The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Written Multiplication of Two-Digit Numbers by One-Digit

In this worksheet, students must carry out formal written multiplications of two-digit numbers by single-digit numbers. Carrying is involved.

'Written Multiplication of Two-Digit Numbers by One-Digit' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Number: Multiplication and Division

Curriculum subtopic:   Use Written Form for Multiplication

Difficulty level:  

$appendString = '&new=1'; $_SESSION['guest_aId'] = rand(); $urlToRedirect = FRAMEWORK_PATH . 'preview/worksheet/introduction?aId=' . $_SESSION['guest_aId'] . '&wId=' . $wsData['id'] . '&usertype=guest' . $appendString; ?>

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

Written multiplication can be done step-by-step by setting out the calculation carefully and remembering to regroup if necessary.

 

Example

Work out

78 × 7

 

Answer

1. Rewrite the calculation vertically, like this:

78 x 7

2. Then multiply the numbers in the ones column together, so 8 × 7 = 56

Write the 6 in the ones column and regroup the 5 tens below in the tens column. 

 

3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 7 × 7 = 49 and add the 5 that was regrouped.

 

This gives us 49 + 5 = 54, so we write the 4 in the tens column and the 5 in the hundreds column.

 

So      78 × 7 = 546

 

Want to understand this further and learn how this links to other topics in maths?
Why not watch this video?

 

Work out

 

32 × 4

Work out

 

23 × 4

Work out

 

35 × 3

Work out

 

62 × 5

Work out

 

74 × 5

Work out

 

46 × 6

Work out

 

36 × 7

Work out

 

67 × 8

Work out

 

49 × 7

Work out

 

68 × 9

  • Question 1

Work out

 

32 × 4

CORRECT ANSWER
128
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 2 x 4 = 8. Write the 8 in the ones column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 3 x 4 = 12. Write the 2 in the tens column and the 1 in the hundreds column. Answer: 128
  • Question 2

Work out

 

23 × 4

CORRECT ANSWER
92
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 3 x 4 = 12. Write the 2 in the ones column and regroup the 1 ten below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 2 x 4 = 8. Remember to add the regrouped 1, so 8 + 1 = 9. Write 9 in the tens column. Answer: 92
  • Question 3

Work out

 

35 × 3

CORRECT ANSWER
105
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 3 x 5 = 15. Write the 5 in the ones column and regroup the 1 ten below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 3 x 3 = 9. Remember to add the regrouped 1, so 9 + 1 = 10. Write 0 in the tens column and the 1 in the hundreds column. Answer: 105
  • Question 4

Work out

 

62 × 5

CORRECT ANSWER
310
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 2 x 5 = 10. Write the 0 in the ones column and regroup the 1 ten below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 6 x 5 = 30. Remember to add the regrouped 1, so 30 + 1 = 31. Write 1 in the tens column and 3 in the hundreds column. Answer: 310
  • Question 5

Work out

 

74 × 5

CORRECT ANSWER
370
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 4 x 5 = 20. Write the 0 in the ones column and regroup the 2 tens below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 7 x 5 = 35. Remember to add the regrouped 2 tens, so 35 + 2 = 37. Write 7 in the tens 3 in the hundreds column. Answer: 370
  • Question 6

Work out

 

46 × 6

CORRECT ANSWER
276
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 6 x 6 = 36. Write the 6 in the ones column and regroup the 3 tens below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 4 x 6 = 24. Remember to add the regrouped 3, so 24 + 3 = 27. Write 7 in the tens column and 2 in the hundreds column. Answer: 276
  • Question 7

Work out

 

36 × 7

CORRECT ANSWER
252
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 6 x 7 = 42. Write the 2 in the ones column and regroup the 4 tens below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 3 x 7 = 21. Remember to add the regrouped 4, so 21 + 4 = 25. Write 5 in the tens column and the 2 in the hundreds column. Answer: 252
  • Question 8

Work out

 

67 × 8

CORRECT ANSWER
536
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 7 x 8 = 56. Write the 6 in the ones column and regroup the 5 tens below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 6 x 8 = 48. Remember to add the regrouped 5, so 48 + 5 = 53. Write 3 in the tens column and the 5 in the hundreds column. Answer: 536
  • Question 9

Work out

 

49 × 7

CORRECT ANSWER
343
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 9 x 7 = 63. Write the 3 in the ones column and regroup the 6 tens below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 4 x 7 = 28. Remember to add the regrouped 6, so 28 + 6 = 34. Write 4 in the tens column the 3 in the hundreds column. Answer: 343
  • Question 10

Work out

 

68 × 9

CORRECT ANSWER
612
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 8 x 9 = 72. Write the 2 in the ones column and regroup the 7 tens below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 6 x 9 = 54. Remember to add the regrouped 7, so 54 + 7 = 61. Write 1 in the tens column and the 6 in the hundreds column. Answer: 612
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.