The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Subtract Numbers with Decimal Places (2)

In this worksheet, students subtract numbers with decimal places.

'Subtract Numbers with Decimal Places (2)' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:  Number: Fractions, Decimals and Percentages

Curriculum subtopic:  Use up to Three Decimal Places

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this worksheet, we will learn about the subtraction of numbers with decimals.

 

Example:

Question:

 

Find the difference between  17.5 - 2.75.

 

Answer:

Finding the difference means subtracting, so we need to work out 17.5 - 2.75

Step 1. Line up the decimal points and add zeros when needed, next to the 17.50.

Step 2. Subtract, starting with the hundredths place. We need to regroup, so 5 in the tenths place becomes 4 and 0 in the hundredths place becomes 10. Subtract 10 - 5 = 5.

Step 3. Move to the tenths place and regroup with the ones place (to the left of the decimal), so the 7 becomes 6 and the 4 in the tenths place becomes 14. Subtract 14 - 7 = 7.

Step 4. Move to the ones place, to the left of the decimal. Subtract 6 - 2 = 4 and then in the tens place, 1 - 0 = 1.

The answer is 14.75. Subtract as normal, but remember to line up the decimals so that the place value in the answer is correct. 

 

Subtract decimals   

 

 

Find the difference between the two numbers

729.7 - 290.5 = ________

Find the difference between the two numbers

733.1 - 698.7 = ________

Find the difference between the two numbers

961.9 - 568.4 = ________

Find the difference between the two numbers

828.6 - 379.6 = ________

Find the difference between the two numbers

989.4 - 829.3 = ________

Find the difference between the two numbers

407.1 - 380.7 = ________

Find the difference between the two numbers

422.2 - 420.6 = ________

Find the difference between the two numbers

941.7 - 545.6 = ________

Find the difference between the two numbers

476.9 - 416.5  = ________

Find the difference between the two numbers

969.4 - 870.6  = ________

  • Question 1

Find the difference between the two numbers

729.7 - 290.5 = ________

CORRECT ANSWER
439.2
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the tenths place, 7 - 5 = 2. Step 3. Move to the ones place, to the left of the decimal, and subtract 9 - 0 = 9. Step 4. Move to the tens place. We need to regroup, so 7 in the hundreds place becomes 6 and 2 in the tens place becomes 12. Subtract 12 - 9 = 3. Step 5. Subtract in the hundred place, 6 - 2 = 4. Answer: 439.2
  • Question 2

Find the difference between the two numbers

733.1 - 698.7 = ________

CORRECT ANSWER
34.4
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the tenths place. We need to regroup, so 3 in the ones place becomes 2 and 1 in the tenths place becomes 11. Subtract 11 - 7 = 4. Step 3. Move to the ones place, to the left of the decimal. We need to regroup, so 3 in the tens place becomes 2 and 2 in the ones place becomes 12. Subtract 12 - 8 = 4. Step 4. Move to the tens place. We need to regroup, so 7 in the hundreds place becomes 6 and 2 in the tens place becomes 12. Subtract 12 - 9 = 3. Step 5. Subtract in the hundreds place, 6 - 6 = 0. Answer: 34.4
  • Question 3

Find the difference between the two numbers

961.9 - 568.4 = ________

CORRECT ANSWER
393.5
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the tenths place, 9 - 4 = 5. Step 3. Move to the ones place, to the left of the decimal. We need to regroup, so 6 in the tens place becomes 5 and 1 in the ones place becomes 11. Subtract 11 - 8 = 3. Step 4. Move to the tens place. We need to regroup, so 9 in the hundreds place becomes 8 and 5 in the tens place becomes 15. Subtract 15 - 6 = 9. Step 5. Subtract in the hundreds place, 8 - 5 = 3. Answer: 393.5
  • Question 4

