  # Solve Problems Involving Ratio

In this worksheet, students will use ratio to solve problems Key stage:  KS 3

Curriculum topic:   Ratio, Proportion and Rates of Change

Curriculum subtopic:   Use Ratio Notation

Difficulty level:   #### Worksheet Overview

In this activity, we will use what we know about ratio to solve some tricky problems.

Example

Bobs and Babs are sharing the cost of a birthday cake for their Mum in the ratio of 3:2

The cake is £15.50, but the shop will give them a 20% discount.

How much is Bobs paying? The first thing we should know about ratio is that the order of the ratio must follow the sentence.

Bobs:Babs

3:2

We next need to work out the cost of the cake.

It costs £15.50  but there is a 20% discount.

We can either find 20% (10% = £1.55, so 20% = £3.10) and subtract that: £15.50 - £3.10 = £12.40

Or we can do 15.50 x 0.80 (remember, 0.8 gives us 80% which is 100% - 20% = 80%)

£15.50 x 0.80 = £12.40

The cake will cost them £12.40 Bobs and Babs are paying £12.40 in the ratio 3:2

Next, we divide the ratios to get the cost of 1 part:

12.40 ÷ (3 + 2) = 12.40 ÷ 5

= £2.48 for 1 part

Bobs is paying 3 parts:

3 x £2.48 = £7.44

Bobs pays £7.44

That was a lot to work through - did it make sense? Let's have a go at some questions now.

### What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started 