The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Solve Percentage and Decimal Problems

In this worksheet, students will be asked to solve worded problems using their knowledge of fractions, decimals and percentages.

'Solve Percentage and Decimal Problems' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Number: Fractions, Decimals and Percentages

Curriculum subtopic:   Solve Percentage/Decimal Problems

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this activity, you will be asked to solve a range of questions using your knowledge of fractions, decimals and percentages.

Here are some examples that will help you with the activity.

 

Example 1:

Write the decimal number 0.456 in expanded form

 

Answer 1:

Expanded form means to partition a number to see the place value of each digit clearly.

Because we are using a decimal number, we will write its expanded form using fractions.

0.456 = 4/10 + 5/100 + 6/1000

 

Example 2:

Francesca has completed 140 questions out of 200 in a huge quiz!

What is this as a decimal number?

Answer 2:

Step 1:

Convert the numbers to a fraction: 140/200 

Step 2:

Next, to convert a fraction into a decimal number, you need to divide the numerator by the denominator.

It's easiest to use a calculator or you can use the written method of long division.

140 ÷ 200 = 0.7

Francesca has completed 0.7 of her quiz.

 

Example 3:

Wayne has £85 from his savings.

He spends 1/5 buying a present for his Dad.

He then spends 30% on a football ticket.

How much money does he have left?

 

Answer 3:

Step 1: Find 1/5 of £85

85 ÷ 5 = £17

Wayne has spent £17 on a present for his Dad.

 

Step 2: Find 30% of £85

First find 10%

£85 ÷ 10 =£8.5

10% = £8.50

30% = £8.50 x 3

= £25.50

 

Step 3: Add both amounts together

£25.50 + £17 = £42.50

 

Step 4: Subtract the total spent from the original amount

£85 - £42.50 = £42.50

Wayne has £42.50 left.

Read the descriptions carefully and then match each one to the correct decimal number.

Column A

Column B

This number has 7 tenths
3.2
This number has 3 hundredths
2.29
This number has 1 decimal place
2.71
This number has the same amount of ones and tenths
1.03

Look carefully, the decimal numbers have been written in their expanded form.

Column A

Column B

0.29
2 tenths + 9 hundredths
0.19
3 tenths + 9 hundredths
0.09
1 tenth + 9 hundredths
0.39
0 tenths + 9 hundredths

Ashleigh says,

 

"0.602 in its expanded form is 6⁄10 + 2⁄100"

 

Is she correct?

 

Yes

No

I have placed some numbers in ascending order but one number is missing.

 

3.24

3 25⁄100

3.?

3.27

 

Can you write the missing fraction in the box below?

Yes

No

A group of children sat a quiz together.

Each child scored a result out of 100. The results are below.

 

Name Score Percentage
Bill 52 52%
Kira 82 82%
Mya 61 61%

 

How many more marks did each pupil need to score 100%?

Yes

No

Some children did a quiz together.

Each child scored a result out of 100. The results are below:

Name Score Percentage
Bill 52 52%
Kira 82 82%
Mya 61 61%

 

Another child, Charlotte, scored 1⁄4 of Bill's score.

What is Charlotte's result as a percentage?

Yes

No

Freya has read 240 pages of her book.

Her book has 400 pages.

How much of her book has she read as a decimal number?

 

0.6

0.65

0.4

0.06

Freddie has read 240 pages of his book.

His book has 600 pages.

How much of his book has he read as a decimal number?

 

George has a total of £45 that he has saved.

 

He decides to spend 3/5 of it on a game.

 

He also spends 10% of it on his lunch.

 

After his shopping trip, how much money does George have left?

Dylan has a total of £65 that he has saved.

 

He decides to spend 2/5 of it on toys.

 

He also spends 20% of it on magazines.

 

After his shopping trip, how much money does Dylan have left?

  • Question 1

Read the descriptions carefully and then match each one to the correct decimal number.

CORRECT ANSWER

Column A

Column B

This number has 7 tenths
2.71
This number has 3 hundredths
1.03
This number has 1 decimal place
3.2
This number has the same amount o...
2.29
EDDIE SAYS
This question required that you use your place value knowledge of decimal numbers carefully. This number has 7 tenths = 2.71 This number has 3 hundredths = 1.03 This number has 1 decimal place = 3.2 This number has the same number of ones and tenths = 2.29
  • Question 2

Look carefully, the decimal numbers have been written in their expanded form.

