is his total distance travelled? 

350 miles

250 miles

325 miles

300 miles

275 miles

Mrs Sugar the baker makes £32,000 in profit and has to pay 20% in income tax.

 

She also chooses to put 7% of her total profit into a pension.

 

How much does she pay into her pension that year?

£2,440

£6,400

£2,100

£2,240

£240

Oak class took a survey on favourite pets in their school.

 

 

How many more students in total prefer the two most popular types of pet to the other choices?

8

7

6

5

6.5

This graph shows Sarah's distance from home on a trip to town.

 

 

How long does Sarah stay in town shopping, before she starts walking home?

3 hours 30 minutes

6 hours

3 hours

2 hours 30 minutes

2 hours

John spends £1.81 on sweets costing two pence and five pence. 

 

John buys 33 sweets costing two pence. 

 

How many five pence sweets does he buy?

53

13

46

23

115

Fred has H + 3 hats and his friend Ian has 3H hats.

Together they have 47 hats.

 

How many hats does Fred have?

11

12

14

10

15

Tom is packing his suitcase. 

 

He packs 2 pairs of shoes, each weighing 2.5 kg plus 6 jumpers which weigh 1.2 kg each. 

 

His suitcase weighs 15 kg once packed. 

 

How much does Tom's suitcase weigh on its own?

11.3 kg

1.2 kg

2.8 kg

9.7 kg

4.2 kg

All students in Year 6 have chosen their favourite ice cream flavour from the list below.  

 

ICE CREAM FLAVOUR  STUDENT VOTES
 Vanilla  7
 Coffee  12
 Toffee  21
 Strawberry  11
 Mint  13
 Pistachio  16

 

Which 2 flavours together make up exactly ¼ of the students' votes?

Strawberry and Coffee

Coffee and Toffee

Strawberry and Mint

Vanilla and Pistachio

Vanilla and Mint

The following table shows a breakdown of the different numbers of tickets sold to a theatre show over a week.

 

 Monday  58 people
 Tuesday  68 people
 Wednesday  38 people
 Thursday  98 people
 Friday  48 people
 Saturday  136 people
 Sunday  117 people

 

Which day has the median figure for the number of visitors to the theatre?

38

68

117

136

58

 

 

 

Claire spins this spinner. 

 

What is the probability that she will get an odd prime number?

1 ⁄ 8

2 ⁄ 8

4 ⁄ 8

3 ⁄ 8

3 ⁄ 6

John buys 10 tins of beans for 47 p each and 3 bottles of ketchup, each priced 99 p. 

 

He pays with a £10 note. 

 

How much change should he get?

 

£3.31

£2.33

£3.33

£4.33

£4.32

In a box, there are 50 gloves. 

 

4 pairs of gloves are red.

 

What percentage of gloves are not red?

86%

16%

84%

14%

92%

A group of children are running around a track.

 

The average time to complete the course is 6 and a quarter minutes. 

 

Which child was closest to this time?

 

 Name  Time Taken in Minutes and Seconds
 Yasmin  4 minutes 13 seconds
 James  7 minutes 10 seconds
 Chloe  4 and a half minutes
 Sarah  5 minutes 2 seconds
 Matthew  7 and a quarter minutes
 Sally  5 and a half minutes

 

Yasmin

James

Chloe

Sally

Sarah

Coordinates Grid

 

What are the coordinates for the location of letter B?

8 , 6

6 , 8

7 , 6

7 , 9

6 , 9

Tim is given £7 pocket money a week. 

 

He plans to buy a computer game that cost £86. 

 

He has already saved £21. 

 

How many weeks will it take before Tim has enough money to buy the computer game? 

9 weeks

11 weeks

8 weeks

10 weeks

7 weeks

 

How many triangles like the one above would fit into a rectangle that had the area of 800 cm ³ ?

 

50

30

10

20

40

Holly cuts out some shapes from some paper. 

 

She cuts out 1 square with side length 12cm.

 

She cuts out 3 triangles. 

One triangle has a base of 10cm and a height of 20 cm. 

The others have a base of 4 cm and a height of 6cm. 

 

What area do the shapes make up altogether?

