The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Understanding Word Questions 1

In this worksheet, students will be asked to practice answering word questions in preparation for the SATS Reading paper.

'Understanding Word Questions 1 ' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Exam-Style Questions: SATs English

Curriculum subtopic:   Exam-Style Questions: Word Questions

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

Great job! You have decided to spend some time practising for your SATs Reading test.

 

In this activity, you will practice how to answer word questions.

 

What are word questions?

  • In the SATs reading test, a word question will ask you to give and explain the meaning of a word in the text. 
  • Usually, word questions are straightforward to answer and a good way to collect some marks in the test.
  • If you have spent time text marking, you may have already highlighted the word you are being asked about!
  • You may be asked to look at a paragraph to find a word, so make sure you read all of it carefully.
  • If you are unsure what a word means, re-read the sentence it is in and the sentences that surround it.

 

Word questions are a main question type in the SATs Reading test so by completing this activity, you will be used to them and better prepared for the test, good luck!

 

kids reading books

Read the extract carefully, what does 'dusky, night sky' tell us?

 

Through the forest, in the dusky night sky, prowled a fierce, nasty beast...was he preparing to pounce on his prey?

He was quite confident that he owned this territory. All of the other local creatures would tremble when he came close and act upon his every purr.

 

 

It is cold.

It is a full moon.

It is nighttime.

The sun is about to set.

Which word in the passage shows how the creature is moving?

 

Through the forest, in the dusky night sky, prowled a fierce, nasty beast...was he preparing to pounce on his prey?

He was quite confident that he owned this territory. All of the other local creatures would tremble when he came close and act upon his every purr.

The passage tells us that the creature was prowling, which description closely matches this type of movement?

 

Through the forest, in the dusky night sky, prowled a fierce, nasty beast...was he preparing to pounce on his prey?

He was quite confident that he owned this territory. All of the other local creatures would tremble when he came close and act upon his every purr.

To move excitedly and quickly.

To move in a loud manner, drawing attention.

To move on titptoes whilst rustling through the undergrowth.

To move stealthily in search of prey.

Once he had finished terrorising all creatures great and small, he would slither back to his luxurious palace, take a huge stretch and settle down for a comfortable slumber. His palace was like no other...for a start, it was on a cloud, high up in the sky! All of his furniture was crafted from marble and gold, his gardens were enormous, perfect for exercise and finally, the food he ate was undoubtedly fit for a king.

 

Focus on this phrase from the passage:

Once he had finished terrorising all creatures great and small...

What is the meaning of the word 'terrorising'?

To cause something unexpected to happen.

To make someone worried.

Fill someone with fear and terror.

Causing someone to feel extreme happiness.

Once he had finished terrorising all creatures great and small, he would slither back to his luxurious palace, take a huge stretch and settle down for a comfortable slumber. His palace was like no other...for a start, it was on a cloud, high up in the sky! All of his furniture was crafted from marble and gold, his gardens were enormous, perfect for exercise and finally, the food he ate was undoubtedly fit for a king.

 

Find and copy the word that shows what type of palace it was.

 

Once he had finished terrorising all creatures great and small, he would slither back to his luxurious palace, take a huge stretch and settle down for a comfortable slumber. His palace was like no other...for a start, it was on a cloud, high up in the sky! All of his furniture was crafted from marble and gold, his gardens were enormous, perfect for exercise and finally, the food he ate was undoubtedly fit for a king.

 

Find and copy the word that describes how the creature would travel back to his palace.

 

 

From his elevated position on the cloud, he could look down at all of the other animals, fighting for space in the tiny forest. He lounged backward and basked in the heat of the spherical fireball and enjoyed watching the shooting stars firing past.

He really did feel like the King of the World.

 

Can you find the word that shows the creature's home was high in the sky?

 

From his elevated position on the cloud, he could look down at all of the other animals, fighting for space in the tiny forest. He lounged backward and basked in the heat of the spherical fireball and enjoyed watching the shooting stars firing past.

He really did feel like the King of the World.

 

Can you choose the word that most accurately describes the 'spherical fireball'?

 

 

Shooting Stars

The Moon

The Sun

Asteroids

Carefully read this sentence:

The invaders quickly settled into life on the planet Mars.

 

Which description closely matches the meaning of the word 'invaders'?

To make friends with the natives of a country.

To make peace with another country.

To learn about a different culture.

Enter and take control of another country.

Carefully read this sentence:

The Earthquake was truly disastrous for everyone involved.

 

Give the meaning of the word 'disastrous' in this sentence.

  • Question 1

Read the extract carefully, what does 'dusky, night sky' tell us?

 

Through the forest, in the dusky night sky, prowled a fierce, nasty beast...was he preparing to pounce on his prey?

He was quite confident that he owned this territory. All of the other local creatures would tremble when he came close and act upon his every purr.

 

 

CORRECT ANSWER
It is nighttime.
EDDIE SAYS
Great- you've got started! How did you do? 'Dusky, night sky' shows us that the sun has already set and that it is nighttime. Remember, a word question is all about giving or explaining the meaning of a word question in the text.
  • Question 2

Which word in the passage shows how the creature is moving?

