In this activity, we are going to be comparing, adding, and subtracting some measures.

We'll need to convert some measures as some objects will be in a different unit of measure.

We'll need to know these facts:

10 mm = 1 cm

100 cm = 1 m

1,000 m = 1 km

1,000 g = 1 kg

1,000 ml = 1 l

Let's get started.

A B

Jug A has 2 litres of orange.

Jug B has 600 ml of orange.

How much orange is there altogether?

**Answer:**

In this question, we need to convert the units of measure so that they are the same.

We know that 2 l = 2,000 ml

Jug A = 2,000 ml

Jug B = 600 ml

2,000 + 600 = 2,600 ml

There is 2,600 ml of orange juice.

We can convert this back to litres by dividing by 1,000

2,600 ÷ 1,000 = 2.6 litres.

Let's have a look at another question.

The chair is 98 cm tall.

How tall would two chairs be?

__Answer:__

In this question, we simply need to add 98 cm and 98 cm = 196 cm

Two chairs would measure 196 cm

Let's have a look at one more question.

The shopping bag weighs 1,100 g

The blue rucksack weighs 1.2 kg

Which bag is heavier?

__ Answer:__

We need to convert both measures to the same unit of measure.

There are 1,000 g in 1 kg

1,100 g = 1.1 kg (divide by 1,000)

Shopping bag = 1.1 kg

Rucksack = 1.2 kg

The rucksack is the heaviest.

Now it's your turn to have a go at some questions!