The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Word Formulae

In this worksheet, students use simple word formulae to work out the answers.

'Word Formulae' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Number: Multiplication and Division

Curriculum subtopic:   Solve Multiplication/Division Problems

Difficulty level:  

$appendString = '&new=1'; $_SESSION['guest_aId'] = rand(); $urlToRedirect = FRAMEWORK_PATH . 'preview/worksheet/introduction?aId=' . $_SESSION['guest_aId'] . '&wId=' . $wsData['id'] . '&usertype=guest' . $appendString; ?>

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

A word formula is an instruction explaining how to work something out.

 

Example

Here is a word formula to work out the cooking time (in minutes) for roast beef.  Using this formula, the beef will come out cooked "medium".

 

 

Cooking Time in minutes = Weight in kg x 30

For how long should a 3 kg joint of beef be cooked?

 

Answer

The weight is 3 kg, so ....

Cooking Time = 3 x 30 = 90 minutes

Here is a word formula to work out the cooking time (in minutes) for a joint of roast beef.  

 

Cooking Time in minutes = Weight in kg x 30

 

For how many minutes should a 2 kg joint of beef be cooked?

(just write the number)

Here is a word formula to work out the cooking time (in minutes) for a joint of roast beef.  

 

Cooking Time in minutes = Weight in kg x 30

 

For how many minutes should a 4 kg joint of beef be cooked?

(just write the number)

Here is a word formula to work out the cooking time (in minutes) for a joint of roast beef.  

 

Cooking Time in minutes = Weight in kg x 30

 

For how many HOURS should a 4 kg joint of beef be cooked?

(just write the number)

Here is a word formula to work out the cooking time (in minutes) for a joint of roast beef.  

 

Cooking Time in minutes = Weight in kg x 30

 

For how many HOURS should a 6 kg joint of beef be cooked?

(just write the number)

Here is a word formula to work out the cooking time (in minutes) for a joint of roast beef.  

 

Cooking Time in minutes = Weight in kg x 30

 

For how many minutes should a 2½ kg joint of beef be cooked?

(just write the number)

Here is a word formula to work out how much pocket money Anne gives to each of her children.

 

Pocket money in pence = Age in years x 50

 

Jack is 5 years old.  

How much pocket money will Jack get in pence?

(just write the number)

Here is a word formula to work out how much pocket money Anne gives to each of her children.

 

Pocket money in pence = Age in years x 50

 

Jill is 6 years old.  

How much pocket money will Jill get in pence?

(just write the number)

Here is a word formula to work out how much pocket money Anne gives to each of her children.

 

Pocket money in pence = Age in years x 50

 

Ben is 12 years old.  

How much pocket money will Ben get in POUNDS?

(just write the number)

Here is a word formula to work out how much pocket money Anne gives to each of her children.

 

Pocket money in pence = Age in years x 50

 

Fran gets £4 pocket money. 

How old is she in years?

(just write the number)

Here is a word formula to work out how much pocket money Anne gives to each of her children.

 

Pocket money in pence = Age in years x 50

 

Betty gets £3.50 pocket money. 

How old is she in years?

(just write the number)

  • Question 1

Here is a word formula to work out the cooking time (in minutes) for a joint of roast beef.  

 

Cooking Time in minutes = Weight in kg x 30

 

For how many minutes should a 2 kg joint of beef be cooked?

(just write the number)

CORRECT ANSWER
60
EDDIE SAYS
Cooking time in minutes = Weight in kg x 30 Cooking time in minutes = 2 kg x 30 = 60 minutes
  • Question 2

Here is a word formula to work out the cooking time (in minutes) for a joint of roast beef.  

 

Cooking Time in minutes = Weight in kg x 30

 

For how many minutes should a 4 kg joint of beef be cooked?

(just write the number)

CORRECT ANSWER
120
EDDIE SAYS
Cooking time in minutes = Weight in kg x 30 Cooking time in minutes = 4 kg x 30 = 120 minutes
  • Question 3

Here is a word formula to work out the cooking time (in minutes) for a joint of roast beef.  

