The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Understand Measuring Problems

In this worksheet, students will be asked to solve measurement problems using mixed units and will then convert between units.

'Understand Measuring Problems ' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Measurement

Curriculum subtopic:   Solve Conversion Problems

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this activity, you will be solving a variety of problems using units of measurement.

 

You will need to be able to convert between different units of measurement.

Remember,

milli- means 1000th and centi- means 100th.

Also, kilo means 1000.

 

milli 1000 mm = 1 m
  1000 ml = 1 l
  1000 mg = 1 g
     
centi 100 cm = 1 m
  100 cl = 1 l
     
kilo 1 kg = 1000 g

 

Other useful conversions to remember are...

1 mm = 0.001 m

1 ml = 0.00 l 

1 mg = 0.00 1g

 

1 cm = 0.01 m

1 cl = 0.01 l

 

1 g = 0.001 kg

 

Reminder:

When solving a problem that uses more than one unit of measurement, always convert them so you are just working in one unit.

It's usually easier to work in the smaller unit and then convert back at the end if the question asks for the answer in the larger unit of measurement.

 

Example:

Zach pours 5 litres of water into his paddling pool. He then removes 600 ml. Finally, he adds another 50 cl.

How much water is now in the paddling pool?

Give your answer in litres.

 

Answer:

Work in millilitres

5000 ml - 600 ml + 500 ml = 4900 ml

 

Convert back to litres by dividing by 1000.

4.9 l is in the paddling pool.

 

Your turn!

A bottle of sun cream holds 50ml.

How many bottles can be filled using 3 litres of sun cream?

 

60

45

50

55

A vase weighs 562 g.

How much would 28 vases weigh? Write your answer in kg.

16.736 kg

15.730 kg

15.763 kg

15.736 kg

Bananas 1kg
Meat 2000g
Eggs 2.5kg
Bread 600g

 

Look at the shopping list above.

Can you choose the correct total weight from the options given?

 

      

An athlete has been training very hard.

In one week, she has swam 8000 m, cycled 25 km and ran 12.6 km.

What is the total distance she has covered in km?

 

Runner

Sam cut off 42 cm from 4m of string.

She then cut off another 270 mm.

 

How much string is left? Choose the correct answer.

 

In June, a plant grew 1.2 metres.

On average, how much did it grow each day?

Give your answer in millimetres.

 

4 mm

40 mm

400 mm

30 mm

At a party, Lucy drank 267 ml of lemonade, 0.8 l of cola and 366 ml of orange juice.

How much did she drink altogether?

Rob drank 550 ml more than Lucy, how much did he drink altogether?

Give your answer in ml.

 

4 mm

40 mm

400 mm

30 mm

James, Freya and Hassan run a 50 m race. 

Freya's time is 14 seconds. James finishes 4 seconds before Freya. Hassan finishes 3 seconds after James.

What is Hassan's time in seconds?

The limit of the baggage that each person on an aeroplane can bring is 20 kilograms.

Alison's suitcase weighs 24000 g.

Sarah's suitcase weighs 23500 g.

How much over the limit are their suitcases altogether?

Give your answer in kg.

 

Aeroplane

This table shows the distance some people walked during a weekend:

 

Sue 2.4 km
Rose 16 701 m
Bilal 10.4 km
Reuben 0.311 km

 

What is the total distance covered by Sue, Rose, Bilal and Reuben?

Give your answer in as a number in metres, do not include the units.

  • Question 1

A bottle of sun cream holds 50ml.

How many bottles can be filled using 3 litres of sun cream?

 

CORRECT ANSWER
60
EDDIE SAYS
Firstly, convert 3l to ml: 3 litres x 1000 = 3000ml 3000ml ÷ 50ml = 60 bottles 1 bottle = 50ml 60 bottles = 3000ml
  • Question 2

A vase weighs 562 g.

How much would 28 vases weigh? Write your answer in kg.

CORRECT ANSWER
15.736 kg
EDDIE SAYS
562 x 28 = 15736g 15736g ÷ 1000 = 15.736kg
  • Question 3
Bananas 1kg
Meat 2000g
Eggs 2.5kg
Bread 600g

 

Look at the shopping list above.

Can you choose the correct total weight from the options given?

 

      

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
First of all, convert all weights into the smallest unit of grams: 1000g + 2000g + 2500g + 600g = 6100g Then, convert to kg 6100g ÷ 1000 = 6.1kg
  • Question 4

An athlete has been training very hard.

In one week, she has swam 8000 m, cycled 25 km and ran 12.6 km.

What is the total distance she has covered in km?

 

Runner

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
Remember to work in the smaller unit of metres (m). 25000m + 12600m + 8000m = 45600m 45600m ÷ 1000 = 45.6km
  • Question 5

Sam cut off 42 cm from 4m of string.

She then cut off another 270 mm.

 

How much string is left? Choose the correct answer.

 

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
Convert all measurements to cm for an easier calculation. 400cm - 42cm - 27cm = 331cm Then convert your answer into metres, = 331cm ÷ 100 = 3.31m
  • Question 6

In June, a plant grew 1.2 metres.

On average, how much did it grow each day?

Give your answer in millimetres.

 

CORRECT ANSWER
40 mm
EDDIE SAYS
We definitely need to read this question carefully and take our time. As the answer needed to be in millimetres, it helps to convert 1.2 m to mm first. 1.2 m = 120 cm = 1200 mm Then, divide 1200 mm by 30 to find out how much the plant grew each day. 1200 mm ÷ 30 = 40 mm
  • Question 7

At a party, Lucy drank 267 ml of lemonade, 0.8 l of cola and 366 ml of orange juice.

How much did she drink altogether?

Rob drank 550 ml more than Lucy, how much did he drink altogether?

Give your answer in ml.

 

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
Again, convert your answer into the smaller unit that we require the answer to be in (ml). Lucy drank = 267 ml + 800 ml + 366 ml = 1433 ml Rob drank = 1433 ml + 550 ml = 1983 ml
  • Question 8

James, Freya and Hassan run a 50 m race. 

Freya's time is 14 seconds. James finishes 4 seconds before Freya. Hassan finishes 3 seconds after James.

What is Hassan's time in seconds?

CORRECT ANSWER
13
13 seconds
13s
EDDIE SAYS
Be careful when solving worded problems, sometimes, some of the information given is irrelevant to solving the question. Freya finished the race in 14 seconds. James was 4 seconds before Freya, so he finished in 10 seconds. Hassan was 3 seconds after James so his time was 13 seconds.
  • Question 9

The limit of the baggage that each person on an aeroplane can bring is 20 kilograms.

Alison's suitcase weighs 24000 g.

Sarah's suitcase weighs 23500 g.

How much over the limit are their suitcases altogether?

Give your answer in kg.

 

Aeroplane

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
The total limit allowed for both Alison and Sarah is 40 000 g. Their suitcases total is 47 500 g. 47 500 g - 40 000 g = 7500 g ÷ 1000 = 7.5 kg
  • Question 10

This table shows the distance some people walked during a weekend:

 

Sue 2.4 km
Rose 16 701 m
Bilal 10.4 km
Reuben 0.311 km

 

What is the total distance covered by Sue, Rose, Bilal and Reuben?

Give your answer in as a number in metres, do not include the units.

CORRECT ANSWER
29812
29,812
29812m
EDDIE SAYS
As before, ensure all of the measurements are converted into the smaller unit of metres (m). Then add, 2400 m + 16 701 m + 10 400 m + 311 m = 29 812 m Congratulations! That's another activity ticked off, great focus.
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.