The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Using Text Marking 2

In this worksheet, students will practice how to accurately text mark to improve understanding of a new text in preparation for the SATS reading paper.

'Using Text Marking 2 ' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Exam-Style Questions: SATs English

Curriculum subtopic:   Exam-Style Questions: Text Marking

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

Welcome to this activity, which will help you learn the key skill of text marking.

A key skill in English is the ability to text mark.

Being able to text mark will be of great help to you when you are completing the SATs reading paper.

This activity will ask you to text mark a variety of different texts.

 

What is text marking?

  • Text marking ensures you are properly focusing on each of the 3 texts in the reading test paper.
  • It should involve highlighting, circling or underlining keywords or phrases in the text. 
  • You may also highlight similes and interesting language.
  • Text marking helps you to find the key features of a text and think about how it is set out.
  • Text marking should be done after you have read the text through at least twice.
  • When you are text marking, it can be helpful to highlight key dates, times and names of characters.
  • Another useful tip when text marking can be to write a quick heading next to each paragraph of the text to remind you what it is about, for example: 'she won the competition'.
  • Use only one colour when text marking so you don't get confused.

 

Over to you...time to have a go at some practice questions to help you text mark effectively in the SATs Reading paper.

 

girl reading a book

 

 

Can you highlight the adjectives in the text?

Inside Fagin\'s Den, there is, in the centre of the room, a rickety, battered table. Around this there is a selection of tatty-clothed, cheerful boys who are all discussing pick pocketing. Standing with them is a scruffy man called Fagin.

Underline all adverbs in the text...

Around the room there are silk, ornate hankies hanging from washing lines and stolen, expensive purses scattered around. Mouldy sausages sizzle gently in a pan with boys eager to eat them. Whilst waiting, they are boasting loudly about their stolen goods and there is a constant sound of the wooden door creaking suspiciously as other boys come and go.

Underline all of the time connectives in this passage.

Next, there is an icy blast from the door that chills the boys to the bone, so the boys brush past each other and huddle up for warmth. Then there is an overwhelming sense of fear that their stolen items for the day may not be good enough for Fagin.

Highlight the title of this report.

A Report About a Proposed Adventure. Recently our family has been having strong debates over whether we should leave our home and sail around the world for at least a year. Many believe we should remain where we are and continue with our normal lives, whereas others believe in the freedom to travel. This report will show both sides of the argument.

Highlight the two school lessons referred to in this passage.

Arguments for traveling. Firstly, many people believe that we should be brave and courageous and go sailing around the world because we will learn many things. It is thought that, us children in particular, would learn more in a year on a boat than we would in school. It is proven that important, everyday lessons, such as Geography and Science, cannot be brought to life in the classroom whereas observing animals and countries at first hand will provide us with lots of useful information and memories. This means that we will have a greater depth of knowledge than if we stayed at home.

Can you highlight the whole sentence that gives details about what people fear?

Arguments against traveling: On the other hand, many families believe that if we travelled around the world, we would miss out on being at school. People believe that we would not be learning the vital and essential everyday skills for Maths and English. It is thought that we would then fall behind with our work and we would have to catch up when we got back. In addition, people fear that whilst we are not at school, we will not be socialising with friends and that we will not be learning about how to talk and play with children our own age. Therefore, we will struggle to come back to a school environment after our trip away.

Can you highlight the noise heard?

\"That was a neat program on UFO\'s,\" said Nina to her cousin Max as they walked down the street. \"I think what really amazed me was that UFO\'s were reported as early as 1800.\" \"That\'s pretty hard to believe,\" said Max. \"Anyway, do you really believe there are such things?\" Nina started to answer when they heard a loud scream coming from Coach Thornton\'s house.

Can you highlight the year that UFO's were first reported?

\"That was an amazing program on UFO\'s,\" said Nina to her cousin Max as they walked down the street. \"I think what really amazed me was that UFO\'s were reported as early as 1800.\" \"That\'s pretty hard to believe,\" said Max. \"Anyway, do you really believe there are such things?\" Nina started to answer when they heard a loud scream coming from Coach Smith\'s house.

Can you highlight the word that shows Coach Smith's reaction?

\"Come on,\" shouted Max. They ran into the garden where the coach was staring at ten rose bushes that had been viciously pulled from the ground. \"Look at that!\" he demanded. \"Just look at that!\" \"That\'s awful,\" cried Nina. \"Who could have done it?\" Coach Smith looked appalled. \"I had to suspend three of my best players from the next match for not completing their homework; they were pretty angry with me.\"

Can you highlight the direct speech said by Nina?

\"First thing, we\'d better get these roses back in the ground,\" said Max. \"Then we\'ll figure out who did it.\" responded Nina. Nina and Max helped Coach Smith replant the roses. Then he invited them in for a cup of tea and biscuit and to work out what to do next.
  • Question 1

Can you highlight the adjectives in the text?

CORRECT ANSWER
Inside Fagin's Den, there is, in the centre of the room, a rickety, battered table. Around this there is a selection of tatty-clothed, cheerful boys who are all discussing pick pocketing. Standing with them is a scruffy man called Fagin.
EDDIE SAYS
How did you find this first question? Hopefully, you found the 5 adjectives within the text. Think of an adjective as a describing word. Text marking interesting vocabulary can really help you to identify key details that you may be asked about.
  • Question 2

Underline all adverbs in the text...