CORRECT ANSWER

Column A

Column B

0.29
2 tenths + 9 hundredths
0.19
1 tenth + 9 hundredths
0.09
0 tenths + 9 hundredths
0.39
3 tenths + 9 hundredths
EDDIE SAYS
How was your place value knowledge for this question? 0.29 = 2 tenths and 9 hundredths 0.19 = 1 tenth and 9 hundredths 0.09 = 0 tenths and 9 hundredths 0.39 = 3 tenths and 9 hundredths
  • Question 3

Ashleigh says,

 

"0.602 in its expanded form is 6⁄10 + 2⁄100"

 

Is she correct?

 

CORRECT ANSWER
No
EDDIE SAYS
Ashleigh is incorrect. 0.602 = 6/10 + 0/1000 + 2/1000 Remember, the use of the 0 digit shows that there's no value in that place of the number.
  • Question 4

I have placed some numbers in ascending order but one number is missing.

 

3.24

3 25⁄100

3.?

3.27

 

Can you write the missing fraction in the box below?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
Ascending order means to order the numbers from smallest to largest. The missing number is 3 26/100. Did you spot that?
  • Question 5

A group of children sat a quiz together.

Each child scored a result out of 100. The results are below.

 

Name Score Percentage
Bill 52 52%
Kira 82 82%
Mya 61 61%

 

How many more marks did each pupil need to score 100%?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
To achieve 100%, a pupil would need to score 100 marks. Therefore, Bill would need another 48 marks, Kira would need another 18 marks and Mya would need another 61 marks.
  • Question 6

Some children did a quiz together.

Each child scored a result out of 100. The results are below:

Name Score Percentage
Bill 52 52%
Kira 82 82%
Mya 61 61%

 

Another child, Charlotte, scored 1⁄4 of Bill's score.

What is Charlotte's result as a percentage?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
Charlotte scored 1/4 of Bill's score. To find 1/4 of 52, we divide by 4. 52 ÷ 4 = 13.
  • Question 7

Freya has read 240 pages of her book.

Her book has 400 pages.

How much of her book has she read as a decimal number?

 

CORRECT ANSWER
0.6
EDDIE SAYS
This is a 2 step problem to solve. Step 1. Find the fraction of the number of pages read: 240/400 Step 2. Convert the fraction into a decimal number by dividing the numerator by the denominator. 240 ÷ 400 = 0.6 Freya has read 0.6 of her book.
  • Question 8

Freddie has read 240 pages of his book.

His book has 600 pages.

How much of his book has he read as a decimal number?

 

CORRECT ANSWER
0.4
EDDIE SAYS
Again, this is a 2 step problem to solve. Step 1. Find the fraction of the number of pages read; 240/600 Step 2. Then, convert the fraction into a decimal number by dividing the numerator by the denominator. 240 ÷ 600 = 0.4 Freddie has read 0.4 of his book.
  • Question 9

George has a total of £45 that he has saved.

 

He decides to spend 3/5 of it on a game.

 

He also spends 10% of it on his lunch.

 

After his shopping trip, how much money does George have left?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
There were a few steps we had to take to solve this tricky one! Step 1: Work out how much George spent on the game. Find 1⁄5 of £45. £45 ÷ 5 = 9 1/5 = 9 3/5 = 9 x 3 = 27 George spent £27 on a game. Step 2: Work out how much George spent on lunch. £45 ÷ 10 = £4.50 10% = £4.50 George spent £4.50 on lunch. Step 3: Add the total spent together: £27 + £4.50 = £31.50 Step 4: Subtract the amount spent from the original total. £45 - £31.50 = £13.50 George has £13.50 left.
  • Question 10

Dylan has a total of £65 that he has saved.

 

He decides to spend 2/5 of it on toys.

 

He also spends 20% of it on magazines.

 

After his shopping trip, how much money does Dylan have left?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
Again, there were a few steps we had to take to solve this tricky one! Step 1: Work out how much Dylan spent on toys. Find 1/5 of £65. £65 ÷ 5 = 13 1/5 = 13 2/5 = 13 x 2 = 26 Dylan spent £26 on toys. Step 2: Work out how much Dylan spent on magazines. £65 ÷ 10 = £6.50 10% = £6.50 20% = £13 Dylan spent £13.00 on magazines. Step 3: Add the total spent together: £26 + £13 =£39 Step 4: Subtract the amount spent from the original total. £65 - £39 = £26 Dylan has £26 left. Great work, you've completed another activity! How about attempting another one so you feel super confident?
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.