The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Long Division Problems

In this worksheet, students must solve problems involving dividing numbers up to 4 digits by a two-digit number using the formal written method of long division. There will be remainders, which should be interpreted correctly.

'Long Division Problems' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Number: Addition, Subtraction, Multiplication and Division

Curriculum subtopic:   Divide to Four Digits (Long Division)

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this worksheet, use long division to solve problems by dividing up to 4 digit numbers by 2-digit numbers.

When using long division, recognise remainders and write them in the appropriate place.

 

Example

3904 eggs are packed into boxes of 12.

How many boxes will there be and how many eggs will be left over?

 

Answer

We must divide   3904 ÷ 12

First divide 39 ÷ 12 = 3 rem 3 and bring down the 0.


Next divide 30 ÷ 12 = 2 rem 6 and bring down the 4.


Lastly, divide 64 ÷ 12 = 5 rem 4.

We have shown that    3904 ÷ 12 = 325 r4

There will be 325 boxes and 4 eggs will be left over.

 

£4270 is shared equally between 14 people.

How much does each person get in pounds?

(Just write the number.)

5536 eggs are packed into boxes of 12.

How many full boxes will there be? 

5536 eggs are packed into boxes of 12.

How many eggs will be left unpacked?

A hotel owner buys 16 new television sets costing £3396 in total.

How much does each TV cost?

 

A vineyard produces 2000 bottles of wine.

They are packed into crates which hold 12 bottles each.

How many full crates will there be?

A vineyard produces 2000 bottles of wine.

They are packed into crates which hold 12 bottles each.

How many bottles will remain unpacked after all the rest are packed into full crates?

Grandpa Tom wins £3500 in the Lottery.

He shares his winnings equally between his 15 grandchildren. 

Each grandchild receives a whole number of pounds and he keeps the change for himself.

How much does each grandchild receive in pounds?

 

(Just write the number.)

Grandma Joan wins £1509 in the Lottery.

She shares her winnings equally between herself and her 11 grandchildren.

How much does each person get from the winnings?

 

 

Grandpa Tom wins £3500 in the Lottery.

He shares his winnings equally between his 15 grandchildren. 

Each grandchild receives a whole number of pounds and he keeps the change for himself.

How much change does grandpa keep for himself? 

 

 

Grandma Joan wins £1509 in the Lottery.

She shares her winnings equally between herself and her 11 grandchildren.

How much change does grandma get from the winnings?

  • Question 1

£4270 is shared equally between 14 people.

How much does each person get in pounds?

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
305
EDDIE SAYS
4270 ÷ 14 Divide 42 ÷ 14 = 3 rem 0 and bring down the 7. Divide 7 ÷ 14 = 0 rem 7 and bring down the 0. Divide 70 ÷ 14 = 5 Answer: 305
  • Question 2

5536 eggs are packed into boxes of 12.

How many full boxes will there be? 

CORRECT ANSWER
461
EDDIE SAYS
5536 ÷ 12 Divide 55 ÷ 12 = 4 rem 7 and bring down the 3. Divide 73 ÷ 12 = 6 rem 1 and bring down the 6. Divide 16 ÷ 12 = 1 rem 4 Answer: There are 461 boxes, with 4 eggs left unpacked.
  • Question 3

5536 eggs are packed into boxes of 12.

How many eggs will be left unpacked?

CORRECT ANSWER
4
EDDIE SAYS
5536 ÷ 12 Divide 55 ÷ 12 = 4 rem 7 and bring down the 3. Divide 73 ÷ 12 = 6 rem 1 and bring down the 6. Divide 16 ÷ 12 = 1 rem 4 Answer: There are 461 boxes, with 4 eggs left unpacked.
  • Question 4

A hotel owner buys 16 new television sets costing £3396 in total.

How much does each TV cost?

 

CORRECT ANSWER
212 r 4
EDDIE SAYS
3396 ÷ 16 Divide 33 ÷ 16 = 2 rem 1 and bring down the 9. Divide 19 ÷ 16 = 1 rem 3 and bring down the 6. Divide 36 ÷ 16 = 2 rem 4 Answer: 212 r 4
  • Question 5

A vineyard produces 2000 bottles of wine.

They are packed into crates which hold 12 bottles each.

How many full crates will there be?

CORRECT ANSWER
166
EDDIE SAYS
2000 ÷ 12 Divide 20 ÷ 12 = 1 rem 8 and bring down the 0. Divide 80 ÷ 12 = 6 rem 8 and bring down the 0. Divide 80 ÷ 12 = 6 rem 8 Answer: There are 166 crates, with 8 bottles left unpacked.
  • Question 6

A vineyard produces 2000 bottles of wine.

They are packed into crates which hold 12 bottles each.

How many bottles will remain unpacked after all the rest are packed into full crates?

CORRECT ANSWER
8
EDDIE SAYS
2000 ÷ 12 Divide 20 ÷ 12 = 1 rem 8 and bring down the 0. Divide 80 ÷ 12 = 6 rem 8 and bring down the 0. Divide 80 ÷ 12 = 6 rem 8 Answer: There are 166 crates, with 8 bottles left unpacked.
  • Question 7

Grandpa Tom wins £3500 in the Lottery.

He shares his winnings equally between his 15 grandchildren. 

Each grandchild receives a whole number of pounds and he keeps the change for himself.

How much does each grandchild receive in pounds?

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
233
EDDIE SAYS
3500 ÷ 15 Divide 35 ÷ 15 = 2 rem 5 and bring down the 0. Divide 50 ÷ 15 = 3 rem 5 and bring down the 0. Divide 50 ÷ 15 = 3 rem 5 Answer: Each grandchild gets 233 pounds, with 8 pounds change that grandpa keeps for himself.
  • Question 8

Grandma Joan wins £1509 in the Lottery.

She shares her winnings equally between herself and her 11 grandchildren.

How much does each person get from the winnings?

 

 

CORRECT ANSWER
137
EDDIE SAYS
1509 ÷ 11 Divide 15 ÷ 11 = 1 rem 4 and bring down the 0. Divide 40 ÷ 11 = 3 rem 7 and bring down the 9. Divide 79 ÷ 11 = 7 rem 2 Answer: Each grandchild gets £137, with 2 pounds change that grandma keeps for herself.
  • Question 9

Grandpa Tom wins £3500 in the Lottery.

He shares his winnings equally between his 15 grandchildren. 

Each grandchild receives a whole number of pounds and he keeps the change for himself.

How much change does grandpa keep for himself? 

 

 

CORRECT ANSWER
5
EDDIE SAYS
3500 ÷ 15 Divide 35 ÷ 15 = 2 rem 5 and bring down the 0. Divide 50 ÷ 15 = 3 rem 5 and bring down the 0. Divide 50 ÷ 15 = 3 rem 5 Answer: Each grandchild gets 233 pounds, with 5 pounds change that grandpa keeps for himself.
  • Question 10

Grandma Joan wins £1509 in the Lottery.

She shares her winnings equally between herself and her 11 grandchildren.

How much change does grandma get from the winnings?

CORRECT ANSWER
2
EDDIE SAYS
1509 ÷ 11 Divide 15 ÷ 11 = 1 rem 4 and bring down the 0. Divide 40 ÷ 11 = 3 rem 7 and bring down the 9. Divide 79 ÷ 11 = 7 rem 2 Answer: Each grandchild gets £137, with 2 pounds change that grandma keeps for herself.
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.