The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Using Simple Formulae (1)

In this worksheet, students use simple formulae to answer questions. Symbols are used.

'Using Simple Formulae (1)' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:  Algebra

Curriculum subtopic:  Use Algebra Formulae

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

A formula tells you how to work something out based on what you know already.

 

If you know the length of the side of a square, how would you work out its perimeter?

The answer is to multiply it by 4, because a square has 4 sides of equal length.

 

We can use a formula to state this, but first we must say what the letters stand for.

s = side length of square

P = perimeter of square

 

The formula will be

P = 4s

which means P = 4 × s.

 

If s = 5,

P = 4 × 5 = 20.

 

If s = 15,

P = 4 × 15 = 60.

 

 

Example

Mum uses the following formula to work out our pocket money.

P = A × 30 + 100

where P stands for pocket money in pence and A stands for our age in years.

 

Bill is 5 years old. How much does he get?

Amy is 15 years old. How much does she get?

 

Answer

Bill

A = 5

P = 5 × 30 + 100 = 150 + 100 = 250 pence

 

Amy

A = 15

P = 15 × 30 + 100 = 450 + 100 = 550 pence

The formula for the perimeter of a square is

P = 4 × s

where:

P = Perimeter

s = side length of square.

 

Use the formula to work out the perimeter when the side length = 8.

The formula for the perimeter of a square is

P = 4 × s

where:

P = Perimeter

s = side length of square.

 

Use the formula to work out the perimeter when the side length = 12.

Mum uses the following formula to work out the pocket money she gives to her children.

P = A × 30 + 100

where P stands for pocket money in pence and A stands for the child's age in years.

 

Bill is 6 years old. How much does he get in pence?

(Just write the number.)

Mum uses the following formula to work out the pocket money she gives to her children.

P = A × 30 + 100

where P stands for pocket money in pence and A stands for the child's age in years.

 

Kate is 12 years old. How much does she get in pence?

(Just write the number.)

Amy uses the following formula to work out a number, which she calls A, when she knows the number B.

A = B + 25

 

What is A, when B = 5?

Amy uses the following formula to work out a number, which she calls A, when she knows the number B.

A = B ÷ 5

 

What is A, when B = 25?

Amy uses the following formula to work out a number, which she calls A, when she knows the number B.

A = B - 5

 

What is A, when B = 5?

Chef uses this formula to work out the cooking time for a chicken:

T = W × 15 + 60

where T is the time in minutes and W is the weight of the chicken in pounds.

 

For how many minutes should he cook a 4-pound chicken?

(Just write the number.)

Chef uses this formula to work out the cooking time for a chicken:

T = W × 15 + 60

where T is the time in minutes and W is the weight of the chicken in pounds.

 

For how many minutes should he cook a 6-pound chicken?

(Just write the number.)

Chef uses this formula to work out the cooking time for a turkey:

T = W × 15 + 60

where T is the time in minutes and W is the weight of the turkey in pounds.

 

For how many minutes should he cook a 10-pound turkey?

(Just write the number.)

  • Question 1

The formula for the perimeter of a square is

P = 4 × s

where:

P = Perimeter

s = side length of square.

 

Use the formula to work out the perimeter when the side length = 8.

CORRECT ANSWER
32
EDDIE SAYS
P = 4 × 8 = 32
  • Question 2

The formula for the perimeter of a square is

P = 4 × s

where:

P = Perimeter

s = side length of square.

 

Use the formula to work out the perimeter when the side length = 12.

CORRECT ANSWER
48
EDDIE SAYS
P = 4 × 12 = 48
  • Question 3

Mum uses the following formula to work out the pocket money she gives to her children.

P = A × 30 + 100

where P stands for pocket money in pence and A stands for the child's age in years.

 

Bill is 6 years old. How much does he get in pence?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
280
EDDIE SAYS
P = 6 × 30 + 100 = 180 + 100 = 280 pence
  • Question 4

Mum uses the following formula to work out the pocket money she gives to her children.

P = A × 30 + 100

where P stands for pocket money in pence and A stands for the child's age in years.

 

Kate is 12 years old. How much does she get in pence?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
460
EDDIE SAYS
P = 12 × 30 + 100 = 360 + 100 = 460 pence
  • Question 5

Amy uses the following formula to work out a number, which she calls A, when she knows the number B.

A = B + 25

 

What is A, when B = 5?

CORRECT ANSWER
30
EDDIE SAYS
A = 5 + 25 = 30
  • Question 6

Amy uses the following formula to work out a number, which she calls A, when she knows the number B.

A = B ÷ 5

 

What is A, when B = 25?

CORRECT ANSWER
5
EDDIE SAYS
A = 25 ÷ 5 = 5
  • Question 7

Amy uses the following formula to work out a number, which she calls A, when she knows the number B.

A = B - 5

 

What is A, when B = 5?

CORRECT ANSWER
0
EDDIE SAYS
A = 5 - 5 = 0
  • Question 8

Chef uses this formula to work out the cooking time for a chicken:

T = W × 15 + 60

where T is the time in minutes and W is the weight of the chicken in pounds.

 

For how many minutes should he cook a 4-pound chicken?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
120
EDDIE SAYS
W = 4
T = 4 × 15 + 60 = 60 + 60 = 120 minutes
  • Question 9

Chef uses this formula to work out the cooking time for a chicken:

T = W × 15 + 60

where T is the time in minutes and W is the weight of the chicken in pounds.

 

For how many minutes should he cook a 6-pound chicken?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
150
EDDIE SAYS
W = 6
T = 6 × 15 + 60 = 90 + 60 = 150 minutes
  • Question 10

Chef uses this formula to work out the cooking time for a turkey:

T = W × 15 + 60

where T is the time in minutes and W is the weight of the turkey in pounds.

 

For how many minutes should he cook a 10-pound turkey?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
210
EDDIE SAYS
W = 10
T = 10 × 15 + 60 = 150 + 60 = 210 minutes
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.