The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Try an activity or get started for free

Test Your Maths Knowledge (1)

In this worksheet, students should answer these mixed questions as quickly and accurately as possible. Most can be answered without writing anything down.

'Test Your Maths Knowledge (1)' worksheet

Key stage:  KS 3

Curriculum topic:   Number

Curriculum subtopic:   Use Four Operations for All Numbers

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

 In this worksheet, you must answer short mental arithmetic questions which get progressively harder.

Try to do as much working in your head.

Remember some quick short cuts, such as:

1.  To multiply by 4, just double and double again.

2.  To find a quarter of something, just halve and halve again.

3.  To find 10% of something, just divide by 10.

What is the product of 8 and 5 ?

How many 20 p coins would I need to pay for a book costing £3?

What is the first prime number above 50 ?

What is three-quarters of 24 ?

A skier uses skis that are 1.6 metres tall.  How tall are the skis in centimetres?

 

How many lines of symmetry does a regular hexagon have?

What is 5% of 600?

What is the value of n squared minus 10 when n is equal to 7?

How many hours are there in 4 days?

A forty-five-minute train journey starts at 07:50.  At what time does the journey end?

 

What is the name of a ten-sided polygon?

Change 6900 grams into kilograms.

Edward pays £44.75 to watch Chelsea play Arsenal. 

How much change does he get from a £50 note? 

Two cups of coffee and one cup of tea cost £1.56. 

 

If a cup of tea costs 40 p, how much is one cup of coffee?

What is the area in cm2 of a triangle with a base of 12 cm and a height of 7 cm?

Harriet drives for 2¼ hours at an average speed of 80 km/h.  How far does she travel in km?

How much will it cost to buy 5 stamps costing 29 p each?

A father is now three times as old as his son. In two years time, the son will be 14. How old will the father be in two years time?

Five rolls of wallpaper cover an area of 14 square metres of wall.  What area of the wall will be covered with four rolls?

There are 40 coloured counters in a jar.  12 are red, 10 are blue and the rest are green.  Harry draws a counter at random out of the jar.  What is the probability that he chooses a green counter?

(write your answer as a reduced fraction in the form a/b)

 

  • Question 1

What is the product of 8 and 5 ?

CORRECT ANSWER
40
EDDIE SAYS
When we use the term product what we really mean is what is the answer when the two numbers are multiplied together. 8 x 5 = 40
  • Question 2

How many 20 p coins would I need to pay for a book costing £3?

CORRECT ANSWER
15
EDDIE SAYS
For this question, we need to get both amounts into the same format. We can work out that £3 is the same as 300 p. Once we have this we simply do 300 / 20 = 15
  • Question 3

What is the first prime number above 50 ?

CORRECT ANSWER
53
EDDIE SAYS
Can you remember what a prime number is? It's a number that can only be divided by 1 and itself. We can move upwards from 50 and work this out. 51 may look like a prime number but is a multiple of 3. Even numbers are not prime numbers so that rules out 52 53... now that cannot be divided by any other numbers, so we have our answer!
  • Question 4

What is three-quarters of 24 ?

CORRECT ANSWER
18
EDDIE SAYS
How did you work out this one? First, it's best to find what one quarter is. One quarter of 24 is 24 ÷ 4 = 6 To work out 3/4 we multiply 6 x 3 = 18
  • Question 5

A skier uses skis that are 1.6 metres tall.  How tall are the skis in centimetres?

 

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
There are 100 cm in a metre. We need to know this to be able to work out the answer. 1.6 x 100 = 160 cm
  • Question 6

How many lines of symmetry does a regular hexagon have?

CORRECT ANSWER
6
EDDIE SAYS
A regular hexagon as 6 lines of symmetry. The trick here is to remember that for regular polygons they have the same number of lines of symmetry as the number of sides that they have.
  • Question 7

What is 5% of 600?

