The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Subtract Two Decimal Numbers

In this worksheet, students practise subtracting decimal numbers.

'Subtract Two Decimal Numbers' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Number: Fractions, Decimals and Percentages

Curriculum subtopic:   Use up to Three Decimal Places

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this worksheet, we will learn how to find the difference between two decimal numbers.
 

For Example:

Question:

Find the difference between  17.5 - 2.75.

 

Answer:

Finding the difference means subtracting, so we need to work out 17.5 - 2.75

Step 1. Line up the decimal points and add zeros when needed, next to the 17.50.

Step 2. Subtract, starting with the hundredths place. We need to regroup, so 5 in the tenths place becomes 4 and 0 in the hundredths place becomes 10. Subtract 10 - 5 = 5.

Step 3. Move to the tenths place and regroup with the ones place (to the left of the decimal), so the 7 becomes 6 and the 4 in the tenths place becomes 14. Subtract 14 - 7 = 7.

Step 4. Move to the ones place, to the left of the decimal. Subtract 6 - 2 = 4 and then in the tens place, 1 - 0 = 1.

The answer is 14.75. Subtract as normal, but remember to line up the decimals so that the place value in the answer is correct. 

 

Subtract decimals   

 

 

Find the difference between 31.95 and 4.74.

Find the difference between 31.95 and 30.18

Find the difference between 33.21 and 31.95

Find the difference between 31.95 and 13.17

Find the difference between 33.21 and 4.78

Find the difference between 30.18 and 4.78

Find the difference between 13.17 and 4.78

Find the difference between 33.21 and 30.18

Find the difference between 30.18 and 13.1

Find the difference between 33.21 and 13.17

  • Question 1

Find the difference between 31.95 and 4.74.

CORRECT ANSWER
27.21
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the hundredths place. Subtract 5 - 4 = 1. Step 3. Move to the tenths place and subtract 9 - 7 = 2. Step 4. Move to the ones place, to the left of the decimal. Regroup and the 3 in the tens place becomes a 2, while the 1 in the ones place becomes 11. Subtract 11 - 4 = 7 and 2 - 0 = 2. Answer: 27.21
  • Question 2

Find the difference between 31.95 and 30.18

CORRECT ANSWER
1.77
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the hundredths place. We need to regroup, so the 9 in the tenths place becomes 8 and the 5 in the hundredths becomes 15. Subtract 15 - 8 = 7. Step 3. Move to the tenths place and subtract 8 - 1 = 7. Step 4. Move to the ones place, to the left of the decimal and subtract 1 - 0 = 1. Then in the tens place subtract 3 - 3 = 0. Answer: 1.77
  • Question 3

Find the difference between 33.21 and 31.95

CORRECT ANSWER
1.26
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the hundredths place. We need to regroup, so the 2 in the tenths place becomes 1 and the 1 in the hundredths becomes 11. Subtract 11 - 5 = 6. Step 3. Move to the tenths. We need to regroup, so the 1 in the ones place becomes 2 and the 1 in the tenths place becomes 11. Subtract 11 - 9 = 2. Step 4. Move to the ones place, to the left of the decimal and subtract 2 - 1 = 1. Then in the tens place subtract 3 - 3 = 0. Answer: 1.26
  • Question 4

Find the difference between 31.95 and 13.17

CORRECT ANSWER
18.78
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the hundredths place. We need to regroup, so the 9 in the tenths place becomes 8 and the 5 in the hundredths becomes 15. Subtract 15 - 7 = 8. Step 3. Move to the tenths place and subtract 8 - 1 = 7. Step 4. Move to the ones place, to the left of the decimal and regroup so the 3 in the tens place becomes 2 and the 1 in the ones place becomes 11. Subtract 11 - 3 8. Then in the tens place subtract 2 - 1 = 1. Answer: 18.78
  • Question 5

Find the difference between 33.21 and 4.78

CORRECT ANSWER
28.43
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the hundredths place. We need to regroup, so the 2 in the tenths place becomes 1 and the 1 in the hundredths becomes 11. Subtract 11 - 8 = 3. Step 3. Move to the tenths place and regroup so the 3 in the ones place becomes 2 and the 1 in the tenths place becomes 11. Subtract 11 - 7 = 4. Step 4. Move to the ones place, to the left of the decimal and regroup so the 3 in the tens place becomes a 2 and the 2 in the ones place becomes a 12. Subtract 12 - 4 = 8. Then in the tens place subtract 2 - 0 = 2. Answer: 28.43
  • Question 6

Find the difference between 30.18 and 4.78

CORRECT ANSWER
25.4
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the hundredths place, 8 - 8 = 0. Step 3. Move to the tenths place. We need to regroup, so the 0 in the tenths place becomes 10 and the 1 in the hundredths becomes 11. Subtract 11 - 7 = 4. Step 4. Move to the ones place, to the left of the decimal and regroup so the 3 in the tens place becomes 2 and the 10 in the ones place becomes 9. Subtract 9 - 4 = 5. Then in the tens place subtract 2 - 0 = 2. Answer: 25.4 or 25.40
  • Question 7

Find the difference between 13.17 and 4.78

CORRECT ANSWER
8.39
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract starting with the hundredths place. We need to regroup, so the 1 in the tenths place becomes 0 and the 7 in the hundredths place becomes 17. Subtract 17 - 8 = 9. Step 3. Move to the tenths place. We need to regroup, so the 3 in the ones place becomes 2 and the 0 in the tenths place becomes 10. Subtract 10 - 7 = 3. Step 4. Move to the ones place, to the left of the decimal and regroup so the 1 in the tens place becomes 0 and the 2 in the ones place becomes 12. Subtract 12 - 4 = 8. Then in the tens place subtract 0 - 0 = 0. Answer: 8.39
  • Question 8

Find the difference between 33.21 and 30.18

CORRECT ANSWER
3.03
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the hundredths place. We need to regroup, so the 2 in the tenths place becomes 1 and the 1 in the hundredths place becomes 11. subtract 11 - 8 = 3. Step 3. Move to the tenths place. Subtract 1 -1 = 0. Step 4. Move to the ones place, to the left of the decimal. Subtract 3 - 0 = 3. Then in the tens place subtract 3 - 3 = 0. Answer: 3.03
  • Question 9

Find the difference between 30.18 and 13.1

CORRECT ANSWER
17.08
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points and write 13.10 instead of 13.1. Step 2. Subtract, starting with the hundredths place, 8 - 0 = 8. Step 3. Move to the tenths place. Subtract 1 -1 = 0. Step 4. Move to the ones place, to the left of the decimal. We need to regroup, so the 3 in the tens place becomes 2 and the 0 in the ones place becomes 10. Subtract 10 - 3 = 7. Then in the tens place subtract 2 - 1 = 1. Answer: 17.08
  • Question 10

Find the difference between 33.21 and 13.17

CORRECT ANSWER
20.04
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the hundredths place. We need to regroup, so the 2 in the tenths place becomes 1 and the 1 in the hundredths place becomes 11. Subtract 11 - 7 = 4. Step 3. Move to the tenths place. Subtract 1 -1 = 0. Step 4. Move to the ones place, to the left of the decimal. Subtract 3 - 3 = 0. Then in the tens place subtract 3 - 1 = 2. Answer: 20.04
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.