 

156 cm²

172 cm²

168 cm²

268 cm ²

256 cm²

960 ÷ 4 = ?

240

244

256

250

150

Coordinates Grid

Ben is drawing a parallelogram.

He uses points E, H and G for three of the vertices. 

 

Where would his 4th coordinate point be?

(4, 5)

(4, 6)

(5, 5)

(5, 4)

(6, 4)

Sally and Tony are tiling the bathroom wall.

 

Each tile is 12 cm in height. 

 

Sally's part of the wall is 60 cm high. 

 

Tony's part of the wall is triple this height. 

 

How many tiles high will Tony's part of the wall be?

 

5

12

10

20

15

Anna thinks of a number. 

 

She subtracts 9 from this number. 

 

She multiplies this by 3 and gets 105. 

 

What was the number Anna was first thinking of?

33

35

44

26

29

What is this number in figures? 

 

Nine hundred thousand, five hundred and two.

9,000,502

905,002

952

900,502

90,502

Mrs Smith makes up a jug of orange squash for her family. The jug contains 2.5 litres of squash.

 

James drinks two 300 ml glasses when he gets home from school. 

 

Sally drinks half of what is left later while she does homework.

 

How much is left in the jug now?

650 ml

850 ml

950 ml

750 ml

1050 ml

How much of the shape below has not been shaded in? 

 

Give your answer as a fraction in it's simplest form.

 

Grid

4 ⁄ 12

1 ⁄ 3

8 ⁄ 12

2 ⁄ 3

1 ⁄ 6

Larry the lorry driver leaves home at 7.30 am.

 

He drives for 90 miles at 40 miles per hour.

 

What time does he reach his destination?

9.45am

8.45 am

10.45 am

9.40 am

9.40 pm

What is the next number in the following sequence?

 

36, 42, 48, 54, 60, 66, 72, ?

78

76

77

75

79

Jake took 8 hours to travel 720 miles. 

 

What was his average speed in miles per hour?

80 miles per hour

110 miles per hour

100 miles per hour

90 miles per hour

70 miles per hour

 

The Venn Diagram shows multiples of 3 and 5.

 

What number could be represented by B?

 

18

55

25

45

17

Which of these numbers is the 4th largest?

 

 

459, 491, 443, 461, 556, 520

491

461

443

556

520

Can you work out what the value for y is in the equation below?

 

45 + 4y = 93

36

12

48

24

54

What is the perimeter of shape above?

18 cm

20 cm

12 cm

14 cm

24 cm

0.07 + 3.07 = ?

1.14

3.14

3.12

2.14

2.12

Which two squared numbers add together to make 109?

4² and 5²

3² and 12²

3² and 10²

9² and 10²

8² and 4²

Pat is placing fractions in order. 

 

Which ones of these is largest?

 

3 ⁄ 8

4 ⁄ 9

7 ⁄ 14

1 ⁄ 4

2 ⁄ 3

 

Four children record how many books, films and comics they enjoy in one month.

 

Using the chart above, work out which statement is false.

Dan reads more books than Nikita.

Jack reads more than 16 books.

Aisha reads less comics than Nikita.

Aisha watches the same number of films as Dan reads books.

Between them, Jack and Dan read 18 comics.

 

If the rectangle is reflected in the mirror line, where will point C be plotted?

(7, 8)

(8, 7)

(8, 5)

(5, 8)

(8, 10)

Class 4 recorded the votes from their survey on favourite fruits from 180 children. 

 

Which statement must be true?
 

69 children like pears best.

50% of children like bananas best.

78 children like apples best.

45% of children like plums best.

Bananas and pears share half the votes.

Susan divides a number by 1000 and gets 0.56.

What was her original number?

506

560

5600

560000

50.06

  • Question 1

 

 

What is the value of the third angle in this triangle?

 

CORRECT ANSWER
32 °
EDDIE SAYS
Angles in a triangle always add up to 180 °. Subtract the total of the angles from 180. 69 + 79 = 148. 180 - 148 = 32 °. So, the answer is d. 32 °.
  • Question 2

How many 30 pence lollies can Lucy buy for £ 3.60?

