Loading please wait

The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Try an activity or get started for free

Percentage and Decimal Problems (2)

In this worksheet, students solve problems which require knowing the equivalents of those fractions with a denominator of a multiple of 10 or 25.

'Percentage and Decimal Problems (2)' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Maths and Numerical Reasoning

Curriculum subtopic:   Decimals

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this worksheet, you must remember that:

1/10 = 0.1 = 10%

2/10 = 0.2 = 20%

3/10 = 0.3 = 30% etc.

 

1/25 = 0.04 = 4%

1/50 = 0.02 = 2%

 

 

Example 1

Jack has £40 and spends 30% of it. 

How much does he have left?

 

Answer

30% = 3/10

First, find 3/10 of £40.

1/10 of £40 = £40 ÷ 10 = £4

So 3/10 of £40 = 3 × £4 = £12.

So Jack spends £12 and has £40 - £12 = £28 left.

 

 

Example 2

Which is bigger, 4/10 of £100 or 4% of £1000?

 

Answer

1/10 of £100 = £100 ÷ 10 = £10

4/10 of £100 = 4 × £10 = £40

 

4% = 1/25

1/25 of £1000 = £1000 ÷ 25 = £40

 

They are the same.

---- OR ----

Get started for free so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Try an activity or get started for free

  • educational
  • bettfutures
  • cxa
  • pta
  • era2016
  • BDA award
  • Explore LearningTuition Partner
  • tacm