CORRECT ANSWER
Around the room there are silk, ornate hankies hanging from washing lines and stolen, expensive purses scattered around. Mouldy sausages sizzle gently in a pan with boys eager to eat them. Whilst waiting, they are boasting loudly about their stolen goods and there is a constant sound of the wooden door creaking suspiciously as other boys come and go.
EDDIE SAYS
How are you doing? Did you find the 3 adverbs within the text? An adverb describes a verb and adds depth to writing. Text marking adverbs within the SATs reading paper will help you to understand the writing and the meaning of the verbs used. You've made a good start, keep going now!
  • Question 3

Underline all of the time connectives in this passage.

CORRECT ANSWER
Next, there is an icy blast from the door that chills the boys to the bone, so the boys brush past each other and huddle up for warmth. Then there is an overwhelming sense of fear that their stolen items for the day may not be good enough for Fagin.
EDDIE SAYS
How are you getting on? There are two time connectives within the text. Remember text marking is a great way to focus on understanding the text you are reading, which then means you will be able to show how well you have understood it when it is time to answer questions.
  • Question 4

Highlight the title of this report.

CORRECT ANSWER
A Report About a Proposed Adventure.
Recently our family has been having strong debates over whether we should leave our home and sail around the world for at least a year. Many believe we should remain where we are and continue with our normal lives, whereas others believe in the freedom to travel. This report will show both sides of the argument.
EDDIE SAYS
The title of this report is: A Report About a Proposed Adventure. This type of text marking is designed to make you think about the layout of the piece of writing. This is a non-fiction report and therefore has a title.
  • Question 5

Highlight the two school lessons referred to in this passage.

CORRECT ANSWER
Arguments for traveling.
Firstly, many people believe that we should be brave and courageous and go sailing around the world because we will learn many things. It is thought that, us children in particular, would learn more in a year on a boat than we would in school. It is proven that important, everyday lessons, such as Geography and Science, cannot be brought to life in the classroom whereas observing animals and countries at first hand will provide us with lots of useful information and memories. This means that we will have a greater depth of knowledge than if we stayed at home.
EDDIE SAYS
Did you spot that the two school lessons referred to are Geography and Science? You are halfway through this activity- keep it up!
  • Question 6

Can you highlight the whole sentence that gives details about what people fear?

CORRECT ANSWER
Arguments against traveling:
On the other hand, many families believe that if we travelled around the world, we would miss out on being at school. People believe that we would not be learning the vital and essential everyday skills for Maths and English. It is thought that we would then fall behind with our work and we would have to catch up when we got back. In addition, people fear that whilst we are not at school, we will not be socialising with friends and that we will not be learning about how to talk and play with children our own age. Therefore, we will struggle to come back to a school environment after our trip away.
EDDIE SAYS
This is good, keep it up! Did you manage to highlight the whole sentence? When you are answering any SATS questions, make sure you read the question very carefully and do exactly as it asks! If it asks for the whole sentence to be highlighted, make sure you don't miss a single word!
  • Question 7

Can you highlight the noise heard?

CORRECT ANSWER
"That was a neat program on UFO's," said Nina to her cousin Max as they walked down the street. "I think what really amazed me was that UFO's were reported as early as 1800."
"That's pretty hard to believe," said Max. "Anyway, do you really believe there are such things?" Nina started to answer when they heard a loud scream coming from Coach Thornton's house.
EDDIE SAYS
Nice job if you chose 'loud scream'. Text marking can be done with fiction texts; it can help us to look in more detail at characters and the events taking place.
  • Question 8

Can you highlight the year that UFO's were first reported?

CORRECT ANSWER
"That was an amazing program on UFO's," said Nina to her cousin Max as they walked down the street. "I think what really amazed me was that UFO's were reported as early as 1800."
"That's pretty hard to believe," said Max. "Anyway, do you really believe there are such things?" Nina started to answer when they heard a loud scream coming from Coach Smith's house.
EDDIE SAYS
Great work if you spotted that the year is 1800. Text marking encourages you to really pick out the key details in a text and dismiss the words that aren't important! Nice effort- keep going now!
  • Question 9

Can you highlight the word that shows Coach Smith's reaction?

CORRECT ANSWER
"Come on," shouted Max. They ran into the garden where the coach was staring at ten rose bushes that had been viciously pulled from the ground.
"Look at that!" he demanded. "Just look at that!"
"That's awful," cried Nina. "Who could have done it?"
Coach Smith looked appalled. "I had to suspend three of my best players from the next match for not completing their homework; they were pretty angry with me."
EDDIE SAYS
Did you find the word 'appalled' that described Coach Smith's strong reaction to the vandalism in his garden? Text marking character reactions to events can really help you to understand the story and have empathy for the characters involved. Well done...only one more question to go!
  • Question 10

Can you highlight the direct speech said by Nina?

CORRECT ANSWER
"First thing, we'd better get these roses back in the ground," said Max. "Then we'll figure out who did it." responded Nina.
Nina and Max helped Coach Smith replant the roses. Then he invited them in for a cup of tea and biscuit and to work out what to do next.
EDDIE SAYS
Remember to keep trying until you get it right! Nina said, "Then we'll figure out who did it." Be careful when text marking direct speech and ensure you understand which character is saying what! Well done that's another activity completed! We hope you've improved your ability to text mark a variety of texts. Using this skill will help you to better understand the texts given in the SATs reading paper.
Try it ---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.