In this activity, we will learn how to share money in a given 2-part ratio.
Share £135 in the ratio 2:3 between two people.
The first person will have 2 bags of money and the second person will have 3 bags. Each bag holds an equal amount of money.
We need to work out how much money there is in each bag.
Total number of bags = 2 + 3 = 5 bags.
Sum of money in each bag = £135 ÷ 5 = £27.
First person gets 2 × £27 = £54
Second person gets 3 × £27 = £81
Check: Total = £54 + £81 = £135
Let's have a go at the questions now.