The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Formal Long Division (3)

In this worksheet, students must divide numbers up to 4 digits by a two-digit number using the formal written method of long division. There may be remainders, which should be written as reduced fractions.

'Formal Long Division (3)' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Number: Addition, Subtraction, Multiplication and Division

Curriculum subtopic:   Divide to Four Digits (Long Division)

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this worksheet we will divide numbers with up to 4 digits by 2-digit numbers using long division.

There will be remainders which should be written as fractions.

 

Let's look at   1986 ÷ 15

 

We start by setting out the calculation as usual, like this, and then start dividing.

 

Long division

 

First we divide 19 ÷ 15 = 1 rem 4.

(Remember that 1 × 15 = 15 and so the remainder is 19 - 15 = 4.)

 

Long division

 

Bring the 8 down next to the 4.

Then we divide 48 ÷ 15 = 3 rem 3.

(Remember that 3 × 15 = 45 and so the remainder is 48 - 45 = 3.)

 

Long division

 

Bring the 6 down next to the 3.

Now we divide 36 ÷ 15 = 2 rem 6.

(Remember that 2 × 15 = 30 and so the remainder is 39 - 30 = 9.)

 

Long division with a fraction remainder

The final remainder is 6, but we want to write this as a fraction.

 

We are dividing by 15, so a remainder of 6 is actually the fraction 6/15.

 

6
15

 

To reduce this fraction to its lowest terms, we look for the highest number that goes into 6 and 15.

This will be 3, because 2 × 3 = 6 and 5 × 3 = 15.

So we divide the top and the bottom numbers by the magic number 3, to get 2 and 5.

 

6 = 2
15 5

 

We have shown that 1986 ÷ 15 =

132 2
5

 

In this worksheet, this will be written as 132 2/5  with a space between the 132 and the 2/5.

On paper, use long division to work out the answer to:

 

1615 ÷ 13

 

(Write any remainder as a fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

On paper, use long division to work out the answer to:

 

3904 ÷ 12

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

On paper, use long division to work out the answer to:

 

3608 ÷ 15

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

On paper, use long division to work out the answer to:

 

3396 ÷ 16

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

On paper, use long division to work out the answer to:

 

5195 ÷ 11

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

On paper, use long division to work out the answer to:

 

4154 ÷ 12

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

On paper, use long division to work out the answer to:

 

9858 ÷ 12

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

On paper, use long division to work out the answer to:

 

3101 ÷ 14

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

On paper, use long division to work out the answer to:

 

4720 ÷ 15

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

On paper, use long division to work out the answer to:

 

5535 ÷ 25

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

  • Question 1

On paper, use long division to work out the answer to:

 

1615 ÷ 13

 

(Write any remainder as a fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

CORRECT ANSWER
124 3/13
EDDIE SAYS
Divide 16 ÷ 13 = 1 rem 3 and bring down the 1 Divide 31 ÷ 13 = 2 rem 5 and bring down the 5 Divide 55 ÷ 13 = 4 rem 3 Answer: 124 3/13 (the remainder 3 is the numerator and the divisor 13 is the denominator)
  • Question 2

On paper, use long division to work out the answer to:

 

3904 ÷ 12

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

CORRECT ANSWER
325 1/3
EDDIE SAYS
Divide 39 ÷ 12 = 3 rem 3 and bring down the 0 Divide 30 ÷ 12 = 2 rem 6 and bring down the 4 Divide 64 ÷ 12 = 5 rem 4 Answer: 325 4/12 reduces to 325 1/3
  • Question 3

On paper, use long division to work out the answer to:

 

3608 ÷ 15

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

CORRECT ANSWER
240 8/15
EDDIE SAYS
Divide 36 ÷ 15 = 2 rem 6 and bring down the 0 Divide 60 ÷ 15 = 4 rem 0 and bring down the 8 Divide 8 ÷ 15 = 0 rem 8 Answer: 240 8/15
  • Question 4

On paper, use long division to work out the answer to:

 

3396 ÷ 16

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

CORRECT ANSWER
212 1/4
EDDIE SAYS
Divide 33 ÷ 16 = 2 rem 1 and bring down the 9 Divide 19 ÷ 16 = 1 rem 3 and bring down the 6 Divide 36 ÷ 16 = 2 rem 4 Answer: 212 4/16 reduces to 212 1/4
  • Question 5

On paper, use long division to work out the answer to:

 

5195 ÷ 11

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

CORRECT ANSWER
472 3/11
EDDIE SAYS
Divide 51 ÷ 11 = 4 rem 7 and bring down the 9 Divide 79 ÷ 11 = 7 rem 2 and bring down the 5 Divide 25 ÷ 11 = 2 rem 3 Answer: 472 3/11
  • Question 6

On paper, use long division to work out the answer to:

 

4154 ÷ 12

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

CORRECT ANSWER
346 1/6
EDDIE SAYS
Divide 41 ÷ 12 = 3 rem 5 and bring down the 5 Divide 55 ÷ 12 = 4 rem 7 and bring down the 4 Divide 74 ÷ 12 = 6 rem 2 Answer: 346 2/12 reduces to 346 1/6
  • Question 7

On paper, use long division to work out the answer to:

 

9858 ÷ 12

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

CORRECT ANSWER
821 1/2
EDDIE SAYS
Divide 98 ÷ 12 = 8 rem 2 and bring down the 5 Divide 25 ÷ 12 = 2 rem 1 and bring down the 8 Divide 18 ÷ 12 = 1 rem 6 Answer: 821 2/12 reduces to 821 1/2
  • Question 8

On paper, use long division to work out the answer to:

 

3101 ÷ 14

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

CORRECT ANSWER
221 1/2
EDDIE SAYS
Divide 31 ÷ 14 = 2 rem 3 and bring down the 0 Divide 30 ÷ 14 = 2 rem 2 and bring down the 1 Divide 21 ÷ 14 = 1 rem 7 Answer: 221 7/14 reduces to 221 1/2
  • Question 9

On paper, use long division to work out the answer to:

 

4720 ÷ 15

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

CORRECT ANSWER
314 2/3
EDDIE SAYS
Divide 47 ÷ 15 = 3 rem 2 and bring down the 2 Divide 22 ÷ 15 = 1 rem 7 and bring down the 0 Divide 70 ÷ 15 = 4 rem 10 Answer: 314 10/15 reduces to 314 2/3
  • Question 10

On paper, use long division to work out the answer to:

 

5535 ÷ 25

 

(Write any remainder as a reduced fraction, e.g. 343 3/4 with one space between the whole number and the fraction.)

CORRECT ANSWER
221 2/5
EDDIE SAYS
Divide 55 ÷ 25 = 2 rem 5 and bring down the 3 Divide 53 ÷ 25 = 2 rem 3 and bring down the 5 Divide 35 ÷ 25 = 1 rem 10 Answer: 221 10/25 reduces to 221 2/5
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.