 

CORRECT ANSWER
12
EDDIE SAYS
Divide the total amount of money spent (in pennies) by the cost per lolly. 360 ÷ 30 = 12. So, Lucy can buy 12 lollies.
  • Question 3

Mrs Smith's shopping basket weighs 1.2 kg.

 

She buys 4.8 kg of potatoes, 2.3 kg of carrots and half a kilo of apples.

 

How much does her basket weigh when she finishes shopping?

CORRECT ANSWER
8.8 kg
EDDIE SAYS
Add together the total weight of the shopping basket, plus the items purchased. 1.2 + 4.8 + 2.3 + 0.5 = 8.8 kg So, Mrs Smith's bag will weigh 8.8 kg once she has completed her shopping.
  • Question 4

The chart below shows the opening hours of Brenda's Bakery.

 

Day Opening hours
Monday 9.30 - 5.30
Tuesday 9.30 - 5.30
Wednesday 9.00 - 12.30
Thursday 9.30 - 3.30
Friday 9.00 - 400
Saturday 8.30 - 12.30
Sunday CLOSED

 

Sam, the bakers assistant always arrives 2 hours and 15 minutes before opening to start the oven and prepare his dough.

 

What time must he arrive on Wednesday morning?

CORRECT ANSWER
6.45 am
EDDIE SAYS
The shop opens at 9 am on Wednesdays. 2 hours and 15 minutes before 9 am is 6.45 am.
  • Question 5

The ice cream van owner sold ice creams every day except for Sunday at the park last week.

 

 Day  Number of Ice Creams Sold
 Monday  12
 Tuesday  10
 Wednesday  8
 Thursday  5
 Friday  11
 Saturday  8 

 

What is the mean number of ice creams sold on those days?

CORRECT ANSWER
9
EDDIE SAYS
To find the mean, add up all the numbers. 12 + 10 + 8 + 5 + 11 + 8 = 54 Now, divide the total by the number of days ice creams were sold. 54 ÷ 6 = 9 So, the mean number of ice creams sold in those 6 days was 9.
  • Question 6

Tracey accidentally set her alarm clock to run 18 minutes fast.

 

 

What is the actual time?

CORRECT ANSWER
1:07 am
EDDIE SAYS
The time on Tracey's clock is 1:25 am. But her clock is running fast, which means we must count back 18 minutes from this time. So, the real time is 1:07 am.
  • Question 7

In the following number 6782, what does the 7 represent?

CORRECT ANSWER
7 hundreds
EDDIE SAYS
The seven represents 7 hundreds, which also is the equivalent of 700.
  • Question 8

Mrs Brown opens a new packet of chocolate chip cookies on Monday morning.

 

Mrs Brown, Mr Brown, Ben and Sarah each have 3 chocolate chip cookies a day in their packed lunch.

 

After making the packed lunches on Thursday morning, there are 3 cookies left. 

 

How many were in the packet to begin with?

 

CORRECT ANSWER
51
EDDIE SAYS
There are 4 people in the family, and each person has 3 cookies a day. 4 x 3 = 12 So, 12 cookies get put in packed lunches every day. After the lunches are made on Thursday, 4 days worth of packed lunches have been made. 12 x 4 = 48 So, if 48 cookies are used in packed lunches and 3 are left over: 48 + 3 = 51 The packet contained 51 cookies, to begin with.
  • Question 9

Sarah is having a pizza party. 

 

There are 15 children attending the party and they will each eat 1/3 of a whole pizza.

 

There are 8 adults attending the party and they will each eat 3/5 of a whole pizza.

 

How many whole pizzas will Sarah need to order?

 

CORRECT ANSWER
10
EDDIE SAYS
The children eat 5 whole pizzas between them. 15 x 1 ⁄ 3 = 15 ⁄ 3 which is equivalent to 5 whole ones. The adults eat nearly 5 whole pizzas between them. 8 x 3 ⁄ 5 = 24 ⁄ 5 which is equivalent to 4 4 ⁄ 5 pizzas. So, Sarah will need to order 10 whole pizzas and will have ⅕ left over.
  • Question 10

Gary has a cube with sides 5 cm long.  