 

Through the forest, in the dusky night sky, prowled a fierce, nasty beast...was he preparing to pounce on his prey?

He was quite confident that he owned this territory. All of the other local creatures would tremble when he came close and act upon his every purr.

CORRECT ANSWER
prowled
EDDIE SAYS
Did you spot that 'prowled' shows how the creature is moving? This a good start practising answering word questions- keep it up!
  • Question 3

The passage tells us that the creature was prowling, which description closely matches this type of movement?

 

Through the forest, in the dusky night sky, prowled a fierce, nasty beast...was he preparing to pounce on his prey?

He was quite confident that he owned this territory. All of the other local creatures would tremble when he came close and act upon his every purr.

CORRECT ANSWER
To move stealthily in search of prey.
EDDIE SAYS
Did you notice that 'prowled' means to move stealthily in search of prey? Remember to skim through the whole paragraph again when you are asked to explain the meaning of a particular phrase. Keep going- this is a good start practising how to answer word questions!
  • Question 4

Once he had finished terrorising all creatures great and small, he would slither back to his luxurious palace, take a huge stretch and settle down for a comfortable slumber. His palace was like no other...for a start, it was on a cloud, high up in the sky! All of his furniture was crafted from marble and gold, his gardens were enormous, perfect for exercise and finally, the food he ate was undoubtedly fit for a king.

 

Focus on this phrase from the passage:

Once he had finished terrorising all creatures great and small...

What is the meaning of the word 'terrorising'?

CORRECT ANSWER
Fill someone with fear and terror.
EDDIE SAYS
Is this getting easier? Hopefully, you chose 'Fill someone with fear and terror.' When you are answering 'word' questions, you will find you are expected to understand and explain the meaning of words.
  • Question 5

Once he had finished terrorising all creatures great and small, he would slither back to his luxurious palace, take a huge stretch and settle down for a comfortable slumber. His palace was like no other...for a start, it was on a cloud, high up in the sky! All of his furniture was crafted from marble and gold, his gardens were enormous, perfect for exercise and finally, the food he ate was undoubtedly fit for a king.

 

Find and copy the word that shows what type of palace it was.

 

CORRECT ANSWER
luxurious
EDDIE SAYS
Nice job if you spotted that the word that describes the palace is 'luxurious'. A word question will always challenge you to show you understand the meaning of words and phrases in the test paper. You're making super progress, keep it up!
  • Question 6

Once he had finished terrorising all creatures great and small, he would slither back to his luxurious palace, take a huge stretch and settle down for a comfortable slumber. His palace was like no other...for a start, it was on a cloud, high up in the sky! All of his furniture was crafted from marble and gold, his gardens were enormous, perfect for exercise and finally, the food he ate was undoubtedly fit for a king.

 

Find and copy the word that describes how the creature would travel back to his palace.

 

 

CORRECT ANSWER
slither
EDDIE SAYS
How did you find this one? Did you manage to find the word 'slither'? This word means to move smoothly over a surface. Remember to re-read the text to try to work out the word with the same meaning. Keep going- you are making super progress!
  • Question 7

From his elevated position on the cloud, he could look down at all of the other animals, fighting for space in the tiny forest. He lounged backward and basked in the heat of the spherical fireball and enjoyed watching the shooting stars firing past.

He really did feel like the King of the World.

 

Can you find the word that shows the creature's home was high in the sky?

 

CORRECT ANSWER
elevated
EDDIE SAYS
This is a tricky one! The word that showed the creature's home is high in the sky is 'elevated'. By using this word, the author makes it clear how high up he is! Keep going- you are making super progress!
  • Question 8

From his elevated position on the cloud, he could look down at all of the other animals, fighting for space in the tiny forest. He lounged backward and basked in the heat of the spherical fireball and enjoyed watching the shooting stars firing past.

He really did feel like the King of the World.

 

Can you choose the word that most accurately describes the 'spherical fireball'?

 

 

CORRECT ANSWER
The Sun
EDDIE SAYS
Hopefully, by carefully reading the short story, you have realised the 'spherical fireball' is referring to the sun! This is the type of question in which you had to explain the meaning of a phrase. All of this practice will really help you to feel more confident when you complete the SATs reading test.
  • Question 9

Carefully read this sentence:

The invaders quickly settled into life on the planet Mars.

 

Which description closely matches the meaning of the word 'invaders'?

CORRECT ANSWER
Enter and take control of another country.
EDDIE SAYS
Don't panic if you found this difficult, this is why we spend time practising! The description that closely matches 'invaders' is 'Enter and take control of another country.' Always remember to re-read the sentence a couple of times to try to work out the meaning of a specific word.
  • Question 10

Carefully read this sentence:

The Earthquake was truly disastrous for everyone involved.

 

Give the meaning of the word 'disastrous' in this sentence.

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
In this question, the pupil is expected to show a clear understanding of the word 'disastrous', which is one of the Year 5/6 tricky words. The explanation should indicate that the word means to cause great damage and cause tragedy. Fantastic focus! You are now more prepared for the SATs reading test.
Try it ---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.