In this activity, we will use two-part ratios in money sharing problems.

__Example 1__

A sum of money** **is shared in the ratio **2:3** between two people, A and B.

If A gets **£54**, how much does B get?

**Answer**

A will have 2 bags of money and B will have 3 bags. Each bag holds an equal amount of money.

We need to work out how much money there is in each bag.

2 bags contain £54.

We need to work out how much is in 1 bag.

Sum of money in 1 bag = **£54 ÷ 2 = £27**

B gets 3 bags of money, so that is: **3 × £27 = £81**.

__Example 2__

A sum of money** **is shared in the ratio **3:5** between two people, A and B.

If A gets **£54**, how much was shared in total?

**Answer**

A will have 3 bags of money and B will have 5 bags. Each bag holds an equal amount of money.

We need to work out how much money there is in 1 bag.

3 bags contain £54.

Sum of money in 1 bag = **£54 ÷ 3 = £18**

In total, there are 3 + 5 = 8 bags of money, so that is: **8 × £18 = £144.**

Let's move on to some questions now.