The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Subtract Numbers with One Decimal Place (1)

In this worksheet, students subtract a mix of whole numbers decimals with one decimal place. Two methods are shown.

'Subtract Numbers with One Decimal Place (1)' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Number: Fractions, Decimals and Percentages

Curriculum subtopic:   Use up to Three Decimal Places

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this worksheet, subtract decimals with one decimal place.

 

Example

Find out the difference.

5.1 - 2.4 = ___

 

Answer

Number Line Method

Subtraction number line

Look at the number line.

Start at 5.1 and move back two units to get to 3.1

Then subtract 4 tenths to get to 2.7

The answer is 2.7

 

Column Subtraction Method

Step 1. Line up the decimal points in column subtraction.
Step 2. Subtract, starting with the tenths place on the right side of the decimal. We need to regroup, so the 5 in the ones place becomes 4 and the 1 in the tenths place becomes 11. Subtract 11 - 4 = 7.
Step 3. Now subtract in the ones place, to the left of the decimal. Subtract 4 - 2 = 2.
Answer: 2.7

 

 Column subtraction with one decimal place

 

The answer is 2.7

Find out the difference.

2.3 - 1.6 = __

Find out the difference.

7.8 - 3 = __

Find out the difference.

8.8 - 5.6 = __

Find out the difference.

9.1 - 7 = __

Find out the difference.

6.9 - 5 = __

Find out the difference.

5.6 - 4.2 = __

Find out the difference.

4 - 1.3 = __

Find out the difference.

6.8 - 5.3 = __

Find out the difference.

7.9 - 7.7 = __

Find out the difference.

9.7 - 4.9 = __

  • Question 1

Find out the difference.

2.3 - 1.6 = __

CORRECT ANSWER
0.7
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points in column subtraction. Step 2. Start with the tenths place on the right side of the decimal. We need to regroup, so the 2 in the ones place becomes 1 and the 3 in the tenths place becomes 13. Subtract 13 - 6 = 7. Step 3. Now subtract in the ones place, to the left of the decimal. Subtract 1 - 1 = 0. Answer: 0.7
  • Question 2

Find out the difference.

7.8 - 3 = __

CORRECT ANSWER
4.8
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points, so 7.8 - 3.0. Step 2. Start with the tenths place on the right side of the decimal. Subtract 8 - 0 = 8. Step 3. Now subtract in the ones place, to the left of the decimal. Subtract 7 - 3 = 4. Answer: 4.8
  • Question 3

Find out the difference.

8.8 - 5.6 = __

CORRECT ANSWER
3.2
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Start with the tenths place on the right side of the decimal. Subtract 8 - 6 = 2. Step 3. Now subtract in the ones place, to the left of the decimal. Subtract 8 - 5 = 3. Answer: 3.2
  • Question 4

Find out the difference.

9.1 - 7 = __

CORRECT ANSWER
2.1
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points, so 7.1 - 7.0. Step 2. Start with the tenths place on the right side of the decimal. Subtract 1 - 0 = 1. Step 3. Now subtract in the ones place, to the left of the decimal. Subtract 9 - 7 = 2. Answer: 2.1
  • Question 5

Find out the difference.

6.9 - 5 = __

CORRECT ANSWER
1.9
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points, so 6.9 - 5.0. Step 2. Start with the tenths place on the right side of the decimal. Subtract 9 - 0 = 9. Step 3. Now subtract in the ones place, to the left of the decimal. Subtract 6 - 5 = 1. Answer: 1.9
  • Question 6

Find out the difference.

5.6 - 4.2 = __

CORRECT ANSWER
1.4
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Start with the tenths place on the right side of the decimal. Subtract 6 - 2 = 4. Step 3. Now subtract in the ones place, to the left of the decimal. Subtract 5 - 4 = 1. Answer: 1.4
  • Question 7

Find out the difference.

4 - 1.3 = __

CORRECT ANSWER
2.7
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points, so 4.0 - 1.3. Step 2. Start with the tenths place on the right side of the decimal. Regroup so the 4 in the ones place becomes 3 and the 0 in the tenths place becomes 10. Subtract 10 - 3 = 7. Step 3. Now subtract in the ones place, to the left of the decimal. Subtract 3 - 1 = 2. Answer: 2.7
  • Question 8

Find out the difference.

6.8 - 5.3 = __

CORRECT ANSWER
1.5
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Start with the tenths place on the right side of the decimal. Subtract 8 - 3 = 5. Step 3. Now subtract in the ones place, to the left of the decimal. Subtract 6 - 5 = 1. Answer: 1.5
  • Question 9

Find out the difference.

7.9 - 7.7 = __

CORRECT ANSWER
0.2
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Start with the tenths place on the right side of the decimal. Subtract 9 - 7 = 2. Step 3. Now subtract in the ones place, to the left of the decimal. Subtract 7 - 7 = 0. Answer: 0.2
  • Question 10

Find out the difference.

9.7 - 4.9 = __

CORRECT ANSWER
4.8
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Start with the tenths place on the right side of the decimal. Regroup so the 9 becomes an 8 in the ones place and the 7 becomes a 17 in the tenths place. Subtract 17 - 9 = 8. Step 3. Now subtract in the ones place, to the left of the decimal. Subtract 8 - 4 = 4. Answer: 4.8
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.