# Measuring Weight: Calculating Differences

In this worksheet, students study the weights of different foods and answer the questions.

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Measurement

Curriculum subtopic:   Measure, Compare, Add/Subtract Lengths, Mass, and Volume/Capacity

Difficulty level:

### QUESTION 1 of 10

Example

 Rice Biscuits

Which is heavier, the rice or the biscuits?

How much heavier?

The rice is heavier as it weighs more.

The rice is heavier by 100 grams. (450 g - 350 g = 100 g)

Want to understand this further and learn how this links to other topics in maths?
Why not watch this video?

Which is heavier, the rice or the biscuits?

 Rice Biscuits
Rice

Biscuits

How much heavier is the rice?

 Rice Biscuits
100 grams

50 grams

Which is lighter, the sugar or the bread?

Sugar

How much lighter is the bread?

100 grams

200 grams

Which is heavier, the meat or the rice?

 Meat Rice
Meat

Rice

How much heavier is the meat?

 Meat Rice
400 grams

300 grams

Which are heavier, the oranges or the biscuits?

 Oranges Biscuits
Oranges

Biscuits

How much heavier are the oranges?

 Oranges Biscuits
850 grams

150 grams

Which is heavier, the oranges or the fish?

 Oranges Fish
Oranges

Fish

How much heavier is the fish?

 Oranges Fish
150 grams

300 grams

• Question 1

Which is heavier, the rice or the biscuits?

 Rice Biscuits
Rice
• Question 2

How much heavier is the rice?

 Rice Biscuits
100 grams
EDDIE SAYS
450g - 350g = 100g
• Question 3

Which is lighter, the sugar or the bread?

• Question 4

How much lighter is the bread?

100 grams
EDDIE SAYS
500g - 400g = 100g
• Question 5

Which is heavier, the meat or the rice?

 Meat Rice
Meat
• Question 6

How much heavier is the meat?

 Meat Rice
400 grams
EDDIE SAYS
850g - 450g = 400g
• Question 7

Which are heavier, the oranges or the biscuits?

 Oranges Biscuits
Oranges
• Question 8

How much heavier are the oranges?

 Oranges Biscuits
150 grams
EDDIE SAYS
500g - 350g = 150g
• Question 9

Which is heavier, the oranges or the fish?

 Oranges Fish
Fish
• Question 10

How much heavier is the fish?

 Oranges Fish
150 grams
EDDIE SAYS
650g - 500g = 150g
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

### What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started