 

Red Cube 

 

James has 3 of these cubes.

 

What is the total volume of James's cubes in cm³?  

CORRECT ANSWER
375 cm³
EDDIE SAYS
The volume of 1 cube 125 cm³ 5 x 5 x 5 = 125 James has 3 identical cubes. 3 x 125 = 375 cm³ So the total volume of James's cubes is 375 cm³.
  • Question 11

What percentage of the shape below is not shaded?

 

CORRECT ANSWER
60 %
EDDIE SAYS
9 squares out of 15 are unshaded. Every 3 squares are worth 20% as there are 5 columns of 3 squares, 100 ÷ 5 = 20. So, 9 squares are worth 60%.
  • Question 12

What is the area of the triangle below in centimetres squared?

 

 

CORRECT ANSWER
54 cm ²
EDDIE SAYS
To find the area of a triangle, use the equation ½ base x height. ½ x 12 x 9 ½ x 108 = 54 So, the area of the triangle is 54 cm².
  • Question 13

Jack the lorry driver covers 55 miles per day, for 5 days running. 

 

What is his total distance travelled? 

CORRECT ANSWER
275 miles
EDDIE SAYS
Jack travels 55 miles a day, for 5 days. 55 x 5 can be partitioned as follows: 50 x 5 = 250 5 x 5 = 25 250 + 25 =275 So, Jack travels 275 miles in total.
  • Question 14

Mrs Sugar the baker makes £32,000 in profit and has to pay 20% in income tax.

 

She also chooses to put 7% of her total profit into a pension.

 

How much does she pay into her pension that year?

CORRECT ANSWER
£2,240
EDDIE SAYS
1% of 32,000 = £320 320 x 7 can be partitioned as follows: 300 x 7 = 2100 20 x 7 = 140 2100 + 140 = 2240 So, she pays £2240 into her pension that year.
  • Question 15

Oak class took a survey on favourite pets in their school.

 

 

How many more students in total prefer the two most popular types of pet to the other choices?

CORRECT ANSWER
6
EDDIE SAYS
The two most popular types of pet are dog (15 votes) and fish (12 votes). 15 + 12 = 27 So, 27 children prefer the two most popular types of pet. The other pets are cat (10), parrot (2), horse (4) and hamster (5). 10 + 2 + 4 + 5 = 21 So, 21 children prefer the other types of pets. 6 more children prefer dogs and fish to the other types of pet. 27 - 21 = 6 The answer is c) 6.
  • Question 16

This graph shows Sarah's distance from home on a trip to town.

 

 

How long does Sarah stay in town shopping, before she starts walking home?

CORRECT ANSWER
2 hours 30 minutes
EDDIE SAYS
The graph shows that Sarah reached town at 9.30am and began to walk home at 12 Midday. The difference between these two times is 2 hours and 30 minutes.
  • Question 17

John spends £1.81 on sweets costing two pence and five pence. 

 

John buys 33 sweets costing two pence. 

 

How many five pence sweets does he buy?

CORRECT ANSWER
23
EDDIE SAYS
John buys 33 sweets costing 2p each. 33 x 2 = 66. John spends £1.81 in total. 181 - 66 = 115 So, John spends £1.15 on sweets costing 5p each. 115 ÷ 5 = 23 John buys 23 sweets costing 5p each.
  • Question 18

Fred has H + 3 hats and his friend Ian has 3H hats.

Together they have 47 hats.

 

How many hats does Fred have?

CORRECT ANSWER
14
EDDIE SAYS
4H + 3 = 47 So H is worth 11 because: 4 x 11 + 3 = 47 So, Fred has 14 hats.
  • Question 19

Tom is packing his suitcase. 

 

He packs 2 pairs of shoes, each weighing 2.5 kg plus 6 jumpers which weigh 1.2 kg each. 

 

His suitcase weighs 15 kg once packed. 

 

How much does Tom's suitcase weigh on its own?

