 # Time Problems (2)

In this worksheet, students must know how many seconds, minutes and hours there are in various time periods, including halves and quarters. Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Measurement

Curriculum subtopic:   Solve Time Problems

Difficulty level:   ### QUESTION 1 of 10

You should know that there are:

60 seconds in 1 minute

60 minutes in 1 hour.

This means that there are:

30 seconds in ½ minute

15 seconds in ¼ minute

45 seconds in ¾ minute

30 minutes in ½ hour

15 minutes in ¼ hour

45 minutes in ¾ hour.

Example 1

Jack takes 5¼ minutes to learn his capital cities.

How many seconds is this?

1 minute = 60 seconds.

½ minute = 30 seconds.

¼ minute = 15 seconds.

5¼ minutes = 5 × 60 + 15 = 300 + 15 = 315 seconds.

Example 2

Ahmed starts work at 9 a.m. and finishes at 4:30 p.m.

For how many minutes is he at work?

From 9 a.m. to 4 p.m. is 7 hours so Ahmed is at work for 7½ hours.

1 hour = 60 minutes.

½ hour = 30 minutes.

7½ hours = 7 × 60 + 30 = 420 + 30 = 450 minutes.

Jack takes an exam that lasts for 2¼ hours.

How many minutes is this?

Just write the number.

Ann starts work at 10:30 a.m. and finishes at 1:45 p.m.

How many minutes is this?

150

195

210

A bus arrives at a bus stop every 3¾ minutes.

How many seconds is this?

Just write the number.

A plane takes off at 8 p.m. in London and lands at 9:35 p.m. in Aberdeen.

How long was the flight in minutes?

Just write the number.

Pete boils an egg for 4¼ minutes.

How many seconds is this?

Just write the number.

Bill wants to watch a film that lasts 200 minutes.

He has to go out in 3 hours time.

Does he have enough time to watch the whole film before he goes out?

yes

no

Jack takes 1½ hours to get to the top of the hill.

Jill is 5 minutes faster.

How many minutes does it take Jill?

85

90

95

It takes roughly 8 minutes and 20 seconds for light to travel from the sun to the earth.

How many seconds is this?

Just write the number.

The International Space Station orbits the earth every 93 minutes.

How long is this roughly?

just over 1½ minutes

just under 1½ hours

just over 1½ hours

Fatima can read a page of her book in 50 seconds.

How many minutes will it take her to read 6 pages?

Just write the number.

• Question 1

Jack takes an exam that lasts for 2¼ hours.

How many minutes is this?

Just write the number.

135
EDDIE SAYS
60 minutes = 1 hour
15 minutes = ¼ hour
2 × 60 + 15 = 120 + 15 = 135 minutes
• Question 2

Ann starts work at 10:30 a.m. and finishes at 1:45 p.m.

How many minutes is this?

195
EDDIE SAYS
She works for 3¼ hours.
60 minutes = 1 hour
180 minutes = 3 hours
30 minutes = ½ hour
15 minutes = ¼ hour
3 × 60 + 15 = 180 + 15 = 195 minutes
• Question 3

A bus arrives at a bus stop every 3¾ minutes.

How many seconds is this?

Just write the number.

225
EDDIE SAYS
60 seconds = 1 minute
30 seconds = ½ minute
15 seconds = ¼ minute
3 × 60 + 30 + 15 = 180 + 45 = 225 seconds
• Question 4

A plane takes off at 8 p.m. in London and lands at 9:35 p.m. in Aberdeen.

How long was the flight in minutes?

Just write the number.

95
EDDIE SAYS
The flight takes 1 hour and 35 minutes.
60 minutes = 1 hour
60 + 35 = 95 minutes
• Question 5

Pete boils an egg for 4¼ minutes.

How many seconds is this?

Just write the number.

255
EDDIE SAYS
60 seconds = 1 minute
15 seconds = ¼ minute
4 × 60 + 15 = 240 + 15 = 255 seconds
• Question 6

Bill wants to watch a film that lasts 200 minutes.

He has to go out in 3 hours time.

Does he have enough time to watch the whole film before he goes out?

no
EDDIE SAYS
3 hours = 180 minutes so he doesn't have enough time.
• Question 7

Jack takes 1½ hours to get to the top of the hill.

Jill is 5 minutes faster.

How many minutes does it take Jill?

85
EDDIE SAYS
1½ hours = 60 + 30 = 90 minutes
Jill takes 5 minutes less = 90 - 5 = 85 minutes.
• Question 8

It takes roughly 8 minutes and 20 seconds for light to travel from the sun to the earth.

How many seconds is this?

Just write the number.

500
EDDIE SAYS
8 × 60 + 20 = 480 + 20 = 500 seconds
• Question 9

The International Space Station orbits the earth every 93 minutes.

How long is this roughly?

just over 1½ hours
EDDIE SAYS
60 minutes = 1 hour so 90 minutes = 1½ hours.
93 minutes is just over this.
• Question 10

Fatima can read a page of her book in 50 seconds.

How many minutes will it take her to read 6 pages?

Just write the number.

5
EDDIE SAYS
6 × 50 = 300 seconds.
300 ÷ 60 = 5 minutes.
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

### What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started 