The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Read and Understand: 'What Katy Did' 1

In this worksheet, students begin to explore character in the story 'What Katy Did'.

'Read and Understand: 'What Katy Did' 1' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:  Reading: Comprehension

Curriculum subtopic:  Explore Meaning

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

Read the beginning of the story about Katy to see how the author introduces the characters.

What Katy Did - by Susan Coolidge:

Katy's name was Katy Carr. She lived in the town of Burnet, which wasn't a very big town, but was growing as fast as it knew how. The house she lived in stood on the edge of the town. It was a large square house, white, with green blinds, and had a porch in front, over which roses and clematis made a thick bower. Four tall locust trees shaded the gravel path which led to the front gate. On one side of the house was an orchard; on the other side were wood piles and barns, and an ice-house. Behind was a kitchen garden sloping to the south; and behind that a pasture with a brook in it, and butternut trees, and four cows—two red ones, a yellow one with sharp horns tipped with tin, and a dear little white one named Daisy.

There were six of the Carr children—four girls and two boys. Katy, the oldest, was twelve years old; little Phil, the youngest, was four, and the rest fitted in between.

Dr. Carr, their Papa, was a dear, kind, busy man, who was away from home all day, and sometimes all night, too, taking care of sick people. The children hadn't any Mamma. She had died when Phil was a baby, four years before my story began. Katy could remember her pretty well; to the rest she was but a sad, sweet name, spoken on Sunday, and at prayer-times, or when Papa was especially gentle and solemn.

In place of this Mamma, whom they recollected so dimly, there was Aunt Izzie, Papa's sister, who came to take care of them when Mamma went away on that long journey, from which, for so many months, the little ones kept hoping she might return. Aunt Izzie was a small woman, sharp-faced and thin, rather old-looking, and very neat and particular about everything. She meant to be kind to the children, but they puzzled her much, because they were not a bit like herself when she was a child. Aunt Izzie had been a gentle, tidy little thing, who loved to sit as Curly Locks did, sewing long seams in the parlor, and to have her head patted by older people, and be told that she was a good girl; whereas Katy tore her dress every day, hated sewing, and didn't care a button about being called "good," while Clover and Elsie shied off like restless ponies when any one tried to pat their heads. It was very perplexing to Aunt Izzie, and she found it hard to quite forgive the children for being so "unaccountable," and so little like the good boys and girls in Sunday-school memoirs, who were the young people she liked best, and understood most about.

What happened to the children’s mother?

Who looked after the children?

Describe Aunt Izzie after reading the passage.

Why did the children puzzle her?

How many children were there in the family?

How old was Katy?

What was the name of the youngest child?

What was Katy’s father’s job?

Where did Katy and her family live?

What colour were Katy's cows?

  • Question 1

What happened to the children’s mother?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS

The trick with reading comprehension is to read through the story at least twice.
Then once you have read the question scan back through the text to look for the answer.
The text says that the children's mother had died four years before the story starts.

  • Question 2

Who looked after the children?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS

In order to gain a mark the student needs to have explained that the children were looked after by their Aunt.
Look for the correct spelling of names.
A model answer could look like this.

The children were looked after by their Aunt Izzie.

  • Question 3

Describe Aunt Izzie after reading the passage.

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS

To receive a mark for this question the student needs to have used at least two of the descriptions uses within the text.
A model answer could look like this.

Aunt Izzie was a small woman, sharp-faced and thin, rather old-looking, and very neat and particular about everything.

  • Question 4

Why did the children puzzle her?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS

The student can receive a mark if the student has made reference to the differences between Aunt Izzie and the children.
The children puzzled her because they do not behave as she did when she was a young girl.

  • Question 5

How many children were there in the family?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS

The student needs to refer to the text for answers.
They need to have explained that there are 6 children altogether.
They have explained that there were four girls and two boys.
A model answer could look like this.

There were six children in the Carr family. We know this because in the text it states "There were six of the Carr children—four girls and two boys."

  • Question 6

How old was Katy?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS

In order to gain a mark for this question the student needs to have identified Katy's correct age of 12 years old.
The student may have used a quote from the text to help explain their answer.
A model answer could look like this.

The character of Katy is 12 years old when the story takes place. We know this because in the text it explains that, 'Katy, the oldest, was twelve years old".

  • Question 7

What was the name of the youngest child?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS

To be awarded a mark for this question the student needs to have identified Phil as the youngest.
The student may have used the text to explain how they know this.
A model answer may say:

Phil is the youngest child. ,
We know this because it says "Katy, the oldest, was twelve years old; little Phil, the youngest, was four."

  • Question 8

What was Katy’s father’s job?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS

To be awarded a mark for this question the student needs to have explained that Katy's father was a doctor.
The student may explain that they know he was a doctor because his name was 'Dr Carr'. ,
A model answer could look like this.

Katy's father was a doctor. We know this because his name was 'Dr. Carr'. He took care of sick people."

  • Question 9

Where did Katy and her family live?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS

To receive a mark for this question the student needs to explain that name of the town in which Katy lives.
The name should be spelt correctly.

  • Question 10

What colour were Katy's cows?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS

To be awarded full marks for this question the student needs to describe each of the different colours of cow.
A mark should be awarded for each colour that is correctly identified. A model answer could look like this.

Katy owned four cows. Two were red, one was yellow and the cow called Daisy was white.

Preview ---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.

  • educational
  • bettfutures
  • cxa
  • pta
  • era2016
  • BDA award
  • Explore LearningTuition Partner
  • tacm