The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Speed Problems

In this worksheet, students answer questions based on simple speeds, distances and times.

'Speed Problems' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Number: Multiplication and Division

Curriculum subtopic:   Solve Multiplication/Division Problems

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

 A SPEED tells you how FAR someone/something travels in a certain TIME.

 

When you travel at a constant speed of  50 miles per hour, you will travel......

50 miles in 1 hour

100 miles in 2 hours

150 miles in 3 hours

25 miles in ½ hour

Jack drives to London at a constant speed of 40 miles per hour.

How far will he travel in miles in 1 hour?

 

(just write the number)

Jack drives to London at a constant speed of 40 miles per hour.

How far will he travel in miles in 2 hours?

 

(just write the number)

Jack drives to London at a constant speed of 40 miles per hour.

How far will he travel in miles in ½ hour?

 

(just write the number)

Jill walks at a constant speed of 6 kilometres per hour.

How far will she walk in km in 3 hours?

 

(just write the number)

Jill walks at a constant speed of 6 kilometres per hour.

How far will she walk in km in ½ hour?

 

(just write the number)

Jill walks at a constant speed of 6 kilometres per hour.

How far will she walk in km in 1½ hours?

 

(just write the number)

Ahmed runs at a constant speed of 16 kilometres per hour.

How far will he run in km in 2 hours?

 

(just write the number)

Ahmed runs at a constant speed of 16 kilometres per hour.

How far will he run in km in ¼ hour?

 

(just write the number)

Ahmed runs at a constant speed of 16 kilometres per hour.

How many minutes will it take him to run 8 km?

 

(just write the number)

Ahmed runs at a constant speed of 16 kilometres per hour.

How many minutes will it take him to run 32 km?

 

(just write the number)

  • Question 1

Jack drives to London at a constant speed of 40 miles per hour.

How far will he travel in miles in 1 hour?

 

(just write the number)

CORRECT ANSWER
40
EDDIE SAYS
Jack travels 40 miles in 1 hour. 40 x 1 = 40
  • Question 2

Jack drives to London at a constant speed of 40 miles per hour.

How far will he travel in miles in 2 hours?

 

(just write the number)

CORRECT ANSWER
80
EDDIE SAYS
Jack travels 40 miles in 1 hour, so he travels 80 miles in 2 hours. 40 x 2 = 80
  • Question 3

Jack drives to London at a constant speed of 40 miles per hour.

How far will he travel in miles in ½ hour?

 

(just write the number)

CORRECT ANSWER
20
EDDIE SAYS
Jack travels 40 miles in 1 hour, so in 1/2 an hour he travels 20 miles. 1/2 of 40 = 40 divided by 2 = 20
  • Question 4

Jill walks at a constant speed of 6 kilometres per hour.

How far will she walk in km in 3 hours?

 

(just write the number)

CORRECT ANSWER
18
EDDIE SAYS
Jill walks 6km in 1 hour, so she walks 18km in 3 hours. 6 x 3 = 18
  • Question 5

Jill walks at a constant speed of 6 kilometres per hour.

How far will she walk in km in ½ hour?

 

(just write the number)

CORRECT ANSWER
3
EDDIE SAYS
Jill walks 6km in 1 hour, so in 1/2 an hour she walks 3km. 1/2 of 6 = 6 divided by 2 = 3
  • Question 6

Jill walks at a constant speed of 6 kilometres per hour.

How far will she walk in km in 1½ hours?

 

(just write the number)

CORRECT ANSWER
9
EDDIE SAYS
Jill walks 6km in 1 hour, so she walks 9km in 1 1/2 hours. 6km x 1 = 6km 1/2 of 6km = 3km 6 + 3 = 9
  • Question 7

Ahmed runs at a constant speed of 16 kilometres per hour.

How far will he run in km in 2 hours?

 

(just write the number)

CORRECT ANSWER
32
EDDIE SAYS
Ahmed runs 16km in 1 hour, so he runs 32km in 2 hours. 16 x 2 = 32
  • Question 8

Ahmed runs at a constant speed of 16 kilometres per hour.

How far will he run in km in ¼ hour?

 

(just write the number)

CORRECT ANSWER
4
EDDIE SAYS
Ahmed runs 16km in 1 hour, so he runs 4km in 1/4 of an hour. 1/4 of 16 = 16 divided by 4 = 4
  • Question 9

Ahmed runs at a constant speed of 16 kilometres per hour.

How many minutes will it take him to run 8 km?

 

(just write the number)

CORRECT ANSWER
30
EDDIE SAYS
Ahmed runs 16km in 1 hour, or 60 minutes, so it will take him 30 minutes to run 8km. 1/2 of 60 = 60 divided by 2 = 30
  • Question 10

Ahmed runs at a constant speed of 16 kilometres per hour.

How many minutes will it take him to run 32 km?

 

(just write the number)

CORRECT ANSWER
120
EDDIE SAYS
Ahmed runs 16km in 1 hour, or 60 minutes, so it will take him 2 hours, or 120 minutes, to run 32km. 60 minutes x 2 = 120 minutes
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.