CORRECT ANSWER
2.8 kg
EDDIE SAYS
In total the things Tom packs weigh 12.2 kg. (2 x 2.5) + (6 x 1.2) = 5 + 7.2 = 12.2 The packed suitcase weighs 15 kg So, subtract the first packed items from the total weight to get the suitcase weight. 15 - 12.2 = 2.8 The suitcase weighs 2.8 kg.
  • Question 20

All students in Year 6 have chosen their favourite ice cream flavour from the list below.  

 

ICE CREAM FLAVOUR  STUDENT VOTES
 Vanilla  7
 Coffee  12
 Toffee  21
 Strawberry  11
 Mint  13
 Pistachio  16

 

Which 2 flavours together make up exactly ¼ of the students' votes?

CORRECT ANSWER
Vanilla and Mint
EDDIE SAYS
There are 80 students in the year group. ¼ of 80 is 20. The only combination that can add to make 20 is Vanilla and Mint. 7 + 13 = 20
  • Question 21

The following table shows a breakdown of the different numbers of tickets sold to a theatre show over a week.

 

 Monday  58 people
 Tuesday  68 people
 Wednesday  38 people
 Thursday  98 people
 Friday  48 people
 Saturday  136 people
 Sunday  117 people

 

Which day has the median figure for the number of visitors to the theatre?

CORRECT ANSWER
68
EDDIE SAYS
Put the numbers in numerical order and then identify the middle figure. 38, 48, 58, 68, 98, 117, 136. 68 is the middle term in this list so this is the median.
  • Question 22

 

 

 

Claire spins this spinner. 

 

What is the probability that she will get an odd prime number?

CORRECT ANSWER
3 ⁄ 8
EDDIE SAYS
The odd prime numbers on the spinner are 3, 5 and 7 and there are 8 numbers on the spinner. Therefore, Sue has a 3 in 8 (⅜) chance of spinning an odd prime number. 2 is a prime number too, but it is not odd.
  • Question 23

John buys 10 tins of beans for 47 p each and 3 bottles of ketchup, each priced 99 p. 

 

He pays with a £10 note. 

 

How much change should he get?

 

CORRECT ANSWER
£2.33
EDDIE SAYS
10 cans of beans cost £4.70. 10 x 47 = 470 2 bottles of ketchup cost £2.97. 3 x 99 = 297 In total, John spends £6.68. 2.97 + 4.70 = 7.67 His change will be £2.33. 10 - 7.67 = 2.33
  • Question 24

In a box, there are 50 gloves. 

 

4 pairs of gloves are red.

 

What percentage of gloves are not red?

CORRECT ANSWER
84%
EDDIE SAYS
There are 50 gloves and 8 of these (4 pairs) are red. This means there are 42 gloves which are not red. 42 ⁄ 50 is equivalent to 84 ⁄ 100. So, 84% of the gloves are not red.
  • Question 25

A group of children are running around a track.

 

The average time to complete the course is 6 and a quarter minutes. 

 

Which child was closest to this time?

 

 Name  Time Taken in Minutes and Seconds
 Yasmin  4 minutes 13 seconds
 James  7 minutes 10 seconds
 Chloe  4 and a half minutes
 Sarah  5 minutes 2 seconds
 Matthew  7 and a quarter minutes
 Sally  5 and a half minutes

 

CORRECT ANSWER
Sally
EDDIE SAYS
The average is 6 and a quarter minutes, or 6 minutes 15 seconds. Yasmin took 4 minutes 13 seconds - this is 2 minutes 2 seconds quicker than average. James took 7 minutes 10 seconds - this is 55 seconds slower than average. Chloe took 4 and a half minutes - this is 1 minute 45 seconds faster than average. Sarah took 5 minutes 2 seconds - this is 1 minute 13 seconds faster than average. Matthew took 7 and a quarter minutes - this is 1 minute slower than average. Sally took 5 and a half minutes - this is 45 seconds faster than average.
  • Question 26

Coordinates Grid

 

What are the coordinates for the location of letter B?

CORRECT ANSWER
6 , 8
EDDIE SAYS
Read the x-axis first (6 along), then the y-axis (8 up). Top tip: Go along the corridor and then up the stairs!
  • Question 27

Tim is given £7 pocket money a week. 

 

He plans to buy a computer game that cost £86. 

 

He has already saved £21. 

