The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Add Two Large Numbers

In this worksheet, students use the column method to add together large numbers resulting in 5-digit and 6-digit answers.

'Add Two Large Numbers' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Number: Addition and Subtraction

Curriculum subtopic:   Add/Subtract Four-Digit (or more) Numbers

Difficulty level:  

$appendString = '&new=1'; $_SESSION['guest_aId'] = rand(); $urlToRedirect = FRAMEWORK_PATH . 'preview/worksheet/introduction?aId=' . $_SESSION['guest_aId'] . '&wId=' . $wsData['id'] . '&usertype=guest' . $appendString; ?>

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this activity, we will learn how to add two large numbers using column addition and regrouping.

 

e.g. Add the numbers below together:

22478 + 15622 

 

Answer:

Set the numbers out in columns and add vertically, remembering to regroup if a column adds up 10 or more.

 

1. Add the ones, 8 + 2 = 10. Write the 0 in the ones column, and regroup the 1 under the tens column.

 

2. Add the tens column, including the regrouped 1. Add 7 + 2 + 1 = 10. Write the 0 in the tens column and regroup the 1 under the hundreds column.

 

3. Add the hundreds column, including the regrouped 1. Add 4 + 6 + 1 = 11. Write the 1 in the hundreds column and regroup the 1 under the thousands column.

 

4. Add the thousands column, including the regrouped 1. Add 5 + 2 + 1 = 8.

 

5. Add the ten thousands column, 2 + 1 = 3.

 

Adding with regrouping

 

In summary:

22478 + 15622 = 38100

 

 

Want to understand this further and learn how this links to other topics in maths?


Why not watch this video?

 

Add the numbers together.

92270 + 63096  =  ____________

Add the numbers together.

38032 + 22243  =  ____________

Add the numbers together.

78542 + 58532  =  ____________

Add the numbers together.

84906 + 44004  =  ____________

Add the numbers together.

23746 + 57725  =  ____________

Add the numbers together.

85502 + 76805  =  ____________

Add the numbers together.

19791 + 23533  =  ____________

Add the numbers together.

16391 + 25433  =  ____________

Add the numbers together.

66243 + 46338  =  ____________

Add the numbers together.

19263 + 49552  =  ____________

  • Question 1

Add the numbers together.

92270 + 63096  =  ____________

CORRECT ANSWER
155366
EDDIE SAYS
1. Add the ones, 0 + 6 = 6. Write the 6 in the ones column. 2. Add the tens column, 7 + 9 = 16. Write the 6 in the tens column and regroup the 1 under the hundreds column. 3. Add the hundreds column, including the regrouped 1. Add 2 + 0 + 1 = 3. Write the 3 in the hundreds column. 4. Add the thousands column, 2 + 3 = 5. 5. Add the ten thousands column, 9 + 6 = 15. Answer: 155366
  • Question 2

Add the numbers together.

38032 + 22243  =  ____________

CORRECT ANSWER
60275
EDDIE SAYS
1. Add the ones, 2 + 3 = 5. Write the 5 in the ones column. 2. Add the tens column, 3 + 4 = 7. Write the 7 in the tens column. 3. Add the hundreds column, 0 + 2 = 2. Write the 2 in the hundreds column. 4. Add the thousands column, 8 + 2 = 10. Write the 0 in the thousands column and regroup the 1 under the ten thousands column. 5. Add the ten thousands column, including the regrouped one, 3 + 2 + 1 = 6. Answer: 60275
  • Question 3

Add the numbers together.

78542 + 58532  =  ____________

CORRECT ANSWER
137074
EDDIE SAYS
1. Add the ones, 2 + 2 = 4. Write the 4 in the ones column. 2. Add the tens column, 4 + 3 = 7. Write the 7 in the tens column. 3. Add the hundreds column, 5 + 5 = 10. Write the 0 in the hundreds column and regroup the 1 under the thousands column. 4. Add the thousands column, including the regrouped one, 8 + 8 + 1 = 17. Write the 7 in the thousands column and regroup the 1 under the ten thousands column. 5. Add the ten thousands column, including the regrouped one, 7 + 5 + 1 = 13. Answer: 137074
  • Question 4

Add the numbers together.

84906 + 44004  =  ____________

CORRECT ANSWER
128910
EDDIE SAYS
1. Add the ones, 6 + 4 = 10. Write the 0 in the ones column, and regroup the 1 under the tens column. 2. Add the tens column, including the regrouped 1. Add 0 + 0 + 1 = 1. Write the 1 in the tens column. 3. Add the hundreds column, 9 + 0 = 9. Write the 9 in the hundreds column. 4. Add the thousands column, 4 + 4 = 8. 5. Add the ten thousands column, 8 + 4 = 12. Answer: 128910
  • Question 5

Add the numbers together.

