Calculate the Cost of Items

In this worksheet, students will add and subtract amounts of money.

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Measurement

Difficulty level:

Worksheet Overview

Do you ever go to the shop to buy something and wonder if you have enough money?

Worry no more!

In this activity, we will practise adding amounts of money to work out how much change we should get.

Remember:

There are 100 pence in one pound (£)

£3.45 means £3 and 45 pence.

Let's get started.

Chocolate bars cost 65p each.

If Sara buys 4 bars, how how change from £5 will she get?

First, we need to work out 4 lots of 65p.

65 x 4 = 260p (£2.60)

Now we subtract this from 500 (£5.00)

500 - 260 = 240 (£2.40)

Sara will get £2.40 change.

Let's look at another question.

Comics cost £1.50 and sweets cost 75p.

How much will one comic and one packet of sweets cost altogether?

Let's put both amounts into pence (p).

£1.50 = 150p (multiply by 100)

Now, add the two amounts:  150 + 75 = 225

225p  = £2.25 (divide by 100)

A comic and some sweets will cost £2.25

Now, why don't you answer some questions involving money?

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started