 

Cooking Time in minutes = Weight in kg x 30

 

For how many HOURS should a 4 kg joint of beef be cooked?

(just write the number)

CORRECT ANSWER
2
EDDIE SAYS
Cooking time in minutes = Weight in kg x 30 Cooking time in minutes = 4 kg x 30 = 120 minutes There are 60 minutes in 1 hour, so 120 minutes divided by 60 = 2 hours
  • Question 4

Here is a word formula to work out the cooking time (in minutes) for a joint of roast beef.  

 

Cooking Time in minutes = Weight in kg x 30

 

For how many HOURS should a 6 kg joint of beef be cooked?

(just write the number)

CORRECT ANSWER
3
EDDIE SAYS
Cooking time in minutes = Weight in kg x 30 Cooking time in minutes = 6 kg x 30 = 180 minutes There are 60 minutes in 1 hour, so 180 divided by 60 = 3 hours
  • Question 5

Here is a word formula to work out the cooking time (in minutes) for a joint of roast beef.  

 

Cooking Time in minutes = Weight in kg x 30

 

For how many minutes should a 2½ kg joint of beef be cooked?

(just write the number)

CORRECT ANSWER
75
EDDIE SAYS
Cooking time in minutes = Weight in kg x 30 Cooking time in minutes = 2 1/2 kg x 30 = First solve 2 x 30 = 60. Then solve 1/2 of 30 = 30 divided by 2 = 15. Lastly, add 60 + 15 = 75.
  • Question 6

Here is a word formula to work out how much pocket money Anne gives to each of her children.

 

Pocket money in pence = Age in years x 50

 

Jack is 5 years old.  

How much pocket money will Jack get in pence?

(just write the number)

CORRECT ANSWER
250
EDDIE SAYS
Pocket money in pence = Age in years x 50 Pocket money in pence = 5 x 50 = 250 pence
  • Question 7

Here is a word formula to work out how much pocket money Anne gives to each of her children.

 

Pocket money in pence = Age in years x 50

 

Jill is 6 years old.  

How much pocket money will Jill get in pence?

(just write the number)

CORRECT ANSWER
300
EDDIE SAYS
Pocket money in pence = Age in years x 50 Pocket money in pence = 6 x 50 = 300 pence
  • Question 8

Here is a word formula to work out how much pocket money Anne gives to each of her children.

 

Pocket money in pence = Age in years x 50

 

Ben is 12 years old.  

How much pocket money will Ben get in POUNDS?

(just write the number)

CORRECT ANSWER
6
EDDIE SAYS
Pocket money in pence = Age in years x 50 Pocket money in pence = 12 x 50 = 600 pence There are 100 pence in every 1 pound, so 600 x 1 = 6 pounds.
  • Question 9

Here is a word formula to work out how much pocket money Anne gives to each of her children.

 

Pocket money in pence = Age in years x 50

 

Fran gets £4 pocket money. 

How old is she in years?

(just write the number)

CORRECT ANSWER
8
EDDIE SAYS
Pocket money in pence = Age in years x 50 £4 = Age in years x 50 For every £1, there are 100 pence, so £4 x 100 = 400p 400p = Age in years x 50 - Use the inverse of multiplication, which is division, to solve. 400p divided by 50 = 8 years old
  • Question 10

Here is a word formula to work out how much pocket money Anne gives to each of her children.

 

Pocket money in pence = Age in years x 50

 

Betty gets £3.50 pocket money. 

How old is she in years?

(just write the number)

CORRECT ANSWER
7
EDDIE SAYS
Pocket money in pence = Age in years x 50 £4 = Age in years x 50 For every £1, there are 100 pence, so £3.50 x 100 = 350p 350p = Age in years x 50 - Use the inverse of multiplication, which is division, to solve. 350p divided by 50 = 7 years old
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.