# Practise Using the Four Operations to Solve Problems Involving Measures

In this worksheet, students will practise answering word problems involving measure.

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Measurement

Curriculum subtopic:   Solve Four Operations Problems

Difficulty level:

#### Worksheet Overview

In this activity, we will be solving word problems involving different units of measure including time, length and volume.

We will be using addition, subtraction, multiplication and division to help us solve the problems.

Top Tip:

It sometimes can help to break the question down into simple steps and answer one part at a time.

Remember to include the unit of measure in the answer.

Let's get started.

A bus journey into town costs £3.75 per person.

Six children go into town on the bus.

How much money do they need altogether?

We need to find 6 lots of £3.75 to find the answer.

6 x £3 = £18

6 x 75p = £4.50

£18 + £4.50 = £22.50

They need £22.50 altogether.

If they pay with a £50 note, how much change will they get?

We know they spend £22.50, so we need to subtract this from £50 to find the answer.

£50.00 - £22.50 = £27.50  (we could count on from £22.50 to find the answer).

Let's have a look at one more question:

A swimming pool is 25 m in length.

Four children each swim 12 lengths of the pool.

In total, how far do the children swim?

4 children each swim 12 lengths: 4 x 12 = 48 lengths.

The pool is 25 m in length so we need to multiply 48 by 25

48 x 25 m = 1,200 m

The following questions will involve different types of measures including length, volume, time, and money.

### What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started