Find the difference between the two numbers

828.6 - 379.6 = ________

CORRECT ANSWER
449
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the tenths place, 6 - 6 = 0. Step 3. Move to the ones place, to the left of the decimal. We need to regroup, so 2 in the tens place becomes 1 and 8 in the ones place becomes 18. Subtract 18 - 9 = 9. Step 4. Move to the tens place. We need to regroup, so 8 in the hundreds place becomes 7 and 1 in the tens place becomes 11. Subtract 11 - 7 = 4. Step 5. Subtract in the hundreds place, 7 - 3 = 4. Answer: 449 or 449.0
  • Question 5

Find the difference between the two numbers

989.4 - 829.3 = ________

CORRECT ANSWER
160.1
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the tenths place, 4 - 3 = 1. Step 3. Move to the ones place, to the left of the decimal. Subtract 9 - 9 = 0. Step 4. Move to the tens place. Subtract 8 - 2 = 6. Step 5. Subtract in the hundreds place, 9 - 8 = 1. Answer: 160.1
  • Question 6

Find the difference between the two numbers

407.1 - 380.7 = ________

CORRECT ANSWER
26.4
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the tenths place. We need to regroup, so 7 in the ones place becomes 6 and 1 in the tenths place becomes 11. Subtract 11 - 7 = 4. Step 3. Move to the ones place, to the left of the decimal. Subtract 6 - 0 = 6. Step 4. Move to the tens place. We need to regroup, so 4 in the hundreds place becomes 3 and 0 in the tens place becomes 10. Subtract 10 - 8 = 2. Step 5. Subtract in the hundreds place, 3 - 3 = 0. Answer: 26.4
  • Question 7

Find the difference between the two numbers

422.2 - 420.6 = ________

CORRECT ANSWER
1.6
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the tenths place. We need to regroup, so 2 in the ones place becomes 1 and 2 in the tenths place becomes 12. Subtract 12 - 6 = 6. Step 3. Move to the ones place, to the left of the decimal. Subtract 1 - 0 = 1. Step 4. Move to the tens place. Subtract 2 - 2 = 0. Step 5. Subtract in the hundreds place, 4 - 4 = 0. Answer: 1.6 or 001.6
  • Question 8

Find the difference between the two numbers

941.7 - 545.6 = ________

CORRECT ANSWER
396.1
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the tenths place, 7 - 6 = 1. Step 3. Move to the ones place, to the left of the decimal. We need to regroup, so 4 in the tens place becomes 3 and 1 in the ones place becomes 11. Subtract 11 - 5 = 6. Step 4. Move to the tens place. We need to regroup, so 9 in the hundreds place becomes 8 and 3 in the tens place becomes 13. Subtract 13 - 4 = 9. Step 5. Subtract in the hundreds place, 8 - 5 = 3. Answer: 396.1
  • Question 9

Find the difference between the two numbers

476.9 - 416.5  = ________

CORRECT ANSWER
60.4
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the tenths place, 9 - 5 = 4. Step 3. Move to the ones place, to the left of the decimal. Subtract 6 - 6 = 0. Step 4. Move to the tens place. Subtract 7 - 1 = 6. Step 5. Subtract in the hundreds place, 4 - 4 = 0. Answer: 60.4 or 060.4
  • Question 10

Find the difference between the two numbers

969.4 - 870.6  = ________

CORRECT ANSWER
98.8
EDDIE SAYS
Step 1. Line up the decimal points. Step 2. Subtract, starting with the tenths place. We need to regroup, so 9 in the ones place becomes 8 and 4 in the tenths place becomes 14. Subtract 14 - 6 = 8. Step 3. Move to the ones place, to the left of the decimal. Subtract 8 - 0 = 8. Step 4. Move to the tens place. We need to regroup, so 9 in the hundreds place becomes 8 and 6 in the tens place becomes 16. Subtract 16 - 7 = 9. Step 5. Subtract in the hundreds place, 8 - 8 = 0. Answer: 98.8 or 098.8
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.