The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Add and Subtract Problems

In this worksheet, students solve addition and subtraction multi-step problems in contexts, deciding which operations and methods to use and why.

'Add and Subtract Problems' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:  Number: Addition and Subtraction

Curriculum subtopic:  Solve Multi-Step Add/Subtract Problems

Difficulty level:  

down

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

This worksheet is about word problems that require you to add and subtract, not just once, but perhaps several times.

 

Why do we add numbers?

We add when ...

  • we increase amounts
  • someone gives us something extra
  • we get more of something.

 

Why do we subtract numbers?

We subtract when ...

  • we decrease amounts
  • we give away something
  • we spend money.

 

 

Example

There are 225 sweets in a jar.

Jack takes 35 sweets out of the jar.

Jane takes 15 less than Jack out of the jar.

 

How many sweets are left in the jar?

 

Answer

First we work out how many sweets Jane takes.

This is 15 less than Jack. 

35 -15 = 20.

So Jane takes 20 sweets.

 

Sweets left in jar = 225 - 35 - 20 = 190 - 20 = 170 sweets

Amy has 14 sweets.

She eats 2 and gives 3 to Ben and 5 to Charlie.

Susie gives Amy 4 of her sweets.

 

How many sweets does Amy now have?

Ben is at the beach collecting shells.

He finds 54 shells, but loses 5 when he drops some.

His sister finds 43 shells, but she loses 10 when she drops hers.

 

How many shells do they have now in total?

A book has 420 pages.

I read 100 pages on Monday.

On Tuesday, I read 10 more pages than I did on Monday.

 

How many pages do I have left to read?

On a school trip, 75 people visit a castle.

There are 5 teachers and 52 children. The rest are parents.

 

How many parents are there?

Work out the missing number:

 

128 + 145 - ? = 27

Ahmed buys a bottle of orange juice for £1.75 and an apple for 54p.

How much change does he get from a £5 note?

Just write the number.

Maria and Naomi go shopping.

Maria buys a DVD for £9.50 and a pen for £4.55.

Naomi buys a book for £7.99 and a calculator for £12.50.

 

How much more than Maria did Naomi spend?

Just write the number.

A shop has 150 computers for sale.

They sell 25 on Monday, 19 on Tuesday and 32 on Wednesday.

On Thursday, another 99 computers are delivered to the shop and they sell 12.

On Friday, they sell 18 computers.

 

How many computers does the shop now have for sale?

There are 250 sweets in a jar.

Jack takes 25 sweets out of the jar.

Jane takes 10 less than Jack out of the jar.

 

How many sweets are left in the jar?

Abdul thinks of a number.

He adds 25 to the number. Then he subtracts 49 from that result.

His final result is 245.

 

What was the number that Abdul first thought of?

  • Question 1

Amy has 14 sweets.

She eats 2 and gives 3 to Ben and 5 to Charlie.

Susie gives Amy 4 of her sweets.

 

How many sweets does Amy now have?

CORRECT ANSWER
8
EDDIE SAYS
14 - 2 - 3 - 5 + 4 = 8
  • Question 2

Ben is at the beach collecting shells.

He finds 54 shells, but loses 5 when he drops some.

His sister finds 43 shells, but she loses 10 when she drops hers.

 

How many shells do they have now in total?

CORRECT ANSWER
82
EDDIE SAYS
54 - 5 + 43 - 10 = 82
  • Question 3

A book has 420 pages.

I read 100 pages on Monday.

On Tuesday, I read 10 more pages than I did on Monday.

 

How many pages do I have left to read?

CORRECT ANSWER
210
EDDIE SAYS
Monday 100 pages are read.
Tuesday 110 pages are read.
420 - 100 - 110 = 210 pages left
  • Question 4

On a school trip, 75 people visit a castle.

There are 5 teachers and 52 children. The rest are parents.

 

How many parents are there?

CORRECT ANSWER
18
EDDIE SAYS
75 - 5 - 52 = 70 - 52 = 18
  • Question 5

Work out the missing number:

 

128 + 145 - ? = 27

CORRECT ANSWER
246
EDDIE SAYS
128 + 145 = 273
273 - 27 = 246
  • Question 6

Ahmed buys a bottle of orange juice for £1.75 and an apple for 54p.

How much change does he get from a £5 note?

Just write the number.

CORRECT ANSWER
2.71
EDDIE SAYS
£1.75 + £0.54 = £2.29
£5.00 - £2.29 = £2.71
  • Question 7

Maria and Naomi go shopping.

Maria buys a DVD for £9.50 and a pen for £4.55.

Naomi buys a book for £7.99 and a calculator for £12.50.

 

How much more than Maria did Naomi spend?

Just write the number.

CORRECT ANSWER
6.44
EDDIE SAYS
£12.50 + £7.99 = £20.49
£9.50 + £4.55 = £14.05
£20.49 - £14.05 = £6.44
  • Question 8

A shop has 150 computers for sale.

They sell 25 on Monday, 19 on Tuesday and 32 on Wednesday.

On Thursday, another 99 computers are delivered to the shop and they sell 12.

On Friday, they sell 18 computers.

 

How many computers does the shop now have for sale?

CORRECT ANSWER
143
EDDIE SAYS
They sell 25 + 19 + 32 + 12 + 18 = 106.
150 + 99 - 106 = 143
  • Question 9

There are 250 sweets in a jar.

Jack takes 25 sweets out of the jar.

Jane takes 10 less than Jack out of the jar.

 

How many sweets are left in the jar?

CORRECT ANSWER
210
EDDIE SAYS
Jill takes 15 sweets.
250 - 25 - 15 = 210
  • Question 10

Abdul thinks of a number.

He adds 25 to the number. Then he subtracts 49 from that result.

His final result is 245.

 

What was the number that Abdul first thought of?

CORRECT ANSWER
269
EDDIE SAYS
Work backwards and in opposites to get: 245 + 49 - 25 = 269
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Start your £1 trial

Start your trial for £1