23746 + 57725  =  ____________

CORRECT ANSWER
81471
EDDIE SAYS
1. Add the ones, 6 + 5 = 11. Write the 1 in the ones column, and regroup the 1 under the tens column. 2. Add the tens column, including the regrouped 1. Add 4 + 2 + 1 = 7. Write the 7 in the tens column. 3. Add the hundreds column, 7 + 7 = 14. Write the 4 in the hundreds column and regroup the 1 under the thousands column. 4. Add the thousands column, including the regrouped 1. Add 3 + 7 + 1 = 11. Write the 1 in the thousands place and regroup the 1 under the ten thousands column. 5. Add the ten thousands column, including the regrouped 1, 2 + 5 + 1 = 8. Answer: 81471
  • Question 6

Add the numbers together.

85502 + 76805  =  ____________

CORRECT ANSWER
162307
EDDIE SAYS
1. Add the ones, 2 + 5 = 7. Write the 7 in the ones column. 2. Add the tens column, 0 + 0 = 0. Write the 0 in the tens column. 3. Add the hundreds column, 5 + 8 = 13. Write the 3 in the hundreds column and regroup the 1 under the thousands column. 4. Add the thousands column, including the regrouped one, 5 + 6 + 1 = 12. Write the 2 in the thousands column and regroup the 1 under the ten thousands column. 5. Add the ten thousands column, including the regrouped one, 8 + 7 + 1 = 16. Answer: 162307
  • Question 7

Add the numbers together.

19791 + 23533  =  ____________

CORRECT ANSWER
43324
EDDIE SAYS
1. Add the ones, 1 + 3 = 4. Write the 4 in the ones column. 2. Add the tens column, 9 + 3 = 12. Write the 2 in the tens column and regroup the 1 under the hundreds column. 3. Add the hundreds column, including the regrouped one, 7 + 5 + 1 = 13. Write the 3 in the hundreds column and regroup the 1 under the thousands column. 4. Add the thousands column, including the regrouped one, 9 + 3 + 1 = 13. Write the 3 in the thousands column and regroup the 1 under the ten thousands column. 5. Add the ten thousands column, including the regrouped one, 1 + 2 + 1 = 4. Answer: 43324
  • Question 8

Add the numbers together.

16391 + 25433  =  ____________

CORRECT ANSWER
41824
EDDIE SAYS
1. Add the ones, 1 + 3 = 4. Write the 4 in the ones column. 2. Add the tens column, 9 + 3 = 12. Write the 2 in the tens column and regroup the 1 below the hundreds column. 3. Add the hundreds column, including the regrouped one, 3 + 4 + 1 = 8. Write the 8 in the hundreds column. 4. Add the thousands column, 6 + 5 = 11. Write the 1 in the thousands column and regroup the 1 under the ten thousands column. 5. Add the ten thousands column, including the regrouped one, 1 + 2 + 1 = 4. Answer: 41824
  • Question 9

Add the numbers together.

66243 + 46338  =  ____________

CORRECT ANSWER
112581
EDDIE SAYS
1. Add the ones, 3 + 8 = 11. Write the 1 in the ones column and regroup the other 1 under the tens column. 2. Add the tens column, including the regrouped one, 4 + 3 + 1 = 8. Write the 8 in the tens column. 3. Add the hundreds column, 2 + 3 = 5. Write the 5 in the hundreds column. 4. Add the thousands column, 6 + 6 = 12. Write the 2 in the thousands column and regroup the 1 under the ten thousands column. 5. Add the ten thousands column, including the regrouped one, 6 + 4 + 1 = 11. Answer: 112581
  • Question 10

Add the numbers together.

19263 + 49552  =  ____________

CORRECT ANSWER
68815
EDDIE SAYS
1. Add the ones, 2 + 3 = 5. Write the 5 in the ones column. 2. Add the tens column, 6 + 5 = 11. Write the 1 in the tens column and regroup the other 1 below the hundreds column. 3. Add the hundreds column, including the regrouped one, 2 + 5 + 1 = 8. Write the 8 in the hundreds column. 4. Add the thousands column, 9 + 9 = 18. Write the 8 in the thousands column and regroup the 1 under the ten thousands column. 5. Add the ten thousands column, including the regrouped one, 1 + 4 + 1 = 6. Answer: 68815
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.