CORRECT ANSWER
30
EDDIE SAYS
To work this out we must complete the following sum. 600 ÷ 100 = 6 x 5 = 30 Or we could work out quickly that 10% of 600 is 60 and then divide this number by 2 to get 5%.
  • Question 8

What is the value of n squared minus 10 when n is equal to 7?

CORRECT ANSWER
39
EDDIE SAYS
So, we need to substitute 7 into the equation n ² - 10 7 x 7 = 49 - 10 = 39
  • Question 9

How many hours are there in 4 days?

CORRECT ANSWER
96
EDDIE SAYS
We know there are 24 hours in a day. 24 x 4 = 96 hours in total.
  • Question 10

A forty-five-minute train journey starts at 07:50.  At what time does the journey end?

 

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
We need to add 45 minutes on to 07:50. If we add on 40 we get to 08:30, and then we add on the final 5 minutes.
  • Question 11

What is the name of a ten-sided polygon?

CORRECT ANSWER
Decagon
EDDIE SAYS
Did you get this right? Dec means ten. Think about a decathlon, that means an athletics event where there are 10 events!
  • Question 12

Change 6900 grams into kilograms.

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
Did you remember which way to convert? A kilo (is another word for a thousand) we need to, therefore, divide 6900 by 1000 to get the answer 6.9 kg.
  • Question 13

Edward pays £44.75 to watch Chelsea play Arsenal. 

How much change does he get from a £50 note? 

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
This was a straight forward subtraction. 50 - 44.75 = 5.25
  • Question 14

Two cups of coffee and one cup of tea cost £1.56. 

 

If a cup of tea costs 40 p, how much is one cup of coffee?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
For this sum, we need to work in reverse. We begin by subtracting 40 from 156 which leaves us with 116 (£1.16) We can then divide this by 2 to see how much the coffee costs. 116 ÷ 2 = 58 = 58 p
  • Question 15

What is the area in cm2 of a triangle with a base of 12 cm and a height of 7 cm?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
Can you remember the formula? 1/2 base x height is the calculation we need for the area of a triangle. 12 ÷ 2 = 6 x 7 = 42
  • Question 16

Harriet drives for 2¼ hours at an average speed of 80 km/h.  How far does she travel in km?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
We can work out that Harriet has travelled 160 km in two hours (as we know she is travelling at 80 km an hour) Then we divide 80 by 4 to work out how far she went in 1/4 of an hour and we know this is 20km 160 + 20 = 180 km
  • Question 17

How much will it cost to buy 5 stamps costing 29 p each?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
We need to calculate 29 x 5 and we end up with 145p We now convert this into £s by dividing by 100 and end up with £1.45
  • Question 18

A father is now three times as old as his son. In two years time, the son will be 14. How old will the father be in two years time?

CORRECT ANSWER
38
EDDIE SAYS
The father's age = 3 x the son's age In 2 years the son is 14, so now he is 12 12 x 3 = 36 That means the father is 36, in two years he will be 38
  • Question 19

Five rolls of wallpaper cover an area of 14 square metres of wall.  What area of the wall will be covered with four rolls?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
We know that 5 rolls will cover 14 m ² If we divide 14 by 5 we can find out how much one roll will cover and we the answer to this is 2.8m ² Now, we take one roll (2.8m ² ) and x 4 = 11.2 m ²
  • Question 20

There are 40 coloured counters in a jar.  12 are red, 10 are blue and the rest are green.  Harry draws a counter at random out of the jar.  What is the probability that he chooses a green counter?

(write your answer as a reduced fraction in the form a/b)

 

CORRECT ANSWER
9/20
EDDIE SAYS
We know that 12 of the counters are red and 10 are blue, which means that we can account for 22 of the counters in the container. There are 40 counters in the jar in total so we can work out that the remaining 18 must be green, which can be shown as the fraction 18/40. We can simplify this by dividing both the numerator and denominator by 2 to get 9/20 Well done, that's another activity completed!
---- OR ----

Get started for free so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Try an activity or get started for free