The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Percentage and Decimal Problems (1)

In this worksheet, students solve problems which require knowing the equivalents of a half, quarters and fifths.

'Percentage and Decimal Problems (1)' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Number: Fractions, Decimals and Percentages

Curriculum subtopic:   Solve Percentage/Decimal Problems

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this worksheet, you must remember that:

1/2 = 0.5 = 50%

1/4 = 0.25 = 25%

3/4 = 0.75 = 75%

 

1/5 = 0.2 = 20%

2/5 = 0.4 = 40%

3/5 = 0.6 = 60%

4/5 = 0.8 = 80%

 

 

Example 1

Jack has £30 and spends 40% of it. 

How much does he have left?

 

Answer

40% = 2/5

First, find 2/5 of £30.

1/5 of £30 = £30 ÷ 5 = £6

So 2/5 of £30 = 2 × £6 = £12.

So Jack spends £12 and has £30 - £12 = £18 left.

 

 

Example 2

Which is bigger, 3/4 of £100 or 80% of £90?

 

Answer

1/4 of £100 = £100 ÷ 4 = £25

3/4 of £100 = 3 × £25 = £75

 

80% = 4/5

1/5 of £90 = £90 ÷ 5 = £18

4/5 of £90 = 4× £18 = £72

 

£75 is bigger than £72.

So 3/4 of £100 is bigger than 80% of £90.

Jack has £80 and spends a quarter of it. 

How much does he have left in pounds?

 

(Just write the number without the £ sign.)

Which is bigger, 1/4 of £100 or 20% of £120?

1/4 of £100

20% of 120

both the same

Which is bigger, 35% or 3/5?

35%

3/5

both the same

Fatima drives from London to Edinburgh, a journey of 420 miles.

She stops for lunch after she has driven 2/5 of the way.

 

How many miles has she driven before stopping for lunch?

 

(Just write the number.)

What is 3/4 of 1000 ml?

 

(Just write the number of ml without writing ml.)

Bill uses 50% of a 250 g packet of butter in a recipe.

How many grams of butter are left?

 

(Just write the number of g without writing g.)

Which decimal is equal to 80%?

80.0

0.8

0.08

Look at this rectangle.

Match the colours to the numbers to show how the whole rectangle has been divided into colours.

 

                   
                   
green yellow red

Column A

Column B

green
1/5
yellow
0.5
red
30%

Romeo is saving up for a bicycle that costs £200.

So far he has saved 25% of the cost of the bicycle.

How much more must he save in pounds?

 

(Just write the number.)

Jane drinks 1/4 of a 500 ml bottle of orange juice.

Bill drinks 2/5 of a 300 ml can of lemonade.

Who drinks more?

Jane

Bill

Both the same

  • Question 1

Jack has £80 and spends a quarter of it. 

How much does he have left in pounds?

 

(Just write the number without the £ sign.)

CORRECT ANSWER
60
EDDIE SAYS
He spends 1/4 of £80 = 80 ÷ 4 = £20.
He has £80 - £20 = £60 left.
  • Question 2

Which is bigger, 1/4 of £100 or 20% of £120?

CORRECT ANSWER
1/4 of £100
EDDIE SAYS
1/4 of £80 = 100 ÷ 4 = £25
20% = 1/5
1/5 of £120 = 120 ÷ 5 = £24
  • Question 3

Which is bigger, 35% or 3/5?

CORRECT ANSWER
3/5
EDDIE SAYS
3/5 = 0.6 = 0.60 = 60%
  • Question 4

Fatima drives from London to Edinburgh, a journey of 420 miles.

She stops for lunch after she has driven 2/5 of the way.

 

How many miles has she driven before stopping for lunch?

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
168
EDDIE SAYS
1/5 of 420 miles = 420 ÷ 5 = 84 miles
2 × 84 miles = 168 miles
  • Question 5

What is 3/4 of 1000 ml?

 

(Just write the number of ml without writing ml.)

CORRECT ANSWER
750
EDDIE SAYS
1/4 of 1000 ml = 1000 ÷ 4 = 250 ml
3 × 250 ml = 750 ml
  • Question 6

Bill uses 50% of a 250 g packet of butter in a recipe.

How many grams of butter are left?

 

(Just write the number of g without writing g.)

CORRECT ANSWER
125
EDDIE SAYS
1/2 of 250 g = 125 g
1/2 is used and 1/2 is left.
  • Question 7

Which decimal is equal to 80%?

CORRECT ANSWER
0.8
EDDIE SAYS
80% = 80/100 = 8/10 = 0.8
  • Question 8

Look at this rectangle.

Match the colours to the numbers to show how the whole rectangle has been divided into colours.

 

                   
                   
green yellow red
CORRECT ANSWER

Column A

Column B

green
30%
yellow
0.5
red
1/5
EDDIE SAYS
green = 3/10 = 30%
yellow = 5/10 = 0.5
red = 2/10 = 1/5
  • Question 9

Romeo is saving up for a bicycle that costs £200.

So far he has saved 25% of the cost of the bicycle.

How much more must he save in pounds?

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
150
EDDIE SAYS
25% is 1/4.
1/4 of £200 = 200 ÷ 4 = £50
He has £200 - £50 = £150 to go.
  • Question 10

Jane drinks 1/4 of a 500 ml bottle of orange juice.

Bill drinks 2/5 of a 300 ml can of lemonade.

Who drinks more?

CORRECT ANSWER
Jane
EDDIE SAYS
1/4 of 500 ml = 500 ÷ 4 = 125 ml
2/5 of 300 ml = 300 ÷ 5 × 2 = 120 ml
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.