The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Understand Addition and Subtraction Worded Problems

In this worksheet, students will be asked to use addition and subtraction skills in order to solve multi-step worded problems.

'Understand Addition and Subtraction Worded Problems' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Number: Addition and Subtraction

Curriculum subtopic:   Solve Multi-Step Add/Subtract Problems

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this activity, you will be asked to use your addition and subtraction skills in order to solve multi-step worded problems.

When solving these problems, read each question at least twice and look for highlighted words and numbers to help you.

 

Example

A plane arrived at an airport with 14,567 tonnes of cargo.

2,568 tonnes were then unloaded.

The plane was then loaded with 13,865 tonnes before taking off and leaving the airport.

How much cargo was on the plane when it left?

 

You need to solve this question in steps.

 

Step One

Subtract the amount taken off.

14,567 - 2,568 = 11,999 tonnes

 

Step Two

Add on the extra cargo put onto the plane.

11,999 + 13,865 = 25,864 tonnes

When the plane left, it was carrying 25,864 tonnes.

The populations of three towns in the same county are,

35,678

78,924

12,342

 

Over the course of the year, 2,345 people leave the three towns and move elsewhere.

 

What is the total population of the three towns now?

 

124,599

124,589

124,590

124,500

I am thinking of two numbers. 

One of the numbers is 68,792.

The difference between this number and the other is 5,678.

What is the other number?

124,599

124,589

124,590

124,500

A charity event raises £23,567 in ticket sales and £10,923 in merchandise sales.

 

The organisers pay £14,567 in expenses to the acts who performed.

 

What is the total amount raised for charity?

A charity event raises £36,789 in ticket sales and £14,888 in merchandise sales.

 

The organisers pay £19,211 in expenses to the acts who performed.

 

What is the total amount raised for charity?

 

At a weekend summer family day, £13,456 was raised on Saturday and £9,876 raised on Sunday.

 

At a similar event in the winter, £10,892 was raised on Saturday and £6,574 raised on Sunday.

 

How much was raised altogether?

£40,790

£40,798

£40,788

£40,698

At a weekend summer family day, £14,786 was raised on Saturday and £8,765 raised on Sunday.

 

At a similar event in the winter, £10,003 was raised on Saturday and £7,864 raised on Sunday.

 

How much was raised altogether?

£40,790

£40,798

£40,788

£40,698

Journey Distance in Kilometres
London to Milan 982 
London to Paris 934
Paris to Milan 600

 

Look at the journey times above.

A plane flies from London to Paris and then onto Milan.

How far does it fly in total?

 

1,543 km

1,534 km

1,540 km

1,530 km

Journey Distance in Kilometres
London to Milan 982 
London to Paris 934
Paris to Milan 600

 

Look at the journey times above.

A plane flies from London to Paris, onto Milan and then back to London.

How far does the plane fly in total?

 

1,543 km

1,534 km

1,540 km

1,530 km

Calculate,

 

8,924 + 4,567 + 231 = ?

 

Then, when you have found the answer, round it to the nearest 1,000.

 

At the start of the school year, there was £7,865 in the school parent committee budget.

 

By the end of the year, an additional £2,311 had been raised and £6,781 had been spent.

 

How much money was left in the budget by the end of the school year?

 

  • Question 1

The populations of three towns in the same county are,

35,678

78,924

12,342

 

Over the course of the year, 2,345 people leave the three towns and move elsewhere.

 

What is the total population of the three towns now?

 

CORRECT ANSWER
124,599
EDDIE SAYS
Step one: Add together the total population for all three towns 35,678 + 78,924 + 12,342 = 126,944 Step two: Subtract the number of people who have left 126,944 - 2,345 = 124,599 You’ve got this, keep going!
  • Question 2

I am thinking of two numbers. 

One of the numbers is 68,792.

The difference between this number and the other is 5,678.

What is the other number?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
To solve this problem, we have to use the numbers given and carry out a subtraction sum. 68,792 - 5,678 = 63,114 Hopefully, this method is starting to make more sense! Let's continue.
  • Question 3

A charity event raises £23,567 in ticket sales and £10,923 in merchandise sales.

 

The organisers pay £14,567 in expenses to the acts who performed.

 

What is the total amount raised for charity?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
Step 1: Add the total amount raised, 23,567 + 10,923 = £34,490 Step 2: Subtract expenses paid, 34,490 - 14,567 = £19,923
  • Question 4

A charity event raises £36,789 in ticket sales and £14,888 in merchandise sales.

 

The organisers pay £19,211 in expenses to the acts who performed.

 

What is the total amount raised for charity?

 

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
Step 1: Add the total amount raised, 36,789 + 14,888 = 51,677 Step 2: Subtract expenses paid, 51,677 - 19,211= £32,466 Are you feeling more confident?
  • Question 5

At a weekend summer family day, £13,456 was raised on Saturday and £9,876 raised on Sunday.

 

At a similar event in the winter, £10,892 was raised on Saturday and £6,574 raised on Sunday.

 

How much was raised altogether?

CORRECT ANSWER
£40,798
EDDIE SAYS
Step 1: Add together how much both family days raised Summer = 13,456 + 9,876 = £23,332 Winter = 10,892 + 6,576 = £17,466 Total raised = £23,332 + £17,466 = £40,798 You're halfway through, maths-whiz!
  • Question 6

At a weekend summer family day, £14,786 was raised on Saturday and £8,765 raised on Sunday.

 

At a similar event in the winter, £10,003 was raised on Saturday and £7,864 raised on Sunday.

 

How much was raised altogether?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
Step 1: Add together how much each family day raised Summer = 14,786 + 8,765 = £23,551 Winter = 10,003 + 7,864 = £17,867 Total raised = £23,551 + 17,867 = £41,418 The method remains the same each time, you just need to work step by step through each question!
  • Question 7
Journey Distance in Kilometres
London to Milan 982 
London to Paris 934
Paris to Milan 600

 

Look at the journey times above.

A plane flies from London to Paris and then onto Milan.

How far does it fly in total?

 

CORRECT ANSWER
1,534 km
EDDIE SAYS
London to Paris = 934 km Paris to Milan = 600 km Add together 934 + 600 = 1,534 km in total.
  • Question 8
Journey Distance in Kilometres
London to Milan 982 
London to Paris 934
Paris to Milan 600

 

Look at the journey times above.

A plane flies from London to Paris, onto Milan and then back to London.

How far does the plane fly in total?

 

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
London to Paris = 934 km Paris to Milan = 600 km Milan to London = 982 km Finally, add together 934 + 600 + 982 = 2,516 km
  • Question 9

Calculate,

 

8,924 + 4,567 + 231 = ?

 

Then, when you have found the answer, round it to the nearest 1,000.

 

CORRECT ANSWER
14,000
EDDIE SAYS
8,924 + 4,567 + 231 = 13,722 13,722 rounded to the nearest 1000 is 14,000. We round up as the hundreds digit is greater than 5.
  • Question 10

At the start of the school year, there was £7,865 in the school parent committee budget.

 

By the end of the year, an additional £2,311 had been raised and £6,781 had been spent.

 

How much money was left in the budget by the end of the school year?

 

CORRECT ANSWER
3395
3,395
3 395
EDDIE SAYS
Step one: Work out how much was raised total 7,865 + 2,311 = £10,176 Step two: Subtract the amount spent from the total 10,176 - 6,781 = £3,395 Great focus, that’s another activity completed!
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.