 

How many weeks will it take before Tim has enough money to buy the computer game? 

CORRECT ANSWER
10 weeks
EDDIE SAYS
Tim needs to save another £65. 86 - 21 = 65 In 9 weeks, he could save £63, which is not quite enough. So, Tim will have to save for 10 more weeks.
  • Question 28

 

How many triangles like the one above would fit into a rectangle that had the area of 800 cm ³ ?

 

CORRECT ANSWER
20
EDDIE SAYS
The area of the triangle is 40 cm² ½ (10 x 8) 800 ÷ 40 = 20. So, 20 triangles would fit into a rectangle with an area of 800 cm²
  • Question 29

Holly cuts out some shapes from some paper. 

 

She cuts out 1 square with side length 12cm.

 

She cuts out 3 triangles. 

One triangle has a base of 10cm and a height of 20 cm. 

The others have a base of 4 cm and a height of 6cm. 

 

What area do the shapes make up altogether?

 

CORRECT ANSWER
268 cm ²
EDDIE SAYS
The square has an area of 144 cm². 12 x 12 = 144 One triangle has an area of 100 cm². ½ (10 x 20) The other two triangles each have an area of 12 cm². ½ (4 x 6) 144 + 100 + 12 + 12 = 268 So, the total area of the shapes is 268 cm².
  • Question 30

960 ÷ 4 = ?

CORRECT ANSWER
240
EDDIE SAYS
960 ÷ 4 = 240 Dividing by four is easy when you halve, then halve again! 900 ÷ 4 = 225 60 ÷ 4 = 15
  • Question 31

Coordinates Grid

Ben is drawing a parallelogram.

He uses points E, H and G for three of the vertices. 

 

Where would his 4th coordinate point be?

CORRECT ANSWER
(4, 5)
EDDIE SAYS
The 4th coordinate point would need to be at (4, 5) as parallelograms always have 2 pairs of parallel sides.
  • Question 32

Sally and Tony are tiling the bathroom wall.

 

Each tile is 12 cm in height. 

 

Sally's part of the wall is 60 cm high. 

 

Tony's part of the wall is triple this height. 

 

How many tiles high will Tony's part of the wall be?

 

CORRECT ANSWER
15
EDDIE SAYS
Sally's part of the wall is 5 tiles high. 60 ÷ 12 = 5 Tony's part of the wall is triple this (three times larger). 5 x 3 = 15
  • Question 33

Anna thinks of a number. 

 

She subtracts 9 from this number. 

 

She multiplies this by 3 and gets 105. 

 

What was the number Anna was first thinking of?

CORRECT ANSWER
44
EDDIE SAYS
Start from the last instruction and use the inverse to work backwards. 105 ÷ 3 = 35 35 + 9 = 44 So, Anna started with the number 44.
  • Question 34

What is this number in figures? 

 

Nine hundred thousand, five hundred and two.

CORRECT ANSWER
900,502
EDDIE SAYS
The number has nine hundreds of thousands, so it will be a 6 digit number. Remember to use zero to hold the places for tens of thousands, thousands and tens places in this number.
  • Question 35

Mrs Smith makes up a jug of orange squash for her family. The jug contains 2.5 litres of squash.

 

James drinks two 300 ml glasses when he gets home from school. 

 

Sally drinks half of what is left later while she does homework.

 

How much is left in the jug now?

CORRECT ANSWER
950 ml
EDDIE SAYS
The jug contains 2.5 litres to begin with, this is the same as 2500 ml. James drinks two 300 ml glasses. 2500 - 600 = 1900 Sally drinks half of what is left. 1900 ÷ 2 = 950 There is 950 ml left over.
  • Question 36

How much of the shape below has not been shaded in? 

 

Give your answer as a fraction in it's simplest form.

 

Grid

CORRECT ANSWER
2 ⁄ 3
EDDIE SAYS
There are 12 squares in total. 8 squares are not shaded. 8 ⁄ 12 When we simplify, using the common factor of 4 we get 2 ⁄ 3.
  • Question 37

Larry the lorry driver leaves home at 7.30 am.

 

He drives for 90 miles at 40 miles per hour.

 

What time does he reach his destination?

