The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Measuring Problems (2)

In this worksheet, students solve problems involving the calculation and conversion of units of measure, using decimal notation up to three decimal places.

'Measuring Problems (2)' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:  Measurement

Curriculum subtopic:  Solve Conversion Problems

Difficulty level:  

down

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this worksheet, it will help if you remember that milli- means 1000th and centi- means 100th.

Also, kilo means 1000.

 

milli 1000 mm = 1 m
  1000 ml = 1 l
  1000 mg = 1 g
     
centi 100 cm = 1 m
  100 cl = 1 l
     
kilo 1 kg = 1000 g


 

This means that:

1 mm = 0.001 m

1 ml = 0.001 l

1 mg = 0.001 g

 

1 cm = 0.01 m

1 cl = 0.01 l

 

1 g = 0.001 kg

 

When problems involve mixed units of measurement, always convert them so that you are working in just one unit.

Often it is easier to work with the smaller unit of measurement and then convert back at the end if the question asks for the answer in the larger unit of measurement.

 

 

Example 1

Jack pours out 2 litres of water into an empty pan and then removes 132 ml. He then adds another 50 cl.

How much is now in the pan in litres?

 

Answer

Work in millilitres.

2000 ml - 132 ml + 500 ml = 2368 ml

Convert back to litres by dividing by 1000.

2.368 l is in the pan.

 

 

Example 2

Ann joins a 52 cm pipe, end to end, to one that is 2.5 m long.

She then realises that this is too long and removes 52 mm of pipe.

How long is the pipe now in m?

 

Answer

Work in cm.

52 cm + 250 cm - 5.2 cm = 296.8 cm

Convert back to m by dividing by 100.

The pipe is 2.968 m long.

Jack pours 3.2 litres of water into a pan and then removes 55 ml.

How much is left in the pan in litres?

(Just write the number.)

Ann joins a 66 cm pipe, end to end, to one that is 3¼ m long.

How long are both pipes together in m?

(Just write the number.)

Bill is making a cake.

He weighs out 1½ kg of flour, 250 g of sugar and 125 g of icing sugar.

How much do these ingredients weigh altogether in kg?

(Just write the number.)

The length of a rectangle is 1.55 m.

The width of a rectangle is 155 mm shorter than the length.

What is the width of the rectangle in m?

(Just write the number.)

After heavy rainfall, a bucket with capacity 5 litres is full of water.

I use 275 ml to water a plant and 25 cl to water some seeds.

How much is left in the bucket in litres?

(Just write the number.)

Caroline stacks tin cans on top of each other.

Each can is 105 mm tall.

On a table that is 95 cm tall, she stacks 5 cans on top of each other to form a tower.

How tall is the tower in m above the floor?

(Just write the number.)

Sam pours the lemonade from 5 cans into an empty jug.

Each can holds 33 cl of lemonade.

He then drinks 100 ml of the lemonade.

How much lemonade is left in the jug in litres?

(Just write the number.)

A shopkeeper buys a box of 20 packets of butter weighing 250 g each and a box of 10 packets weighing 125 g each.

How much do these packets weigh in total in kg?

(Just write the number.)

An athlete goes training.

She swims 250 m, cycles 10 km and runs 4.55 km.

How far does she go in total in km?

(Just write the number.)

My bedroom has 2 windows.

The height of each window is 145 cm.

The width of each window is 435 mm.

What is the total of the perimeters of the two windows in m?

(Just write the number.)

  • Question 1

Jack pours 3.2 litres of water into a pan and then removes 55 ml.

How much is left in the pan in litres?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
3.145
EDDIE SAYS
3200 ml - 55 ml = 3145 ml
3145 ÷ 1000 = 3.145 l
  • Question 2

Ann joins a 66 cm pipe, end to end, to one that is 3¼ m long.

How long are both pipes together in m?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
3.91
EDDIE SAYS
66 cm + 325 cm = 391 cm
391 ÷ 100 = 3.91 m
  • Question 3

Bill is making a cake.

He weighs out 1½ kg of flour, 250 g of sugar and 125 g of icing sugar.

How much do these ingredients weigh altogether in kg?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
1.875
EDDIE SAYS
1500 g + 250 g + 125 g = 1875 g
1875 ÷ 1000 = 1.875 kg
  • Question 4

The length of a rectangle is 1.55 m.

The width of a rectangle is 155 mm shorter than the length.

What is the width of the rectangle in m?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
1.395
EDDIE SAYS
1550 mm - 155 mm = 1395 cm
1395 ÷ 1000 = 1.395 m
  • Question 5

After heavy rainfall, a bucket with capacity 5 litres is full of water.

I use 275 ml to water a plant and 25 cl to water some seeds.

How much is left in the bucket in litres?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
4.475
EDDIE SAYS
5000 ml - 275 ml - 250 ml = 4475 ml
4475 ÷ 1000 = 4.475 l
  • Question 6

Caroline stacks tin cans on top of each other.

Each can is 105 mm tall.

On a table that is 95 cm tall, she stacks 5 cans on top of each other to form a tower.

How tall is the tower in m above the floor?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
1.475
EDDIE SAYS
105 mm × 5 + 950 mm = 525 + 950 = 1475 mm
1475 ÷ 1000 = 1.475 m
  • Question 7

Sam pours the lemonade from 5 cans into an empty jug.

Each can holds 33 cl of lemonade.

He then drinks 100 ml of the lemonade.

How much lemonade is left in the jug in litres?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
1.55
EDDIE SAYS
33 cl × 5 - 10 cl = 165 - 10 = 155 cl
155 ÷ 100 = 1.55 l
  • Question 8

A shopkeeper buys a box of 20 packets of butter weighing 250 g each and a box of 10 packets weighing 125 g each.

How much do these packets weigh in total in kg?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
6.25
6.250
EDDIE SAYS
250 g × 20 + 125 × 10 = 5000 + 1250 = 6250 g
6250 ÷ 1000 = 6.25 kg
  • Question 9

An athlete goes training.

She swims 250 m, cycles 10 km and runs 4.55 km.

How far does she go in total in km?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
14.8
14.80
14.800
EDDIE SAYS
250 m + 10000 m + 4550 m = 14800 m
14800 m ÷ 1000 = 14.8 km
  • Question 10

My bedroom has 2 windows.

The height of each window is 145 cm.

The width of each window is 435 mm.

What is the total of the perimeters of the two windows in m?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
7.54
7.540
EDDIE SAYS
1450 mm × 2 + 435 mm × 2 = 2900 mm + 870 mm = 3770 mm
3770 mm × 2 = 7540 mm 7540 ÷ 1000 = 7.54 m
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Start your £1 trial

Start your trial for £1