The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Measuring Time: When Does it End?

In this worksheet, students calculate what time an event finishes or how long it takes.

'Measuring Time: When Does it End?' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:  Measurement

Curriculum subtopic:  Compare Time Durations of Events

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this worksheet, you must answer questions to find out what time something ends, or how long it takes.

 

Example

Jack went to the shop at 9:30.  

He came back half an hour later.

 

 

At what time did he come back?

 

Answer

Half an hour is 30 minutes.

Jack comes back at 10:00

David started to eat breakfast at 08:45.

He took 15 minutes to finish.

 

 

At what time did he finish?

09:00

08:55

09:15

David leaves home at 07:00.

He takes 5 minutes to cycle to school.

 

 

At what time does he arrive at school?

07:05

08:20

07:20

A TV programme begins at 11:30 and finishes at 11:35.

 

 

How long does it last?

5

10

15

Clare took 10 minutes to eat breakfast.

She started at 08:45.

 

 

At what time did she finish?

09:00

08:55

09:15

Betty went to the shop at 9:30.

She came back half an hour later.

 

 

At what time did she come back?

10:00

08:55

09:15

Tony begins his maths homework at 6:15 and finishes at 6:25.

 

 

How many minutes did it take?

5

10

15

Amy went to the shop at 09:45.

She came back half an hour later.

 

 

At what time did she come back?

10:00

08:55

10:15

David leaves home at 06:30 to start his paper round.

David takes 10 minutes to cycle to the newsagents.

 

 

At what time does he arrive at the newsagents?

07:05

06:40

07:20

The news starts at 09:30 and finishes at 09:40.

 

 

How many minutes does it last?

5

10

15

Tina begins her maths homework at 6:30 and finishes at 6:55.

 

 

How long did it take?

25

10

15

  • Question 1

David started to eat breakfast at 08:45.

He took 15 minutes to finish.

 

 

At what time did he finish?

CORRECT ANSWER
09:00
EDDIE SAYS
15 minutes after 08:45 is 9 o'clock.
  • Question 2

David leaves home at 07:00.

He takes 5 minutes to cycle to school.

 

 

At what time does he arrive at school?

CORRECT ANSWER
07:05
EDDIE SAYS
5 minutes after 7 o'clock is 07:05.
  • Question 3

A TV programme begins at 11:30 and finishes at 11:35.

 

 

How long does it last?

CORRECT ANSWER
5
EDDIE SAYS
From 11:30 to 11:35 is 5 minutes.
  • Question 4

Clare took 10 minutes to eat breakfast.

She started at 08:45.

 

 

At what time did she finish?

CORRECT ANSWER
08:55
EDDIE SAYS
10 minutes after 08:45 is 08:55.
  • Question 5

Betty went to the shop at 9:30.

She came back half an hour later.

 

 

At what time did she come back?

CORRECT ANSWER
10:00
EDDIE SAYS
Half an hour after 09:30 is 10 o'clock.
  • Question 6

Tony begins his maths homework at 6:15 and finishes at 6:25.

 

 

How many minutes did it take?

CORRECT ANSWER
10
EDDIE SAYS
25 is 10 more than 15.
  • Question 7

Amy went to the shop at 09:45.

She came back half an hour later.

 

 

At what time did she come back?

CORRECT ANSWER
10:15
EDDIE SAYS
Half an hour after 09:45 is 10:15 or quarter past 10.
  • Question 8

David leaves home at 06:30 to start his paper round.

David takes 10 minutes to cycle to the newsagents.

 

 

At what time does he arrive at the newsagents?

CORRECT ANSWER
06:40
EDDIE SAYS
30 + 10 = 40.
  • Question 9

The news starts at 09:30 and finishes at 09:40.

 

 

How many minutes does it last?

CORRECT ANSWER
10
EDDIE SAYS
40 - 30 = 10
  • Question 10

Tina begins her maths homework at 6:30 and finishes at 6:55.

 

 

How long did it take?

CORRECT ANSWER
25
EDDIE SAYS
55 - 30 = 25.
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.