CORRECT ANSWER
9.45am
EDDIE SAYS
It takes Larry 1 hour to cover 40 miles. In 2 hours he would travel 80 miles. It would take him 15 minutes (¼ of an hour) to do the final 10 miles. So, it takes him 2 ¼ hours to reach his destination.
  • Question 38

What is the next number in the following sequence?

 

36, 42, 48, 54, 60, 66, 72, ?

CORRECT ANSWER
78
EDDIE SAYS
The sequence goes up 6 at a time. You may also have recognised some of the numbers from the 6 times table.
  • Question 39

Jake took 8 hours to travel 720 miles. 

 

What was his average speed in miles per hour?

CORRECT ANSWER
90 miles per hour
EDDIE SAYS
720 miles divided by 8 hours = 90 mph.
  • Question 40

 

The Venn Diagram shows multiples of 3 and 5.

 

What number could be represented by B?

 

CORRECT ANSWER
45
EDDIE SAYS
B is in the overlapping part of the venn diagram, so must be a number which is divisible by both 3 and 5. The only correct option is 45.
  • Question 41

Which of these numbers is the 4th largest?

 

 

459, 491, 443, 461, 556, 520

CORRECT ANSWER
491
EDDIE SAYS
To work this out you need to order the numbers first: 443, 459, 461, 491, 520, 556. If you look at this list you can see 491 is the fourth largest number.
  • Question 42

Can you work out what the value for y is in the equation below?

 

45 + 4y = 93

CORRECT ANSWER
12
EDDIE SAYS
45 + 4y = 93 First, subtract 45. 93 - 45 = 48 So, 4y is worth 48. y is worth 12 because 48 ÷4 = 12
  • Question 43

What is the perimeter of shape above?

CORRECT ANSWER
24 cm
EDDIE SAYS
To work out a perimeter you need to add up the length of the sides. Identify the length of the missing sides, which are 7 cm and 5 cm. Now, add together all the measurements. 7 + 5 + 2 + 4 + 3 + 3 = 24 The perimeter is 24 cm.
  • Question 44

0.07 + 3.07 = ?

CORRECT ANSWER
3.14
EDDIE SAYS
Add together the hundredths first. 0.07 + 0.07 = 0.14. Add to the ones. 3 + 0.14 = 3.14
  • Question 45

Which two squared numbers add together to make 109?

CORRECT ANSWER
3² and 10²
EDDIE SAYS
3² = 9 10² = 100 100 + 9 = 109
  • Question 46

Pat is placing fractions in order. 

 

Which ones of these is largest?

 

CORRECT ANSWER
2 ⁄ 3
EDDIE SAYS
3 ⁄ 8 is worth less than half. 7 ⁄ 14; is worth half. 1 ⁄ 4 is worth less than half. 2 ⁄ 3 and 4 ⁄ 9 are both worth more than half. 2 ⁄ 3 can be converted to 6 ⁄ 9 using the multiple 3, so it is the largest.
  • Question 47

 

Four children record how many books, films and comics they enjoy in one month.

 

Using the chart above, work out which statement is false.

CORRECT ANSWER
Aisha watches the same number of films as Dan reads books.
EDDIE SAYS
Aisha watches 20 films and Dan read 16 books, so option C is false.
  • Question 48

 

If the rectangle is reflected in the mirror line, where will point C be plotted?

CORRECT ANSWER
(8, 7)
EDDIE SAYS
When a shape is reflected, it appears to flip over the mirror line. Point C will be at (8, 7) after reflection.
  • Question 49

Class 4 recorded the votes from their survey on favourite fruits from 180 children. 

 

Which statement must be true?
 

CORRECT ANSWER
78 children like apples best.
EDDIE SAYS
The missing segment is 156 °. 180 children were surveyed so each child is worth 2 ° as 156 ÷ 2 = 78. So, 78 children like apples best.
  • Question 50

Susan divides a number by 1000 and gets 0.56.

What was her original number?

CORRECT ANSWER
560
EDDIE SAYS
When multiplying by 1000, all digits become 1000 times larger. They each move 3 places to the left. 0.56 x 1000 = 560.
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.