The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Written Multiplication of Three-Digit Numbers by One-Digit

In this worksheet, students must carry out formal written multiplications of three-digit numbers by single-digit numbers. Carrying is involved.

'Written Multiplication of Three-Digit Numbers by One-Digit' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:  Number: Multiplication and Division

Curriculum subtopic:  Use Written Form for Multiplication

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

Written multiplication can be done step-by-step by setting out the calculation carefully and remembering to regroup if necessary.

 

Example

Work out

947 × 7

 

Answer

1. Rewrite the calculation vertically, like this:

947 x 7

2. Then multiply the numbers in the ones column together, so 7 × 7 = 49

Write the 9 in the ones column and regroup the 4 tens below in the tens column.

947 x 7 ones

 

3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 4 × 7 = 28 and add the 4 tens that were regrouped.

947 x 7 tens

 

This gives us 28 + 4 = 32 , so we write the 2 in the tens column and regroup the 3 hundreds below in the hundreds column.

947 x 7 hundreds

 

4. Lastly, multiply the numbers in the hundreds column, so 9 × 7 = 63 and add the 3 that was regrouped.

This gives us 63 + 3 = 66 in the thousands.

947 x 7 thousands

 

So, in full, we have:

947 x 7 answer

 

So      947 × 7 = 6629

Work out

 

232 × 3

Work out

 

232 × 4

Work out

 

223 × 4

Work out

 

253 × 5

Work out

 

368 × 5

Work out

 

432 × 6

Work out

 

608 × 7

Work out

 

719 × 8

Work out

 

593 × 8

Work out

 

888 × 9

  • Question 1

Work out

 

232 × 3

CORRECT ANSWER
696
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 2 x 3 = 6. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 3 x 3 = 9. 4. Lastly, multiply the numbers in the hundreds column together, so 2 x 3 = 6. Answer: 696
  • Question 2

Work out

 

232 × 4

CORRECT ANSWER
928
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 2 x 4 = 8. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 3 x 4 = 12. Remember to write the 2 in the tens column and regroup the 1 hundred below into the hundreds column. 4. Lastly, multiply the hundreds, so 2 x 4 = 8 and add the 1 hundred that was regrouped. That gives us 8 + 1 = 9 in the hundreds. Answer: 928
  • Question 3

Work out

 

223 × 4

CORRECT ANSWER
892
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 3 x 4 = 12. Write the 2 in the ones column and regroup the 1 ten below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 2 x 4 = 8. Remember to add the regrouped 1, so 8 + 1 = 9. Write 9 in the tens column. 4. Lastly, multiply the hundreds, so 2 x 4 = 8. Write 8 in the hundreds column. Answer: 892
  • Question 4

Work out

 

253 × 5

CORRECT ANSWER
1265
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 3 x 5 = 15. Write the 5 in the ones column and regroup the 1 ten below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 5 x 5 = 25. Remember to add the regrouped 1, so 25 + 1 = 26. Write 6 in the tens column and regroup the 2 hundreds below in the hundreds column. 4. Lastly, multiply the hundreds, so 2 x 5 = 10. Remember to add the regrouped 2, so 10 + 2 = 12. Write the 2 in the hundreds column and the 1 in the thousands column. Answer: 1265
  • Question 5

Work out

 

368 × 5

CORRECT ANSWER
1840
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 8 x 5 = 40. Write the 0 in the ones column and regroup the 4 tens below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 6 x 5 = 30. Remember to add the regrouped 4 tens, so 30 + 4 = 34. Write 4 in the tens column and regroup the 3 hundreds below in the hundreds column. 4. Lastly, multiply the hundreds, so 3 x 5 = 15. Remember to add the regrouped 3, so 15 + 3 = 18. Write the 8 in the hundreds column and the 1 in the thousands column. Answer: 1840
  • Question 6

Work out

 

432 × 6

CORRECT ANSWER
2592
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 2 x 6 = 12. Write the 2 in the ones column and regroup the 1 ten below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 3 x 6 = 18. Remember to add the regrouped 1, so 18 + 1 = 19. Write 9 in the tens column and regroup the 1 hundred below in the hundreds column. 4. Lastly, multiply the hundreds, so 4 x 6 = 24. Remember to add the regrouped 1, so 24 + 1 = 25. Write the 5 in the hundreds column and the 2 in the thousands column. Answer: 2592
  • Question 7

Work out

 

608 × 7

CORRECT ANSWER
4256
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 8 x 7 = 56. Write the 6 in the ones column and regroup the 5 tens below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 0 x 7 = 0. Remember to add the regrouped 5 tens, so 0 + 5 = 5. Write 5 in the tens column. 4. Lastly, multiply the hundreds, so 6 x 7 = 42. There is no regrouping to add in the hundreds column. Write the 2 in the hundreds column and the 4 in the thousands column. Answer: 4256
  • Question 8

Work out

 

719 × 8

CORRECT ANSWER
5752
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 9 x 8 = 72. Write the 2 in the ones column and regroup the 7 tens below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 1 x 8 = 8. Remember to add the regrouped 7 tens, so 8 + 7 = 15. Write 5 in the tens column and regroup the 1 hundred below in the hundreds column. 4. Lastly, multiply the hundreds, so 7 x 8 = 56. Remember to add the regrouped 1, so 56 + 1 = 57. Write the 7 in the hundreds column and the 5 in the thousands column. Answer: 5752
  • Question 9

Work out

 

593 × 8

CORRECT ANSWER
4744
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 3 x 8 = 24. Write the 4 in the ones column and regroup the 2 tens below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 9 x 8 = 72. Remember to add the regrouped 2 tens, so 72 + 2 = 74. Write 4 in the tens column and regroup the 7 hundreds below in the hundreds column. 4. Lastly, multiply the hundreds, so 5 x 8 = 40. Remember to add the regrouped 7, so 40 + 7 = 47. Write the 7 in the hundreds column and the 4 in the thousands column. Answer: 4744
  • Question 10

Work out

 

888 × 9

CORRECT ANSWER
7992
EDDIE SAYS
1. Rewrite the calculation vertically. 2. Multiply the numbers in the ones column together, so 8 x 9 = 72. Write the 2 in the ones column and regroup the 7 tens below in the tens column. 3. Next multiply the numbers in the tens column together, so 8 x 9 = 72. Remember to add the regrouped 7 tens, so 72 + 7 = 79. Write 9 in the tens column and regroup the 7 hundreds below in the hundreds column. 4. Lastly, multiply the hundreds, so 8 x 9 = 72. Remember to add the regrouped 7, so 72 + 7 = 79. Write the 9 in the hundreds column and the 7 in the thousands column. Answer: 7992
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.