The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Addition: Adding Two Decimal Numbers

In this worksheet, students add two decimal numbers using column addition.

'Addition: Adding Two Decimal Numbers' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:  Number: Fractions, Decimals and Percentages

Curriculum subtopic:  Solve Problems with Decimal Places

Difficulty level:  

$appendString = '&new=1'; $_SESSION['guest_aId'] = rand(); $urlToRedirect = FRAMEWORK_PATH . 'preview/worksheet/introduction?aId=' . $_SESSION['guest_aId'] . '&wId=' . $wsData['id'] . '&usertype=guest' . $appendString; ?>

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

This worksheet is about adding two decimal numbers using column addition.

 

Example

 

Find the total.

3.9 + 2.9 =   

 

Answer

 

Line up the decimal points and set out a column addition.  Start adding the right hand tenths column, remembering to regroup into the ones column if the total comes to 10 or more.

The regrouping number is the 1 shown in red below.

 

 

The answer is 6.8

 

Find out the total.

8.8 + 3.2 = 
 

Find out the total.

0.7 + 5.4 = 
 

Find out the total.

6.8 + 5.9 = 
 

Find out the total.

4.6 + 1.5 = 
 

Find out the total.

2.1 + 3.2 = 
 

Find out the total.

2.8 + 7 = 
 

Find out the total.

4.5 + 7 = 
 

Find out the total.

3.4 + 2.5 = 
 

Find out the total.

3 + 2.3 = 
 

Find out the total.

7.8 + 1.2 = 
 
  • Question 1

Find out the total.

8.8 + 3.2 = 
 
CORRECT ANSWER
12
EDDIE SAYS
1. Line up the decimals. 2. Add the tenths first. 8 + 2 = 10 3. Write the 0 below in the tenths column and regroup the 1 into the ones column. 4. Add the ones, including the regrouped 1. 8 + 3 + 1 = 12 Answer: 12 or 12.0
  • Question 2

Find out the total.

0.7 + 5.4 = 
 
CORRECT ANSWER
6.1
EDDIE SAYS
1. Line up the decimals. 2. Add the tenths first. 7 + 4 = 11 3. Write 1 below in the tenths column and regroup the other 1 into the ones column. 4. Add the ones, including the regrouped 1. 0 + 5 + 1 = 6 Answer: 6.1
  • Question 3

Find out the total.

6.8 + 5.9 = 
 
CORRECT ANSWER
12.7
EDDIE SAYS
1. Line up the decimals. 2. Add the tenths first. 8 + 9 = 17 3. Write the 7 below in the tenths column and regroup the 1 into the ones column. 4. Add the ones, including the regrouped 1. 6 + 5 + 1 = 12 Answer: 12.7
  • Question 4

Find out the total.

4.6 + 1.5 = 
 
CORRECT ANSWER
6.1
EDDIE SAYS
1. Line up the decimals. 2. Add the tenths first. 6 + 5 = 11 3. Write a 1 below in the tenths column and regroup the other 1 into the ones column. 4. Add the ones, including the regrouped 1. 4 + 1 + 1 = 6 Answer: 6.1
  • Question 5

Find out the total.

2.1 + 3.2 = 
 
CORRECT ANSWER
5.3
EDDIE SAYS
1. Line up the decimals. 2. Add the tenths first. 1 + 2 = 3 3. Add the ones. 2 + 3 = 5 Answer: 5.3
  • Question 6

Find out the total.

2.8 + 7 = 
 
CORRECT ANSWER
9.8
EDDIE SAYS
1. Line up the decimals, so 2.8 + 7.0. 2. Add the tenths first. 8 + 0 = 8 3. Add the ones. 2 + 7 = 9 Answer: 9.8
  • Question 7

Find out the total.

4.5 + 7 = 
 
CORRECT ANSWER
11.5
EDDIE SAYS
1. Line up the decimals, so 4.5 + 7.0. 2. Add the tenths first. 5 + 0 = 5 3. Add the ones. 4 + 7 = 11 Answer: 11.5
  • Question 8

Find out the total.

3.4 + 2.5 = 
 
CORRECT ANSWER
5.9
EDDIE SAYS
1. Line up the decimals. 2. Add the tenths first. 4 + 5 = 9 3. Add the ones. 3 + 2 = 5 Answer: 5.9
  • Question 9

Find out the total.

3 + 2.3 = 
 
CORRECT ANSWER
5.3
EDDIE SAYS
1. Line up the decimals, so 3.0 + 2.3. 2. Add the tenths first. 0 + 3 = 3 3. Add the ones. 3 + 2 = 5 Answer: 5.3
  • Question 10

Find out the total.

7.8 + 1.2 = 
 
CORRECT ANSWER
9
EDDIE SAYS
1. Line up the decimals. 2. Add the tenths first. 8 + 2 = 10 3. Write the 0 below in the tenths column and regroup the 1 into the ones column. 4. Add the ones, including the regrouped 1. 7 + 1 + 1 = 9 Answer: 9 or 9.0
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.